Ekonomi kaygısı iktidarı da vurdu
İktidarın ekonomi yönetimi sebebiyle parti içinde oluşan kaygılar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e iletildi. Bakan Şimşek’in ise buna karşılık olarak olumlu sonuçların yakında alınacağını söylediği belirtiliyor.
Cumhuriyet Gazetesi’nden Selda Güneysu’nun haberine göre, Türkiye ekonomisini krize sürükleyen AK Parti iktidarı, seçimler sonrası özellikle ekonomide “rasyonelleşme” adı altında yeni bir döneme girdi. Ancak,”yeni” ekonomi yönetimi anlayışı içinde Merkez Bankası’nın (MB) son dönemdeki faiz artırım kararları sonrası parti içinde bazı kaygıların yaşandığı ifade ediliyor. AK Partili bir grup yöneticinin, “faiz artırımlarının altında dışarıdan sıcak para girişinin sağlanması ve iç piyasayı rahatlatmak amacı yatsa da ilerleyen zamanda ülke ekonomisi açısından başka sorunların baş göstereceği konusunda kaygıların hakim olduğu” belirtiliyor.
Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve yeni yönetimin, “TL’nin değerinin artması ve kur yükselişleri nedeniyle oluşan maliyet enflasyonunun önüne geçmeyi hedeflediğini” ifade eden AKP’li kaynaklar, ancak bu politikanın uzun vadede “yatırımların düşmesi gibi bir sonucu yaratabileceğine” dikkat çekiyor.
Faizlerin artmasıyla birlikte gelecek süreçte “yatırımların durmasından endişelenen” bazı yöneticilerin, “Faizler artınca yatırımcı risk almak istemeyebilir. Paralarını faizle değerlendirerek risksiz yatırıma yönelebilir. Böyle yatırımcılar da bir işyerinde işçi çalıştırmak yerine işçi çıkarmayı ve kârını artırmayı hedefleyebilir. Böyle olduğunda işsizlik artar. İşsizlik özellikle büyükşehirlerde büyük bir sorun haline dönüşebilir” görüşünde olduğu iddia edildi.
AK Partili yöneticilerin bu kaygılarını Hazine Bakanı Şimşek’e de ilettiği, Şimşek’in ise “Sıkı tedbirler alıyoruz. Uyguladığımız politikanın sonuçlarını yakın zamanda görürüz, olumlu sonuçlar alacağız” diyerek “mevcut faiz politikasından yana tavrının altını çizdiği” belirtiliyor.
‘BÜYÜKŞEHİR’ KAYGISI
AKP’li kaynaklar, özellikle büyükşehirlerde en büyük sorunun “ekonomi” olduğunu söylüyor. Gerek konut kiralarında gerek gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle büyükşehirlerde sabit geliri olanların “ödemelerde zorluk yaşadığı” vurgulanırken “Bir de bu sorunların üzerine işsizlik eklenirse, ülke açısından başka bir sorun gündeme gelir. İşsizliğin artması da enflasyonu tetikler. İşsiz kalanlar da ‘İşimiz olduğunda zorlansak da sabit bir gelirle yaşıyorduk ancak şimdi o sabit gelirimiz de yok oldu’ görüşü ortaya çıkar. Bu da özellikle büyükşehirlerde seçimleri de yakından etkiler” değerlendirmeleri yapılıyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Çiğli Belediyesi’nden Öğrencilere Sınav Kaygısı Desteği
Çiğli Belediyesi tarafından ücretsiz eğitim desteği sunulan Çiğli Belediyesi Eğitim Merkezi...
AK Partili Saygılı’dan CHP’ye sert 'Buca' çıkışı!
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Buca Belediyesi’ne yönelik yapılan operasyon sonrası...
CHP'li Arslan’dan iktidara sert tepki: “Biraz edep, biraz...
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ednan Arslan, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e...
Ekonomi Haberleri
TümüFinansal İstikrar Komitesi'nden açıklama: Sorun geçici ve...
Piyasalarda son yaşanan gelişmelerin ardından Finansal İstikrar Komitesi toplantı kararı aldı....
Faizsiz Finansta Dev Birleşme: Emlak Katılım, Katılımevim...
Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş., tasarruf finansman sektöründe kartları yeniden dağıtacak...
İzmir’de konut satışlarında dikkat çeken düşüş!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2025 yılı Ağustos ayında İzmir’de 7 bin 867...
İzmir'de taksiye zam gelecek mi?
Akaryakıt fiyatlarında yaşanan yüksek düzeyde artışlara ilişkin İzmir Şoförler ve Otomobilciler...
Akaryakıtta Tarihi Zirve! Motorin İlk Kez 3 Haneli Fiyata...
Motorin fiyatları tarihi bir seviyeye ulaştı. İstanbul Kadıköy’de motorinin litre fiyatı 100...
BİST100'de sert düşüş!
BIST 100 endeksi yüzde 5 düştü. Endeks 13 bin 195 puana kadar geriledi. Böylelikle Mayıs ayından...
Big Fish Türkiye 2026’nın Basın Buluşması Gerçekleşti
Türkiye’nin önde gelen sportif balıkçılık organizasyonlarından Big Fish Türkiye, 18. yılında...
Şeftali-nektarin ihracatında yüzde 134’lük rekor artış
Türkiye’nin şeftali ve nektarin ihracatı 2026 yılının ocak – ağustos döneminde 146,7 milyon...
Fed Öncesi Altın Piyasası Alev Aldı: Gram Altın 6 bin 766...
Altın fiyatları, Fed'in kritik faiz kararı öncesinde küresel tahvil piyasasındaki rahatlama...
TCMB rezervlerinde düşüş sürüyor: Üç haftada 4,6 milyar...
TCMB’nin toplam rezervlerinde düşüş üçüncü haftaya taşındı. Tarihi zirvesinden bu yana önemli...
Akaryakıtta dev zam kapıda: Motorin 100 TL'ye yaklaştı!
Akaryakıt fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. Son alınan bilgilere göre, motorine yeni bir...
Kaçak Alkol İçin Yeni Önlem! Aroma Vericilerin Satışına...
Tarım ve Orman Bakanlığının yeni yönetmeliğiyle aroma vericilerin kullanımına ilişkin önemli...