Dolar zirve tazeledi: Yükseliş devam ediyor
Dolar/TL yaklaşık 3 aydır devam eden günlük sınırlı yükseliş eğilimine devam ederek güne yeni tarihi zirve olan 28,90 seviyesinden başladı.
Merkez Bankası (TCMB) çalışanlarının görüşlerini paylaştığı Merkezin Güncesi isimli blog’da bu sabah kur korumalı mevduat (KKM) sahibi firmaların döviz alım davranışlarına ilişkin yeni bir yazı yayımlandı.
Yazının özet bulgularına yer verilen etki analizine göre; dövizden dönüşümlü KKM için başlatılan TL’ye geçiş süreci “ek bir döviz talebi yaratmadı” ve vadesi dolan firmaların nette döviz alıcısı olma ihtimali “belirgin oranda” azaldı.
İlgili düzenleme 20 Ağustos’ta yapılmış, bankalara vadesi gelen KKM ve dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat DDM hesaplarını TL mevduata dönüştürme hedefleri getirilmişti.
Bugün iç gündemde takip edilecek veri bulunmazken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan partisinin Merkez Yürütme Kurulu toplantısına katılacak.
DOLARDA YENİ REKOR
Dolar/TL Eylül ayı başından beri günlük sınırlı yükseliş içeren bir eğiliminde. Kur güne yeni zirve olan 28,90 seviyesinde başladı
TL, dolar karşısında yıl başından beri yüzde 35,2 değer kaybetti. Kur üzerinde kamu kontrolünün gevşediği Haziran ayından bugüne TL’deki değer kaybı ise yüzde 28,3 oldu.
Asya borsaları, ABD ve Avrupa’da bu hafta açıklanacak olan ve piyasaların yönünü değiştirebilecekleri düşünülen enflasyon verileri öncesinde gerilerken; yatırımcılar, petrol fiyatlarında son günlerdeki görülen düşüşü durdurabilecek ya da devam etmesine yol açabilecek üretici ülkeler toplantısını izleyecek.
Bu hafta iç veri gündeminde üçüncü çeyreğe ilişkin büyüme verileri öne çıkacak. Bu hafta dış ticaret dengesi, ekonomik güven endeksi, Hazine iç borçlanma stratejisi, PMI ve İTO öncü enflasyon verileri de izlenecek.
FAİZ ARTIŞLARI KISA SÜREDE TAMAMLANABİLİR
TCMB geçen hafta beklentileri aşan faiz artışına giderken, daha sınırlı adımlarla kısa sürede sıkılaştırmayı tamamlayacağı sinyali verdi.
Politika faizi yüzde 40’a çıkarken, TCMB parasal sıkılığın ise “gerektiği müddetçe” sürdürüleceğini söyledi.
JPMorgan yılsonu politika faizinin Aralık’ta yüzde 42,5’e yükseleceğini ve faiz artışlarının Ocak’ta yüzde 45’te biteceğini öngördü. Goldman Sachs beklentisi ise Aralık’ta 250 baz puan daha artışla sıkılaşma sürecinin yüzde 42,50 politika faizi ile tamamlanacağı yönünde.
TCMB toplam rezervleri 17 Kasım haftasında 134.5 milyar dolar ile 9 yıldan fazla sürenin zirvesine ulaşırken net rezervler de 2 yılın zirvesinde. Toplam rezervlerde seçim sonrası artış 36 milyar dolara ulaşırken, TCMB yetkileri Reuters’a ABD’li kurumsal yatırımcılardan fon akışı gözlemlediklerini söyledi.
Mayıs ayındaki genel seçim öncesi 700 baz puana ulaşan CDS’te alışılagelmiş politikalara doğru geçişle birlikte başlayan düşüş 350 baz puanın altında sürüyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Dikili'de doğal gaz ağı genişliyor: 5'inci etap...
Dikili'de doğal gaz altyapı seferberliği hız kesmeden devam ediyor. Dikili Belediyesi ve İZMİRGAZ...
Büyükşehir ulaşım filosunu güçlendirmeye devam ediyor
Manisa Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşım hizmetlerinin kalitesini artırmak amacıyla araç...
Yaklaşık bin çocuğa ulaşılacak: Çocuk dostu İzmir için...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, UNICEF Türkiye ve Ege Sağlık Vakfı iş birliğiyle çocuk hakları...
Ekonomi Haberleri
TümüGersan Elektrik ABD pazarında!
Gersan Elektrik Ticaret ve Sanayi, uluslararası büyüme stratejisi kapsamında önemli bir adım...
Kadın işsizliği 2005'ten bu yana en düşük seviyede!
Türkiye'de 15 ve daha yukarı yaştaki kadınlarda işsizlik oranı, haziranda yüzde 9,8'e yükselerek...
İmzalar atıldı: A101'in sahibi CarrefourSA'yı satın aldı!
Aydın Grup bünyesindeki Yeni Mağazacılık, CarrefourSA'nın kontrol hisselerini devralarak...
İzmir turizminin 6 aylık bilançosunda düşüş yaşandı!
İzmir, 2026 yılının ilk altı ayında 583 bin yabancı ziyaretçiyi misafir etti. Ancak kent, geçen...
Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...
Motorine dev zam! İşte güncel fiyatlar...
Orta Doğu'da tırmanan gerilim ve petrol stoklarındaki azalma, akaryakıt fiyatlarını yeniden...
Merkez Bankası, faiz oranını açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...
Egeli yaş meyve sebze sektörü ihracatını 572 milyon...
Narenciyeden incire, üzümden salça ve turşuya kadar yüzü aşkın ürünü dünya pazarlarına ulaştıran...
Benzin fiyatları 70 TL'ye yaklaştı: İşte güncel fiyatlar...
Benzinin litresine ortalama 1 lira 29 kuruş zam yapıldı. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla pompaya...
Benzine bir zam daha: Pompaya yansıyacak
Akaryakıt fiyatlarında yeni artış kapıda. Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren...
DTO'da gündem, Alsancak Limanı: Yeni dönem 1 Ağustos'ta...
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi....
