BIST 100 14.235,83 %1,60 Altın 6.713,67 ₺/gr %0,10 Bitcoin $77.954 %1,52 Dolar 48,64 ₺ %0,04 Euro 56,22 ₺ %0,01 Sterlin 65,70 ₺ %0,02 Gümüş 98,75 ₺/gr %0,15 Ethereum $2.514,06 %1,21 İsviçre Frangı 59,51 ₺ %0,00 Kanada Doları 34,99 ₺ %0,01 Avustralya Doları 34,71 ₺ %0,08 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,01 BAE Dirhemi 13,25 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,24 Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,02
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Ekonomi Halkın yüzde 38'i gıda alışverişinde zorlanıyor

Halkın yüzde 38'i gıda alışverişinde zorlanıyor

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yapılan araştırma, Türkiye'de her 10 kişiden yedisinin geçim sıkıntısı çektiğini, yüzde 38'inin de gıda alışverişinde zorlandığını ortaya koydu.

0Yorumlar
Halkın yüzde 38'i gıda alışverişinde zorlanıyor
Türkiye'de yoksulluk, işsizlik ve ekonomik belirsizlik günden güne daha da artarken kriz ve dövizdeki artışın sonucunda fabrika kapanıyor ve binlerce işçi işlerinden çıkarılıyor. Son yapılan araştırma, derinleşen kriz neticesinde hanelerin yüzde 38’inin gıda alışverişlerinde zorlandığı, her 10 kişiden yedisinin geçim sıkıntısı çektiğini ortaya koydu.

Sözcü'den Sayime Başçı'nın haberine göre, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yayımlanan "C-ovid-19' salgınının hane gelirleri üzerindeki yıkıcı etkisi" başlıklı raporda, özellikle dar gelirli vatandaşın yaşadığı geçim zorluğunu ortaya çıkarttı.
 
BORÇ SARMALI HIZLA BÜYÜYOR
Hali hazırda var olan ekonomik krizin yeni tip Covid-19 salgınıyla birlikte daha da derinleştiğine işaret edilen raporda, halkın gelirlerinin hızla eridiği ve borç sarmalının genişlediğine dikkat çekildi. Raporda, hanelerin yüzde 42.7'si borçlarının arttığını açıkladı.

Yurttaşların yüksek enflasyon ve zamlar neticesinde gıda alışverişi yapmakta dahi zorlandığına değinilen raporda, her dört haneden üçünün, birikimlerinin olası bir işsizlik durumunda en çok üç ay yeteceğini düşününü ortaya koyuyor.
 
'MEVCUT BİRİKİMLE BİR AY DAHİ İDARE EDİLEMİYOR'
Rapora göre, Türkiye'de vatandaşın kara gün için çok büyük bir birikimi yok. Hanelerin yüzde 38.8'i herhangi bir gelir elde edemedikleri durumda, mevcut birikimleri ile bir ay dahi idare edemeyeceğini açıklıyor. Raporda, “Hanelerin önemli bir kısmı önümüzdeki dönemde de geçim sıkıntısının devam edeceğini, ancak mevcut birikimleriyle bu zorluğu aşamayacaklarını düşünmektedir” değerlendirmesi yapıldı.
 
HALKIN BÜYÜK BÖLÜMÜ, GELİRLERİNDE DÜŞÜŞ BEKLİYOR
Raporda, katılımcıların yüzde 30'u salgın sebebiyle gelirlerinin azaldığını belirtirken, kendi işini yapanlar arasında ise bu oran yüzde 44'e yükseldiği de ortaya çıktı. Buna göre ortalama kişisel gelirler şubat ayından eylül ayına yüzde 4.5 oranında düştü.

2018 yılında aylık geçimini çok zor sağladığını söyleyen hanelerin oranı yüzde 3.2 iken, Eylül 2020 itibarıyla ise bu oran yüzde 10.1'e yükseldiğini açıklayan raporda, gelir kayıplarına karşın borç almak zorunda kaldığını söyleyen hanelerin yüzde 17.2'si tanıdıklarından ve kurumsal kanallardan borçlandığı ortaya çıktı.

Ayrıca, ankete katılanların neredeyse yarısının önümüzdeki dönemde de gelirlerinde düşüş beklediği görülüyor.
 
 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

TCMB rezervlerinde düşüş sürüyor: Üç haftada 4,6 milyar...

TCMB’nin toplam rezervlerinde düşüş üçüncü haftaya taşındı. Tarihi zirvesinden bu yana önemli...

1 saat önce

Akaryakıtta dev zam kapıda: Motorin 100 TL'ye yaklaştı!

Akaryakıt fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. Son alınan bilgilere göre, motorine yeni bir...

1 gün önce

Kaçak Alkol İçin Yeni Önlem! Aroma Vericilerin Satışına...

Tarım ve Orman Bakanlığının yeni yönetmeliğiyle aroma vericilerin kullanımına ilişkin önemli...

1 gün önce

İşçiler üretimi durdurdu, Smart rotayı Anadolu’ya çevirdi!

Aliağa'da sendika değiştirdikleri için arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren Smart...

1 gün önce

TCMB faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...

5 gün önce

ABD'nin İran yaptırımlarında Türkiye detayı: İzmirli...

ABD Hazine Bakanlığı, İranlı havayolu şirketi Mahan Air ile bağlantı halinde olduğu ifade edilen...

5 gün önce

Piyasa değeri 57 milyar dolar düşmüştü... Nike,...

Nike, piyasa değerindeki sert düşüş sonrasında Wall Street’in en büyük şirketlerini takip eden...

6 gün önce

Interfresh Eurasia üçüncü kez İzmir’de sektörü buluşturdu

Türkiye’nin yaş meyve sebze sektörünün önemli uluslararası buluşmalarından Interfresh Eurasia...

6 gün önce

İzmir ekonomisinin başkanlarından seçimler öncesi son...

İzmir Oda ve Borsaları, seçimlerden önceki son ortak yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi....

8 gün önce

Akaryakıtta yükseliş sürüyor: Motorin 90 TL'yi geçti!

Petrol fiyatlarındaki yükselişle benzin, motorin ve LPG'ye zam geldi.

11 gün önce

Başkan adayı Karabağlı vizyonunu açıkladı: Hedefim...

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Adayı Mustafa Karabağlı, gerçekleştirdiği basın toplantısında,...

12 gün önce

Ege kuru meyvesi Avrupa ile bağlarını güçlendiriyor

FRUCOM, Waren-Verein ve NZV yöneticileri EİB’nin davetiyle Türkiye’ye gelerek üreticiler,...

12 gün önce