Ekonomik krizin faturası sofraya yansıdı: Skimpflasyon ölüm riskini artırıyor!
Alkollü içeceklerin ardından gıda zehirlenmelerindeki can kayıpları da artıyor. Ekonomist Toptaş, alım gücü düşen tüketicinin ucuz gıdaya yönelmesiyle işletmelerin maliyetleri düşürmek için 'sağlıklı saklama ve teslimat' gibi hayati önlemleri gözden çıkarmaya başladığını dile getirdi.
ÖMER FARUK ALTIN / EGE'YE BAKIŞ – Son aylarda hem alkol hem de gıda zehirlenmeleri nedeniyle hayatını kaybeden yurttaşların sayısı artarken, gıda sektörüne yönelik güvensizlik de halk arasında yayılıyor. Ekonomik krizin derinleşmesi ve girdi maliyetlerindeki aşırı artışlar, işletmeler üzerinde büyük bir finansal baskı yaratıyor. Bu baskı, bazı işletmeleri maliyeti düşürmek adına kaliteden ödün vermeye ve denetimsiz, riskli gıdalara yönelme ihtimalini artırıyor.

"İŞLETME, MALİYET YARATAN BAZI TEDBİRLERİ GÖZDEN ÇIKARABİLİR"
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Dr. Ayhan Bülent Toptaş, derinleşen ekonomik krizin hem tüketici hem de işletmecinin davranışında değişikliğe sebep olabileceğini belirterek, "Alım gücündeki düşme tüketici davranışını değiştirebilir. Tüketici dışarıda yemek yemekten vazgeçebilir ya da daha ucuz işletmelerden hizmet ve ürün alabilir. İşletmeler müşterilerin taleplerindeki düşmenin önüne geçmek için maliyet yaratan bazı tedbirleri ürünlerin sağlıklı bir şekilde saklanması, teslimi gözden çıkarmaya başlayabilirler. Daha ucuz ve riskli malzemeleri kullanma yoluna gidebilirler." diye konuştu.
"ÖRNEĞİN KAKAO YERİNE KEÇİ BOYNUZU TOZU KULLANMAK GİBİ"
İşletme, artan maliyetleri ürün fiyatını yükseltmek yerine kalitesini düşürmeye ve bu sayede talebi korumaya çalışabileceğini dile getiren Toptaş, "Bu maliyet artışları olağanüstü yüksekse ve müşterilerin gelirleri maliyet artışlarının yol açtığı fiyat artışları ile aynı düzeyde artmıyorsa küçük- büyük tüm işletmeler böyle bir yola gidebilirler. Sattıkları ürünün veya hizmetin kalitesini düşürerek mevcut fiyat seviyesini ve ürettikleri mallara olan talebi korumaya çalışabilirler. Bu olgu “skimpflasyon” kavramı ile ifade edilir. Özellikle gıda sektöründe ürünün içeriğindeki nispeten pahalı girdilerin azaltılarak maliyeti daha düşük maddelerin artırılması skimpflasyonun en fazla görüldüğü örneklerden birisi. Örneğin çikolata içindeki kakaonun maliyetini düşürmek için keçi boynuzu tozu kullanmak gibi." diye konuştu.
"ALKOLLÜ İÇECEKLERDE VERGİ ORANININ YÜKSEKLİĞİ KAYIT DIŞILILIĞI ARTIRDI"
Artan maliyetler ve vergi yükü sonucunda işletmelerin merdiven altınde üretilen gıdalara yönelmesinde artış olacağını belirten Toptaş, "Bunun en dramatik örneğini alkollü içeceklerde gördük. Örneğin; rakı fiyatının yüzde 60’dan fazlası vergi. Alkollü içeceklerde vergi oranının yüksekliği kayıt dışılığı artırdı, riskli ürünlerin kullanımını tetikledi. Maalesef, son birkaç yıl içinde bu yüzden yüzlerce vatandaşımız hayatını kaybetti" dedi.
"İNSANLAR YOKSULLAŞSALAR DA BİR ARAYIŞ İÇİNDE OLUYORLAR"
Derinleşen yoksulluk sonucunda denetlenmeden üretilen ve satılan gıdaların piyasada çoğalmasına sebep olduğunu belirten Toptaş, konuşmasını şu ifadelerle noktaladı:
"Ekonomik kriz alım gücünü düşürüyor ama vatandaşlar eski alım güçlerinde tükettikleri gıdaları sofralarından eksik etmek istemiyorlar. İnsanlar yoksullaşsalar da bir imrenme duygusu ve bir arayış içinde oluyorlar. Bu arayış devlet tarafından denetlenemeyen ortamlarda üretilen ve satılan gıdaların yer aldığı piyasaların oluşmasının önünü açıyor."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Sayıştay'dan 9 Eylül raporu: Döner sermayede kritik bulgular
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2025 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda, üniversitenin...
Krizin faturası kadına kesiliyor: Kadınlar şiddete mahkum...
TÜİK’in Kasım 2025 verileri, kadın ve erkek istihdamı arasındaki uçurumu bir kez daha gözler...
Bornova'da tohumdan sofraya doğal üretim başladı
Bornova Belediyesi Ekolojik Kent Yerel Tohum Merkezi, vatandaşlara sebze fidelerini tohumdan...
Ekonomi Haberleri
TümüAltın Fiyatlarında Sert Düşüş: Gram Altın 6 Bin 521...
Haftanın son işlem gününe düşüşle başlayan gram altın 6 bin 521 liraya, ons altın ise 4 bin...
Merkez Bankası Rezervlerinde Üç Haftalık Düşüş Serisi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervleri, 30 Ekim haftasında bir önceki haftaya...
Kasım Ayı Sosyal Yardım Ödemeleri Başladı! Bakan Göktaş...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kasım ayı yaşlı ve engelli aylığı...
AK Parti'den Emekli Zammı İçin Kritik Tarih
Türkiye’deki yaklaşık 18 milyon emekli ile milyonlarca asgari ücretli çalışan, yeni yılda...
İZTO Başkanı Özgener, İzmir'in 2030 vizyonunu anlattı!
İZTO Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in üretimden lojistiğe, turizmden ulaşıma kadar öncelikli...
Ekim ayı enflasyon verileri açıklandı! 4 aylık düşüş son...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı.
ENAG verileri açıklandı: Yıllık enflasyon 45,12!
ENAG, Ekim 2026 enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 2,68, yıllık...
Fon Soruşturmasında İade Tutarı Belli Oldu! 37 Kişi 18...
Türkiye'nin gündemine oturan fon soruşturması kapsamında 37 kişinin aldığı parayı iade ettiği...
İstanbul'un Ekim Ayı 'Enflasyonu' Belli Oldu
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da ekimde bir önceki aya göre...
TÜRK-İŞ ekim ayı verilerini yayımladı: Açlık ve yoksulluk...
TÜRK-İŞ’in ekim ayı araştırması, gıda ve temel yaşam giderlerindeki artışın sürdüğünü gözler...
Fon tasfiyesi sonrasında ara ödemeler başladı!
Fon tasfiyesinin ardından ilk ara ödemeler başladı. 29,3 milyar liralık ara ödeme fon...
Fon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...