BORSA
BIST 100 13.687,86 %0,63
Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02
Bitcoin $63.840 %0,91
Dolar 47,40 ₺ %0,04
Euro 54,09 ₺ %0,11
Sterlin 63,08 ₺ %0,12
Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65
Ethereum $1.901,96 %1,33
İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27
Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17
Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04
BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07
Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04
Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
İZMİR 32°C 6.135,75 ₺/gr 47,40 ₺ 54,09 ₺
Anasayfa Ekonomi Halkın yüzde 38'i gıda alışverişinde zorlanıyor

Halkın yüzde 38'i gıda alışverişinde zorlanıyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yapılan araştırma, Türkiye'de her 10 kişiden yedisinin geçim sıkıntısı çektiğini, yüzde 38'inin de gıda alışverişinde zorlandığını ortaya koydu.

0Yorumlar
Halkın yüzde 38'i gıda alışverişinde zorlanıyor
Türkiye'de yoksulluk, işsizlik ve ekonomik belirsizlik günden güne daha da artarken kriz ve dövizdeki artışın sonucunda fabrika kapanıyor ve binlerce işçi işlerinden çıkarılıyor. Son yapılan araştırma, derinleşen kriz neticesinde hanelerin yüzde 38’inin gıda alışverişlerinde zorlandığı, her 10 kişiden yedisinin geçim sıkıntısı çektiğini ortaya koydu.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yayımlanan "C-ovid-19' salgınının hane gelirleri üzerindeki yıkıcı etkisi" başlıklı raporda, özellikle dar gelirli vatandaşın yaşadığı geçim zorluğunu ortaya çıkarttı.
 
BORÇ SARMALI HIZLA BÜYÜYOR
Hali hazırda var olan ekonomik krizin yeni tip Covid-19 salgınıyla birlikte daha da derinleştiğine işaret edilen raporda, halkın gelirlerinin hızla eridiği ve borç sarmalının genişlediğine dikkat çekildi. Raporda, hanelerin yüzde 42.7'si borçlarının arttığını açıkladı.

Yurttaşların yüksek enflasyon ve zamlar neticesinde gıda alışverişi yapmakta dahi zorlandığına değinilen raporda, her dört haneden üçünün, birikimlerinin olası bir işsizlik durumunda en çok üç ay yeteceğini düşününü ortaya koyuyor.
 
'MEVCUT BİRİKİMLE BİR AY DAHİ İDARE EDİLEMİYOR'
Rapora göre, Türkiye'de vatandaşın kara gün için çok büyük bir birikimi yok. Hanelerin yüzde 38.8'i herhangi bir gelir elde edemedikleri durumda, mevcut birikimleri ile bir ay dahi idare edemeyeceğini açıklıyor. Raporda, “Hanelerin önemli bir kısmı önümüzdeki dönemde de geçim sıkıntısının devam edeceğini, ancak mevcut birikimleriyle bu zorluğu aşamayacaklarını düşünmektedir” değerlendirmesi yapıldı.
 
HALKIN BÜYÜK BÖLÜMÜ, GELİRLERİNDE DÜŞÜŞ BEKLİYOR
Raporda, katılımcıların yüzde 30'u salgın sebebiyle gelirlerinin azaldığını belirtirken, kendi işini yapanlar arasında ise bu oran yüzde 44'e yükseldiği de ortaya çıktı. Buna göre ortalama kişisel gelirler şubat ayından eylül ayına yüzde 4.5 oranında düştü.

2018 yılında aylık geçimini çok zor sağladığını söyleyen hanelerin oranı yüzde 3.2 iken, Eylül 2020 itibarıyla ise bu oran yüzde 10.1'e yükseldiğini açıklayan raporda, gelir kayıplarına karşın borç almak zorunda kaldığını söyleyen hanelerin yüzde 17.2'si tanıdıklarından ve kurumsal kanallardan borçlandığı ortaya çıktı.

Ayrıca, ankete katılanların neredeyse yarısının önümüzdeki dönemde de gelirlerinde düşüş beklediği görülüyor.
 
 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...

Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...

3 gün önce

Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...

4 gün önce

Motorine dev zam! İşte güncel fiyatlar...

Orta Doğu'da tırmanan gerilim ve petrol stoklarındaki azalma, akaryakıt fiyatlarını yeniden...

6 gün önce

Merkez Bankası, faiz oranını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...

8 gün önce

Egeli yaş meyve sebze sektörü ihracatını 572 milyon...

Narenciyeden incire, üzümden salça ve turşuya kadar yüzü aşkın ürünü dünya pazarlarına ulaştıran...

8 gün önce

Benzin fiyatları 70 TL'ye yaklaştı: İşte güncel fiyatlar...

Benzinin litresine ortalama 1 lira 29 kuruş zam yapıldı. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla pompaya...

8 gün önce

Benzine bir zam daha: Pompaya yansıyacak

Akaryakıt fiyatlarında yeni artış kapıda. Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren...

9 gün önce

DTO'da gündem, Alsancak Limanı: Yeni dönem 1 Ağustos'ta...

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi....

10 gün önce

Motorine zam pompaya yansıdı!

Motorinin litre fiyatına ortalama 1 lira 14 kuruş zam geldi. Yeni fiyatlar 21 Temmuz itibarıyla...

10 gün önce

Motorine dev zam: İşte güncel fiyatlar...

Motorinin litresine 1 lira 14 kuruş zam geldi. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla tabelalara...

10 gün önce

Tütün ihracatı 2026'nın ilk yarısında 489 milyon dolara...

Ege Tütün İhracatçıları Birliği, küresel ekonomide yaşanan belirsizliklere, artan maliyetlere ve...

11 gün önce

Tutuklanan iş insanına bakanlıktan ruhsat şoku!

Geçtiğimiz Mayıs ayında Borsa İstanbul'da piyasa dolandırıcılığı ve suçtan kaynaklanan mal...

11 gün önce