Dünya Türk mandalinasına hücum etti
Pandemi döneminde dünya Türk mandalinasına hücum etti. Türkiye, Covid-19 virüsünün panzehiri olan mandalinadan 2020 yılında bir aylık dönemde yüzde 12'lik artışla 110 milyon dolar döviz geliri elde etti. Türkiye, mandalinada 2020 yılı için belirlediği 400 milyon dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyor.
Tadı, ince kabuklu olma özelliği ve kokusuyla en çok tercih edilen mandalina türü olan Ege Bölgesinin geleneksel ihraç ürünlerinden satsuma mandalina yüzde 13'lük ihracat artışıyla 52 milyon 400 bin dolarlık ihracata ulaştı. Satsuma mandalina toplam mandalina ihracatından aldığı yüzde 48'lik payla dünyanın en çok tercih ettiği mandalina türü oldu. Ege Bölgesinden yapılan mandalina ihracatı yüzde 83 arttı. 2020 yılında Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinden yapılan mandalina ihracatı ise yüzde 83'lük artışla 5,1 milyon dolardan, 9,5 milyon dolara yükseldi. Mandalinanın C vitamini deposu olduğunu, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini anlatan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, dünyanın her tarafından mandalina talebi geldiğini, mandalina ihracatında başarılı bir sezon geçirdiklerini dile getirdi.
400 milyon dolarlık hedefe koşuyoruz
Covid-19 virüsünün pandemiye dönüşmesiyle birlikte sağlıklı ve insan vücudunda bağışıklığı güçlendiren gıdalara talepte artış yaşandığının altını çizen Uçak, "Birliğimiz tarafından yaptırılan 2020 yılı Ege Bölgesi narenciye rekoltesinde, Ege Bölgesinin 2020 yılı satsuma mandalina rekoltesi, 2019 rekoltesine göre yüzde 25'lik artışla 154 bin 245 ton olarak öngörülmüştü. Havaların gecikmeli de olsa soğumaya başlamasıyla birlikte mandalinaya hem iç piyasada, hem de tüm dünyada talep artışı oldu. 2020 yılında 243 bin ton mandalina ihraç ettik ve 109 milyon 541 bin dolar dövizi hanemize yazdırdık. 2019 yılında mandalina ihracatından 347 milyon dolar döviz elde etmiştik. 2020 yılı içinde 400 milyon dolar hedef belirlemiştik. 400 milyon dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin 2020 yılında mandalina ihracatında ilk sırayı 63 milyon 843 bin dolarlık tutarla Rusya Federasyonu aldı. Ukrayna, 15 milyon 920 bin dolarlık Türk mandalinası talep ederken, Irak'a 12 milyon 879 bin dolarlık mandalina gönderildi. Türkiye'nin üç ülkeye yaptığı mandalina ihracatı 92,6 milyon dolara ulaştı. 2020 yılında Türkiye'nin yaptığı mandalina ihracatının yüzde 84'ü ilk üç ülkeye yapılırken, mandalina ihraç edilen ülke sayısı 62 olarak kayıtlara geçti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Ay-yıldızlılar, Dünya Kupası'na veda etti!
FIFA 2026 Dünya Kupası D Grubu ikinci maçında A Milli Takım, Paraguay'a 1-0 mağlup oldu ve Dünya...
Dünya Kupası'nda Fransa'dan tarihi rekor!
Fransa, 2026 Dünya Kupası son 32 turunda İsveç'i 3-0 mağlup etti. Dünya Kupası tarihinde üst üste...
Dünya Türk Dili Ailesi Günü İzmir’de ilk kez düzenlendi
UNESCO tarafından bu yıl ilan edilen 15 Aralık “Dünya Türk Dili Ailesi Günü”, İzmir Büyükşehir...
Ekonomi Haberleri
TümüŞeftali-nektarin ihracatında yüzde 134’lük rekor artış
Türkiye’nin şeftali ve nektarin ihracatı 2026 yılının ocak – ağustos döneminde 146,7 milyon...
Fed Öncesi Altın Piyasası Alev Aldı: Gram Altın 6 bin 766...
Altın fiyatları, Fed'in kritik faiz kararı öncesinde küresel tahvil piyasasındaki rahatlama...
TCMB rezervlerinde düşüş sürüyor: Üç haftada 4,6 milyar...
TCMB’nin toplam rezervlerinde düşüş üçüncü haftaya taşındı. Tarihi zirvesinden bu yana önemli...
Akaryakıtta dev zam kapıda: Motorin 100 TL'ye yaklaştı!
Akaryakıt fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. Son alınan bilgilere göre, motorine yeni bir...
Kaçak Alkol İçin Yeni Önlem! Aroma Vericilerin Satışına...
Tarım ve Orman Bakanlığının yeni yönetmeliğiyle aroma vericilerin kullanımına ilişkin önemli...
İşçiler üretimi durdurdu, Smart rotayı Anadolu’ya çevirdi!
Aliağa'da sendika değiştirdikleri için arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren Smart...
TCMB faiz kararını açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...
ABD'nin İran yaptırımlarında Türkiye detayı: İzmirli...
ABD Hazine Bakanlığı, İranlı havayolu şirketi Mahan Air ile bağlantı halinde olduğu ifade edilen...
Piyasa değeri 57 milyar dolar düşmüştü... Nike,...
Nike, piyasa değerindeki sert düşüş sonrasında Wall Street’in en büyük şirketlerini takip eden...
Interfresh Eurasia üçüncü kez İzmir’de sektörü buluşturdu
Türkiye’nin yaş meyve sebze sektörünün önemli uluslararası buluşmalarından Interfresh Eurasia...
İzmir ekonomisinin başkanlarından seçimler öncesi son...
İzmir Oda ve Borsaları, seçimlerden önceki son ortak yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi....
Akaryakıtta yükseliş sürüyor: Motorin 90 TL'yi geçti!
Petrol fiyatlarındaki yükselişle benzin, motorin ve LPG'ye zam geldi.