Gözler “Merkez”de… Alman devi Deutsche Bank’tan faiz tahmini
Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Direktörü Wietoska, TCMB'nin seneye 4’üncü çeyreğin başı itibarıyla faiz indirimlerine başlayabileceğini öngördüklerini ifade etti.
Deutsche Bank Ortadoğu ve Doğu Avrupa Araştırma Direktörü Christian Wietoska, BloombergHT'den Ceren Dilekçi Köseoğlu'nun sorularını yanıtladı.
Geçtiğimiz hafta Türk lirası ile ilgili notunda carry trade işlemlerinin geri döndüğünü kaydeden Deutsche Bank, Eylül ayı itibariyle Türk lirasıyla ilgili pozitif bir yaklaşıma geçmişti. Raporu hazırlayan ekipte yer alan Wietoska, TL'ye ilişkin 12 aylık beklentilerinin çok daha yapıcı bir durumda olduğunu belirtti.
Para politikası duruşundaki dönüş ve seçimlerden beri alınan mali önlemlerin TL'yi desteklediğini kaydeden Wietoska, "Ekonomide yeniden dengelenmeyle birlikte piyasaya nakit girişlerinin hızlandığını görüyoruz. Türk tahvil piyasasına uzun süredir bu kadar yüksek giriş yaşanmamıştı. Sermaye tarafındaki girişlerin istikrar kazanması daha iyi bir süreci beraberinde getirebilir" diye konuştu.
"2024 SONU KUR HEDEFİMİZ 36"
Kurda nominal bazda yükselişin sürmesini beklediklerini kaydeden Wietoska, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kurun özellikle seçimlere doğru reel bazda çok iyi performans göstereceğine inanıyoruz. 2024 sonu itibariyle Dolar/TL kuru hedefimiz 36. Nominal anlamda değer kaybının çok kademeli olacağına inanıyoruz."
Uzun vadeli tahvillerde rallinin son dönemde hızlandığına dikkat çeken Wietoska, 2024 yıl sonunda 10 yıl vadeli tahvillerde yüzde 25 getiri beklediklerini belirtti.
"ERKEN FAİZ İNDİRİMİ TL ÜZERİNDE BASKIYA NEDEN OLUR"
TCMB'den bugünkü toplantıda 250 baz puan faiz artışı beklediklerini kaydeden Wietoska, baz senaryolarının ocak ayında da 250 baz puan daha faiz artışı yönünde olduğunu söyledi. Wietoska'ya göre, faizlerin yüzde 42,5 seviyesinde kalma riski var. Bu nedenle TCMB'nin perşembe günü vereceği mesajlar önemli olacak.
Kurumun tepe faiz beklentisi yüzde 42,5-45. Mayıs'ta enflasyonun yüzde 70 ile tepe yapmasını ardından yazın sert bir şekilde aşağı gelmesini beklediklerini kaydeden Wietoska, faiz indirimi beklentilerine ilişkin şunları söyledi:
"Bu düşüş TCMB'ye 2024'te faiz indirimleri için alan verecek. TCMB'nin 4.çeyreğin başı itibariyle faiz indirimlerine başlayabileceğini öngörüyoruz. Son dönemde FED ile AMB'den faiz indirimi beklentileri öne çekildi. Bunun Türkiye'de de olabileceğini düşünüyorum. TCMB, yaz sonrası faiz indirimine başlayabilir. Faiz indirimi çok erken başlarsa portföy akışları ve TL üzerinde baskıya neden olabilir. Eğer enflasyon yüzde 50'ye gerilerse TCMB, faiz indiriminin hızını tartışmaya başlayabilir. Temel senaryomuz, faiz indirimlerinin 2024'ün son çeyreği itibariyle başlayacağı yönünde ama yaz sonunda faiz indirimlerine başlanması ihtimalini de göz ardı etmiyoruz."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Merkez Bankası, faiz oranını açıkladı!
Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararı paylaşıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez...
Deutsche Bank'tan dolar analizi
Deutsche Bank, dolar hakkındaki yükseliş beklentisini yılın ikinci yarısına da taşıdığını...
Alman devinden Türkiye kararı: Hapag-Lloyd, İzmir...
Türkiye'deki yüksek enflasyon sebebiyle yabancı yatırımcılar ülkeyi terk etmeye devam ediyor....
Ekonomi Haberleri
TümüEmekliye asgari ücret kadar aylık ve ikramiye teklifine...
En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören...
Televizyon, Beyaz Eşya ve Mobilya Alacaklar Dikkat:...
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli alışverişlerde...
Karluna'nın ürettiği ilk elektrikli araç, İAOSB'ye...
Karluna Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ürettiği ilk aracı İzmir Atatürk...
İzmir'de genç işsizlik oranı Türkiye'yi 4'e katladı!
EGİAD’ın hazırladığı rapora göre İzmir’de 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 21,3 ile...
Pamuk yetiştiricisi maaliyet kıskacında: İTB'den 'destek'...
Ege Bölgesi’nde pamuk ekim alanları, artan üretim maliyetlerden dolayı geçen sezona göre yüzde...
Ege Bölgesi’nin 9 aylık ihracatı 33 milyar doları aştı
Ege Bölgesi'nin ihracatı 2026 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 3,4 artışla 32 milyar 24...
Ekonomi Yönetiminin Gözü Külliye’de! Kurul Cevdet Yılmaz...
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında...
İhracatta Macaristan ve Rusya krizi kapıda!
Yaş meyve ve sebze ihracatında Rusya deniz yolu tıkanıklığı ve Macaristan geçiş belgesi krizi...
Satsuma Mandalinası’nda ilk hasat gerçekleşti!
Ege İhracatçılar Birliği Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, bugün İzmir’in Menderes...
İzmir Limanı'na 1,5 milyar dolarlık yatırım: Dip taraması...
Türkiye Varlık Fonu (TVF) mülkiyetindeki TVF İzmir Limanı, büyük tonajlı gemilere hizmet...
Vatandaşlık Maaşında Merak Edilen Detaylar Ortaya Çıktı!...
“Vatandaşlık Maaşı” olarak bilinen Gelir Tamamlayıcı Aile Destek Sistemi kapsamında, 23 bin...
Ege'ye kruvaziyer ile turist akını!
Aydın Kuşadası, 4 kruvaziyer gemisiyle gelen 6 bin turisti misafir etti. İtalya bayraklı "Aida...