Ekonomistlerden enflasyon uyarısı
Enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından ekonomistler fiyat artışlarıyla ilgili baskıların şubatta canlılığını koruduğunu belirtti. Ayrıca, negatif reel faizlere vurgu yaparak yeni sıkılaşma adımları ihtimalinin artabileceği de ifade edildi.
Enflasyonun yüzde 70'lere yaklaşmasının ardından ekonomistler reel faizde negatif tarafa doğru makasın açıldığını ve TCMB'nin üzerindeki sıkı politika duruşu baskısının artabileceğini belirtti.
TÜİK'e göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen ay yüzde 4,53 arttı. Yıllık enflasyon ise yüzde 67,07'ye yükseldi.
Ekonomistler enflasyon baskılarının şubatta da canlılığını koruduğunu belirtirken, negatif reel faizlere vurgu yaparak enflasyon baskıların canlılığını koruması halinde yeni sıkılaşma adımları ihtimalinin artacağını ifade etti.
EK SIKILAŞTIRMA MÜMKÜN MÜ?
Enflasyon ile mücadele kapsamında politika faizini yüzde 45'e yükselttikten sonra geçen ay gerekli sıkılık düzeyine ulaşıldığını belirterek faizi sabit tutan TCMB, enflasyonun ana eğiliminde bozulma olması halinde para politikasında daha da sıkılaştırma yapabileceği uyarısında bulunmuştu.
TCMB, yıllık enflasyonun mayısta yüzde 73 ile zirve yapacağını, yıl sonunda ise yüzde 36'ya gerileyeceğini öngörüyor. Ekonomistlerin genel beklentisi ise enflasyondaki düşüşün daha sınırlı olacağı yönünde.
EKONOMİSTLERDEN UYARI
Enflasyon baskılarının şubat ayında gücünü koruduğuna dikkat çeken Capital Economics Kıdemli Ekonomisti Liam Peach yayımladığı değerlendirmede, "Çekirdek enflasyondaki baskının önümüzdeki aylarda bu şekilde devam etmesi halinde Merkez Bankası'nın tekrar faiz artırımlarına başlaması olasılığı yükselecektir" dedi ve baskıların martta da canlılığını koruması halinde yeni sıkılaşma adımları ihtimalinin "belirgin düzeyde" artacağını ifade etti.
InTouch Capital Markets kıdemli döviz analisti Piotr Matys Türkiye'nin enflasyon seviyesinin şaşırtıcı derecede yüksek olduğunu belirtti. Matys, "Bu kadar negatif reel faiz oranlarıyla, enflasyonu resmi yüzde 5 hedefiyle uyumlu hale getirmek ve enflasyon beklentilerini istikrara kavuşturmak için para politikasının yeterince sıkı olmadığı iddia edilebilir" dedi.
Bloomberg ekonomisti Selva Bahar Baziki ise, "Türkiye'nin enflasyonundaki yukarı yönlü sürpriz, Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha fazla artırmasına henüz izin vermeyecektir. Önümüzde yüzde 70'i aşan artış ihtimalleri varken, politika faizlerinin yılın üçüncü çeyreğine kadar yüzde 45 seviyesinde tutulmasını ve bu arada alternatif araçlarla ek sıkılaştırma yapılmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
(Sözcü)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Enflasyon verileri açıklandı: ENAG ile TÜİK arasında uçurum!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayıyla ilgili enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı....
TÜİK, Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın son enflasyon rakamlarını duyurdu. Enflasyon aralık...
ENAG şubat ayı enflasyon rakamlarını açıkladı!
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), 2026'nın şubat ayına ilişkin enflasyon rakamını duyurdu....
Ekonomi Haberleri
TümüPusula ve Tera yöneticileri hakkında gözaltı kararı!
Pusula Portföy yöneticisi Serdar Turhan ile Tera Yatırım yöneticisi Alper Öztürk hakkında...
Motorin fiyatları 100 TL'nin altına geriledi
Motorin fiyatlarının 100 TL'nin üzerine yükselmesine yönelik tepkiler sürerken, litre fiyatına...
İzmir'in 2025 vergi rekortmeni belli oldu!
İzmir'in 2025 yılı vergi rekortmenlerini açıklandı. Müteahhit Ahmet Cengiz 417 milyon 497 bin TL...
ASELSAN'dan dudak uçuklatan yatırım!
ASELSAN, savunma sanayiindeki üretim kapasitesini ve teknolojik altyapısını güçlendirme...
İzmir’de ticarette alarm: Kuruluşlar düştü, kapanışlar arttı
İzmir’de ağustos ayında yeni şirket kuruluşları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9...
Bakan Gürlek'ten 'fon soruşturması' açıklaması: Tüm...
Fon piyasasına yönelik yürütülen soruşturmalara ilişkin açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Akın...
Finansal İstikrar Komitesi'nden açıklama: Sorun geçici ve...
Piyasalarda son yaşanan gelişmelerin ardından Finansal İstikrar Komitesi toplantı kararı aldı....
Faizsiz Finansta Dev Birleşme: Emlak Katılım, Katılımevim...
Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş., tasarruf finansman sektöründe kartları yeniden dağıtacak...
İzmir’de konut satışlarında dikkat çeken düşüş!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2025 yılı Ağustos ayında İzmir’de 7 bin 867...
İzmir'de taksiye zam gelecek mi?
Akaryakıt fiyatlarında yaşanan yüksek düzeyde artışlara ilişkin İzmir Şoförler ve Otomobilciler...
Akaryakıtta Tarihi Zirve! Motorin İlk Kez 3 Haneli Fiyata...
Motorin fiyatları tarihi bir seviyeye ulaştı. İstanbul Kadıköy’de motorinin litre fiyatı 100...
BİST100'de sert düşüş!
BIST 100 endeksi yüzde 5 düştü. Endeks 13 bin 195 puana kadar geriledi. Böylelikle Mayıs ayından...