Fuarlar İzmir ekonomisine güç katıyor
İZFAŞ tarafından Fuar İzmir ve Kültürpark’ta düzenlenen ulusal ve uluslararası fuarlar; ihracattan istihdama, turizmden ticarete kadar pek çok alanda İzmir ve ülke ekonomisine milyonlarca liralık katma değer sağlıyor.
Türk fuarcılığının merkezi konumundaki İzmir’de bu yıl, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ya da farklı fuarcılık firmaları tarafından, toplam 30 fuar ve etkinlik düzenlendi. 2025 yılında Türkiye’nin en büyük ve modern fuar alanı Fuar İzmir ile Kültürpark’ta, 23 fuarın yanı sıra Dünya Robot Olimpiyatı (World Robot Olympiad-WRO) Türkiye Finali, Festival Voleybol İzmir 2025 Altyapılar Türkiye Şampiyonası, First Lego League yerel ve ulusal turnuvaları gibi birçok etkinlik gerçekleştirildi. İzmir’i ve düzenlendiği sektörleri dünyayla buluşturan fuarlar, şehrin uluslararası bir ticaret ve kültür merkezi olma hedefini desteklerken iş dünyası ve ziyaretçiler için de yeni fırsatlar sundu. 4 binin üzerinde firmanın katılımcı olduğu fuarlar ve etkinlikler; Türkiye’nin dört yanından ve 120’yi aşkın ülkeden 2 milyonun üzerinde ziyaretçiyi ağırlarken ortaya çıkan 100 milyonlarca liralık katma değer; kent ve ülke ekonomisine, istihdama, ihracata da katkı sağladı.
Ticaret Bakanlığı’nın istatistiklerine göre; Türkiye’nin 2025 yılı ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 4,5 artışla 273,4 milyar doların üzerine çıktı. Faaliyet illerine göre ihracat istatistiklerine bakıldığında 2025 yılında İzmir, doğal taştan lojistiğe, modadan üretim teknolojilerine kadar birçok sektörde düzenlenen fuarların da katkısıyla toplam 23,6 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en fazla ihracat yapan üçüncü ili oldu.
2026’da da fuar bereketi yaşanacak
İzmir, 2026 yılında da çok sayıda fuar ve etkinliğe ev sahipliği yapacak. İZFAŞ’ın organizasyonunda ya da farklı fuarcılık şirketleri tarafından Fuar İzmir ve Kültürpark’ta 30’un üzerinde fuar ile etkinlik düzenlenecek. Yıl boyunca farklı sektörlerden binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlayacak bu organizasyonlar, İzmir’in ticaret, turizm ve tanıtım gücüne önemli katkı sağlamayı sürdürecek. 2026 takviminin öne çıkan etkinlikleri arasında yer alan, Avrupa’nın en büyük moda fuarlarından IF Wedding Fashion İzmir - 19. Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı, Fuar İzmir’de 20-22 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek. İZFAŞ tarafından Ege Giyim Sanayicileri Derneği partnerliğinde, modanın ve gelinliğin başkenti İzmir’de gerçekleşecek fuar, bu yıl da abiye, gelinlik, damatlık, aksesuar ve çocuk abiye ürün gruplarında en yeni koleksiyonları vitrine çıkaracak. 2027 modasının sergileneceği fuar, ünlü markaların yanı sıra genç tasarımcıların da sahne alacağı renkli defilelere ev sahipliği yapacak.
Dolu dolu fuar takvimi
8 – 11 Ocak’ta PET İZMİR - 9. Uluslararası İzmir Evcil Hayvan Ürün, Malzeme ve Aksesuar
Tedarikçileri Fuarı’na ev sahipliği yapan Fuar İzmir’de, yılın ilk üç ayında IF Wedding Fashion İzmir’in yanı sıra 3 – 7 Şubat’ta AGROEXPO - Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, 25 – 29 Mart’ta İZFURNEX - İzmir Mobilya Fuarı, 26 – 29 Mart’ta IMATECH -Endüstriyel Üretim Teknolojileri Fuarı, 27 – 29 Mart’ta da OPTIC WORLD İZMİR- Optik, Gözlük, Oftalmoloji ve Teknolojileri Fuarı gerçekleştirilecek. Yine yeni yılın ilk üç ayında, First Lego League yerel ve ulusal turnuvaları düzenlenecek.
Doğal taş sektöründe dünyanın en önemli buluşmalarından olan ve dünya doğal taş ticaretine yön veren Marble İzmir – Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 14 - 17 Nisan 2026 tarihleri arasında 31. kez kapılarını açacak. Yıl boyunca; 95. İzmir Enternasyonal Fuarı’ndan İzmir Kitap Fuarı’na, Logistech – Uluslararası Lojistik Depolama ve Teknolojileri Fuarı’ndan önümüzdeki yıl 20’ncisi gerçekleştirilecek TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi’ne kadar, düzenlenecek fuarların yüz binlerce kişiyi ağırlaması bekleniyor. İzmir, fuarlarıyla ve etkinlikleriyle uluslararası alanda adından söz ettirirken yeme içmeden turizme, ulaşımdan konaklamaya kadar tüm sektörlere katkı sağlayarak şehrin refahını ve Türkiye’nin ihracatını artırmaya devam edecek.
İZFAŞ, 2026’da Avrupa fuarcılık sektörünü İzmir’de buluşturacak
Fuarlar kenti İzmir, 2026’da uluslararası ölçekte önemli bir etkinliğe de ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. İZFAŞ, Avrupa fuarcılık endüstrisinin en prestijli buluşmalarından biri olan Küresel Fuarcılık Endüstrisi Birliği (UFI) Avrupa Konferansı’nı 3–5 Haziran 2026 tarihlerinde İzmir’de düzenleyecek. Dünyanın farklı ülkelerinden 300’ün üzerinde fuar alanı işletmecisi, organizatör ve servis sağlayıcı firmanın üst düzey temsilcileri İzmir’de olacak. Kentin fuar ve kongre merkezi olma vizyonunu güçlendirecek konferans kapsamında çok sayıda uluslararası fuar organizasyonu ve iş birliğinin de şekillenmesi öngörülüyor. Panellerin ve atölyelerin yer alacağı konferansın Fuar İzmir’de düzenlenmesi, Türkiye ve İzmir için fuarcılık alanında önemli bir ivme ve prestij sağlayacak.
“Kenti uluslararası ölçekte daha güçlü bir fuarcılık merkezi haline getireceğiz”
İZFAŞ Genel Müdürü Tuğçe Cumalıoğlu, İzmir’de düzenlenen fuarların kentin üretim gücünü, sektörel çeşitliliğini ve organizasyon kapasitesini dünya ile buluşturan önemli platformlar haline geldiğini belirterek, “Fuarlar ve etkinlikler; ticari ilişkileri geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda kültür, turizm ve şehir yaşamı gibi pek çok alana da katkı sunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Dr. Cemil Tugay’ın, İzmir’i üretim, ihracat ve uluslararası iş birlikleri üzerinden büyütmeyi hedefleyen yaklaşımı, fuarcılık alanındaki çalışmalarımıza güçlü bir yön veriyor. Bu vizyon sayesinde İzmir, uluslararası fuarcılıkta güvenilirliği ve tercih edilirliği artan bir merkez olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda, UFI’nin uluslararası bir konferansının 52 yıl sonra yeniden İzmir’de düzenlenmesi, kentimizin küresel ölçekteki görünürlüğünü pekiştirirken; 2026 yılı boyunca hayata geçirilecek fuar ve etkinliklerle İzmir’i uluslararası fuarcılıkta daha güçlü ve kalıcı bir merkez konumuna taşımayı hedefliyoruz” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
YENİ Partili Güç'ten 'Foça' çıkışı: Bunlar zayıf insanlar!
YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Büyükşehir Belediyesi meclis gurubu ile toplantı...
Başkan Güç: "Delege seçimlerini başarılı bir şekilde...
YENİ Parti İzmir Kurucu İl Başkanı Çağatay Güç, delege seçimlerinin ardından yaptığı açıklamada,...
Karşıyaka’nın kadın danışma merkezleri dayanışmaya güç...
Karşıyaka Belediyesi tarafından kente kazandırılan kadın danışma merkezleri, kurduğu güçlü...
Ekonomi Haberleri
TümüAkaryakıtta dev zam kapıda: Motorin 100 TL'ye yaklaştı!
Akaryakıt fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. Son alınan bilgilere göre, motorine yeni bir...
Kaçak Alkol İçin Yeni Önlem! Aroma Vericilerin Satışına...
Tarım ve Orman Bakanlığının yeni yönetmeliğiyle aroma vericilerin kullanımına ilişkin önemli...
İşçiler üretimi durdurdu, Smart rotayı Anadolu’ya çevirdi!
Aliağa'da sendika değiştirdikleri için arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren Smart...
TCMB faiz kararını açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...
ABD'nin İran yaptırımlarında Türkiye detayı: İzmirli...
ABD Hazine Bakanlığı, İranlı havayolu şirketi Mahan Air ile bağlantı halinde olduğu ifade edilen...
Piyasa değeri 57 milyar dolar düşmüştü... Nike,...
Nike, piyasa değerindeki sert düşüş sonrasında Wall Street’in en büyük şirketlerini takip eden...
Interfresh Eurasia üçüncü kez İzmir’de sektörü buluşturdu
Türkiye’nin yaş meyve sebze sektörünün önemli uluslararası buluşmalarından Interfresh Eurasia...
İzmir ekonomisinin başkanlarından seçimler öncesi son...
İzmir Oda ve Borsaları, seçimlerden önceki son ortak yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi....
Akaryakıtta yükseliş sürüyor: Motorin 90 TL'yi geçti!
Petrol fiyatlarındaki yükselişle benzin, motorin ve LPG'ye zam geldi.
Başkan adayı Karabağlı vizyonunu açıkladı: Hedefim...
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Adayı Mustafa Karabağlı, gerçekleştirdiği basın toplantısında,...
Ege kuru meyvesi Avrupa ile bağlarını güçlendiriyor
FRUCOM, Waren-Verein ve NZV yöneticileri EİB’nin davetiyle Türkiye’ye gelerek üreticiler,...
SGK ve BAĞ-KUR emeklisinin zam oranı belli oldu!
Milyonlarca SGK ve BAĞ-KUR emeklisini ilgilendiren Ağustos ayı enflasyon verisiyle alınacak zam...