BIST 100 11.165,44 %0,13 Altın 6.450,91 ₺/gr %1,03 Bitcoin $79.976 %1,76 Dolar 49,84 ₺ %0,00 Euro 55,66 ₺ %0,14 Sterlin 66,51 ₺ %0,11 Gümüş 84,66 ₺/gr %2,15 Ethereum $2.317,82 %2,18 İsviçre Frangı 60,22 ₺ %0,03 Kanada Doları 35,63 ₺ %0,02 Avustralya Doları 35,09 ₺ %0,21 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,28 ₺ %0,00 BAE Dirhemi 13,58 ₺ %0,01 Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,08 Çin Yuanı 7,49 ₺ %0,04
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Ekonomi Elektrik faturasıyla ilgili flaş öneri! Yazlık-kışlık tarife

Elektrik faturasıyla ilgili flaş öneri! Yazlık-kışlık tarife

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken'den hükümete çağrı: Yazlık-kışlık tarife olsun. Konutlardaki sınır 400-500 kilovatsaata yükseltilsin

0Yorumlar
Elektrik faturasıyla ilgili flaş öneri! Yazlık-kışlık tarife

TürkiyeEsnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in elektrikle ilgili yapılan yeni düzenlemeye tepkisi sürüyor. "Bakkal dolaplarını iade etmeye başladı, kasaplar dolaplarını çalıştıramaz hale geldi, terzi makinesini ve ütüsünü açmaya korkuyor, esnaf tabelalarını söndürürse sokaklar da ışıksız kalır" diyen Palandöken, bir çağrı daha yaptı: Yazlık-kışlık tarifeye geçilsin. Konutlardaki sınır 400-500 kilovatsaat olsun.

Palandöken, esnafın konutlardan ve sanayiciden daha fazla elektrik faturası ödeyeceğini belirterek şöyle konuştu:

"Bakkalın, kasabın buzdolabı, et çekme makinesi, terzinin ütüsü gibi cihazlarla her gün kullanımı muhakkak olan lamba, ışıklı levhalar artık bu fiyatlardan dolayı yanmamaya başladı. Konutlarda ise sadece buzdolabı, fırın ve televizyon gibi cihazlarla kullanım kotası olan 150 kilovat saati geçiyorken, bu sınırı geçenlere daha yüksek zamlı tarifenin uygulanması herkesi mağdur etti. Ülkemizde 3'lü tarife sistemi var. Konutlar, sanayi ve ticaret. En düşük elektrik sanayide ve en yüksek elektrik tarifesi ise esnafımız tarafından kullanılmaktadır. Bu da gösteriyor ki esnafımız konutlardan ve sanayiciden daha fazla elektrik faturası ödemektedir. Elektrikte konutlarda uygulamaya konulan 150 kilovat saat uygulamasında ise kullanım ortalamaları alınarak bu sınır yükseltilmeli ve iş yerlerinde kullanılan elektrikte yazlık kışlık olarak ayrı ayrı hesaplanarak faturalandırılmalı."

"BAKKAL DOLAPLARINI İADE ETMEYE BAŞLADI"

Esnafın, buzdolabının fişini çekip, tabelasını söndürme noktasına geldiğine dikkat çeken Palandöken, "Yeni yılın ilk günlerinde elektrik faturalandırma sisteminde kademeli sisteme geçildi ve yüzde 50 ile yüzde 127 değişen oranlarda aylık 150 kilovatsaatlik tüketim sınırına göre zam yansıtılmaya başlandı. Aylık belirlenen bu sınırı geçmemek için evlerde buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi, ütü gibi zorunlu cihazların hiç çalışmaması gerekiyor. Bununla birlikte iş yerlerinde zorunlu olarak çalıştırılması gereken buzdolapları, yanması gereken ışıklar ile tabelalar bundan sonra yanmayacak demektir. Bakkal dolaplarını iade etmeye başladı, kasaplar dolaplarını çalıştıramaz hale geldi, terzi makinesini ve ütüsünü açmaya korkuyor, esnaf tabelalarını söndürürse sokaklar da ışıksız kalır" diye konuştu.

Elektrik faturasıyla ilgili flaş öneri! Yazlık-kışlık tarife

"YAZLIK VE KIŞLIK TARİFEDE ISRARLIYIZ"

Alt sınırın en az konutlarda 400-500, iş yerlerinde ise 800-1200 kilovatsaat olması gerektiğini kaydeden Palandöken, "Elektriğin yazdan daha çok kışın kullanıldığını, ısınmada, aydınlanmada, mutfakta, temizlikte, iş yerlerinde her alanda olmazsa olmaz olduğunu belirtmiş ve zam yapılmaması için talepte bulunmuştuk. Esnaf ve sanatkar camiası olarak yazlık ve kışlık elektrik tarifede ısrarlıyız. Bununla birlikte doğalgazda da kademeli sisteme geçiş kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Kışın çetin geçtiği bu dönemlerde vatandaş, esnaf ve sanayici düşünülerek kademe üst sınırdan belirlenmeli. En önemli harcama kalemlerinde faturaların yüksek gelmesi üretimi de tüketimi de olumsuz etkiliyor. Bu yüksek fiyatlar hem enflasyonu hem de maliyetleri yükseltiyor" dedi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

Fon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...

1 gün önce

TÜİK eylül ayı verilerini açıkladı: 2 milyon 967 bin işsiz!

TÜİK’in eylül ayı verilerine göre işsiz sayısı bir ayda 198 bin artarak 2 milyon 967 bine...

2 gün önce

Folkart, İzmir'de bilinirlik ve güvende açık ara lider!

Folkart’ın 2026 yılı için Color Research & Consultancy Araştırma ve Danışmanlık şirketine İzmir...

2 gün önce

Zeytin sektörü ihracatta zorlu bir sezona giriyor

Türkiye, 2026/27 sezonunda sofralık zeytin ve zeytinyağında yüksek rekolte bekliyor....

2 gün önce

Elektrik Sayaçlarında Yeni Dönem: Milyonlarca Abonenin...

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2027 sonuna kadar yaklaşık 2,7 milyon Akıllı Sayaç PRO...

3 gün önce

Hazır giyim sektöründe ödüller almıştı: Konkordato...

İzmir’de tekstil sektöründe faaliyet yürüten ve 2022’de gümüş, 2023’te bronz ihracat ödülü alan...

3 gün önce

Emekliye asgari ücret kadar aylık ve ikramiye teklifine...

En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören...

7 gün önce

Televizyon, Beyaz Eşya ve Mobilya Alacaklar Dikkat:...

Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli alışverişlerde...

7 gün önce

Karluna'nın ürettiği ilk elektrikli araç, İAOSB'ye...

  Karluna   Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ürettiği ilk aracı İzmir Atatürk...

8 gün önce

İzmir'de genç işsizlik oranı Türkiye'yi 4'e katladı!

EGİAD’ın hazırladığı rapora göre İzmir’de 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 21,3 ile...

8 gün önce

Pamuk yetiştiricisi maaliyet kıskacında: İTB'den 'destek'...

Ege Bölgesi’nde pamuk ekim alanları, artan üretim maliyetlerden dolayı geçen sezona göre yüzde...

9 gün önce

Ege Bölgesi’nin 9 aylık ihracatı 33 milyar doları aştı

Ege Bölgesi'nin ihracatı 2026 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 3,4 artışla 32 milyar 24...

9 gün önce