Ekonomistlerden enflasyon uyarısı
Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından ekonomistler fiyat artışlarıyla ilgili baskıların şubatta canlılığını koruduğunu belirtti. Ayrıca, negatif reel faizlere vurgu yaparak yeni sıkılaşma adımları ihtimalinin artabileceği de ifade edildi.
Enflasyonun yüzde 70'lere yaklaşmasının ardından ekonomistler reel faizde negatif tarafa doğru makasın açıldığını ve TCMB'nin üzerindeki sıkı politika duruşu baskısının artabileceğini belirtti.
TÜİK'e göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen ay yüzde 4,53 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 67,07'ye yükseldi.
Ekonomistler enflasyon baskılarının şubatta da canlılığını koruduğunu belirtirken, negatif reel faizlere vurgu yaparak enflasyon baskıların canlılığını koruması halinde yeni sıkılaşma adımları ihtimalinin artacağını ifade etti.
EK SIKILAŞTIRMA MÜMKÜN MÜ?
Enflasyon ile mücadele kapsamında politika faizini yüzde 45'e yükselttikten sonra geçen ay gerekli sıkılık düzeyine ulaşıldığını belirterek faizi sabit tutan TCMB, enflasyonun ana eğiliminde bozulma olması halinde para politikasında daha da sıkılaştırma yapabileceği uyarısında bulunmuştu.
TCMB, yıllık enflasyonun mayısta yüzde 73 ile zirve yapacağını, yıl sonunda ise yüzde 36'ya gerileyeceğini öngörüyor. Ekonomistlerin genel beklentisi ise enflasyondaki düşüşün daha sınırlı olacağı yönünde.
EKONOMİSTLERDEN UYARI
Enflasyon baskılarının şubat ayında gücünü koruduğuna dikkat çeken Capital Economics Kıdemli Ekonomisti Liam Peach yayımladığı değerlendirmede, "Çekirdek enflasyondaki baskının önümüzdeki aylarda bu şekilde devam etmesi halinde Merkez Bankası'nın tekrar faiz artırımlarına başlaması olasılığı yükselecektir" dedi ve baskıların martta da canlılığını koruması halinde yeni sıkılaşma adımları ihtimalinin "belirgin düzeyde" artacağını ifade etti.
InTouch Capital Markets kıdemli döviz analisti Piotr Matys Türkiye'nin enflasyon seviyesinin şaşırtıcı derecede yüksek olduğunu belirtti. Matys, "Bu kadar negatif reel faiz oranlarıyla, enflasyonu resmi yüzde 5 hedefiyle uyumlu hale getirmek ve enflasyon beklentilerini istikrara kavuşturmak için para politikasının yeterince sıkı olmadığı iddia edilebilir" dedi.
Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki ise, "Türkiye'nin enflasyonundaki yukarı yönlü sürpriz, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha fazla artırmasına henüz izin vermeyecektir. Önümüzde yüzde 70'i aşan artış ihtimalleri varken, politika faizlerinin yılın üçüncü çeyreğine kadar yüzde 45 seviyesinde tutulmasını ve bu arada alternatif araçlarla ek sıkılaştırma yapılmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
(Sözcü)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
ENAG verileri açıklandı: Yıllık enflasyon 45,12!
ENAG, Ekim 2026 enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 2,68, yıllık...
Enflasyon verileri açıklandı: ENAG ile TÜİK arasında uçurum!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayıyla ilgili enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı....
TÜİK, Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın son enflasyon rakamlarını duyurdu. Enflasyon aralık...
Ekonomi Haberleri
TümüKasım Ayı Sosyal Yardım Ödemeleri Başladı! Bakan Göktaş...
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, kasım ayı yaşlı ve engelli aylığı...
AK Parti'den Emekli Zammı İçin Kritik Tarih
Türkiye’deki yaklaşık 18 milyon emekli ile milyonlarca asgari ücretli çalışan, yeni yılda...
İZTO Başkanı Özgener, İzmir'in 2030 vizyonunu anlattı!
İZTO Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in üretimden lojistiğe, turizmden ulaşıma kadar öncelikli...
Ekim ayı enflasyon verileri açıklandı! 4 aylık düşüş son...
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı.
ENAG verileri açıklandı: Yıllık enflasyon 45,12!
ENAG, Ekim 2026 enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 2,68, yıllık...
Fon Soruşturmasında İade Tutarı Belli Oldu! 37 Kişi 18...
Türkiye'nin gündemine oturan fon soruşturması kapsamında 37 kişinin aldığı parayı iade ettiği...
İstanbul'un Ekim Ayı 'Enflasyonu' Belli Oldu
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da ekimde bir önceki aya göre...
TÜRK-İŞ ekim ayı verilerini yayımladı: Açlık ve yoksulluk...
TÜRK-İŞ’in ekim ayı araştırması, gıda ve temel yaşam giderlerindeki artışın sürdüğünü gözler...
Fon tasfiyesi sonrasında ara ödemeler başladı!
Fon tasfiyesinin ardından ilk ara ödemeler başladı. 29,3 milyar liralık ara ödeme fon...
Fon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...
TÜİK eylül ayı verilerini açıkladı: 2 milyon 967 bin işsiz!
TÜİK’in eylül ayı verilerine göre işsiz sayısı bir ayda 198 bin artarak 2 milyon 967 bine...
Folkart, İzmir'de bilinirlik ve güvende açık ara lider!
Folkart’ın 2026 yılı için Color Research & Consultancy Araştırma ve Danışmanlık şirketine İzmir...