IMF’den uyarı geldi: Gelişmekte olan ülkeler faiz artışına hazırlansın
IMF, “Gelişmekte olan ekonomiler Fed’in sıkılaşmasına hazırlanmalı” dedi. IMF, Fed’in beklenenden daha hızlı şekilde faiz artışlarına gitmesinin finansal piyasaları sarsabileceğine, gelişmekte olan ülkelerde sermaye çıkışlarına ve para birimlerinde değer kayıplarına neden olabileceğine dikkat çekti.
ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırmaya hazırlanırken, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) gelişmekte olan ülkeler için uyarı geldi.
IMF'nin internet sitesinde “Gelişmekte olan ekonomiler Fed'in sıkılaşmasına hazırlanmalı” başlığıyla yayımlanan yazıda, Fed'in beklenenden daha hızlı şekilde faiz artışlarına gitmesinin finansal piyasaları sarsabileceği ve küresel olarak finansal koşulları sıkılaştırabileceği belirtildi.
Yazıda, bu gelişmelerin, ABD'de talep düşüşünün yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde sermaye çıkışlarına ve para birimlerinde değer kayıplarına neden olabileceğine dikkat çekildi.
Yüzde 36’lık enflasyona rağmen yüzde 14’lük politika faizine sahip olan Türkiye, gelişmekte olan ülkeler arasında reel faizin en düşük olduğu ülke konumunda.
‘DURUM DEĞİŞTİ’
Yazıdan satır başları şöyle:
*Geçen yılın büyük bölümünde, istikrarsız ekonomik toparlanma ve arz darboğazlarında yavaş bir çözülme koşullarında yatırımcılar ABD enflasyonunda geçici bir yükselişi fiyatladı ancak şimdi durum değişti.
*Fiyat artış hızı, son 40 yılın en yüksek seviyesinde ve sıkı işgücü piyasası ücret artışlarını beraberinde getirmeye başladı. Omicron varyantı, enflasyonda arz yönlü baskılara dair kaygıları artırdı. Fed, geçen ay varlık alımlarını azaltma hızını artırma kararı alırken enflasyondaki gelişmelere temel faktör olarak olarak işaret etti.
BELİRSİZLİKLER ARTTI
*Bu gelişmeler, gelişmekte olan ülkelerdeki belirsizlikleri artırdı. Bu ülkeler, hem enflasyonda hem de kamu borçlarında yükselişle karşı karşıya. Gelişmekte olan ülkelerde kamu borçlarının milli gelire oranında son iki yılda ortalama 10 puanlık artış var ve 2021'de ortalama oran yüzde 64'e ulaştı. Bu ülkelerin ekonomilerindeki toparlanma ve iş gücü piyasaları, ABD'ye kıyasla daha zayıf.
*Dolar cinsi borçlanma maliyetleri birçok ülke için düşük kalmaya devam etse de, enflasyon kaygıları nedeniyle aralarında Brezilya, Rusya ve Güney Afrika'nın da olduğu bazı ülkeler faiz artırmaya başladı.
*ABD'de büyümenin güçlü olmasını beklemeye devam ediyoruz. Enflasyon, tedarik zincirindeki sorunların hafiflemesi ve mali daralmanın talebi baskılamasıyla 2022'nin ikinci yarısında muhtemelen yavaşlayacaktır. Fed'in faizleri daha hızlı artıracağı şeklindeki yönlendirmesi, ekonomik görünüme dair piyasa değerlendirmesinde ciddi bir değişikliğe neden olmadı.
BEKLENENDEN DAHA HIZLI FAİZ ARTIŞI OLURSA…
*Tarih, sıkılaştırmanın kademeli, iletişimi iyi yapılmış ve güçlenen bir toparlanmaya yanıt olması durumunda, gelişmekte olan piyasalar üzerindeki etkilerin muhtemelen yumuşak olduğunu gösteriyor. Böyle bir durumda da gelişen ülke para birimleri değer kaybedebilir ama dış talep, artan finansal maliyetlerin etkisini telafi edebilir.
*Öte yandan, ABD'de ücret enflasyonunun daha geniş tabanlı olması ya da arz darboğazlarının devam etmesi, fiyatların beklenenden daha fazla artmasına neden olup enflasyonun daha da hızlanmasına neden olabilir. Böylesi bir durumda, Fed'in daha hızlı faiz artırması finansal piyasaları sarsabilir ve küresel ölçekte finansal koşulları sıkılaştırabilir. Bu gelişmeler, ABD'de talep düşüşünün ve ticaret yanı sıra gelişmekte olan ülkelerde sermaye çıkışlarına ve para birimlerinde değer kayıplarına neden olabileceğine dikkat çekildi.(Sözcü)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
EGEÇEP'ten TÜMAD'ın kapasite artışına dava: İzBB'ye çağrı!
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Balıkesir'in İvrindi ilçesinde faaliyet gösteren TÜMAD...
İZBETON'un sermaye artışına AK Parti'den 'kötü...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gündemine gelen İZBETON'a 1 milyar 975 milyon TL'lik sermaye...
Meteoroloji'den İzmir'e 'sarı kodlu' uyarı!
Meteoroloji, İzmir için sarı kodlu uyarı paylaştı. 27 Mart (bugün) 18.00 saatlerinden itibaren 28...
Ekonomi Haberleri
TümüFon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...
TÜİK eylül ayı verilerini açıkladı: 2 milyon 967 bin işsiz!
TÜİK’in eylül ayı verilerine göre işsiz sayısı bir ayda 198 bin artarak 2 milyon 967 bine...
Folkart, İzmir'de bilinirlik ve güvende açık ara lider!
Folkart’ın 2026 yılı için Color Research & Consultancy Araştırma ve Danışmanlık şirketine İzmir...
Zeytin sektörü ihracatta zorlu bir sezona giriyor
Türkiye, 2026/27 sezonunda sofralık zeytin ve zeytinyağında yüksek rekolte bekliyor....
Elektrik Sayaçlarında Yeni Dönem: Milyonlarca Abonenin...
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2027 sonuna kadar yaklaşık 2,7 milyon Akıllı Sayaç PRO...
Hazır giyim sektöründe ödüller almıştı: Konkordato...
İzmir’de tekstil sektöründe faaliyet yürüten ve 2022’de gümüş, 2023’te bronz ihracat ödülü alan...
Emekliye asgari ücret kadar aylık ve ikramiye teklifine...
En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören...
Televizyon, Beyaz Eşya ve Mobilya Alacaklar Dikkat:...
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli alışverişlerde...
Karluna'nın ürettiği ilk elektrikli araç, İAOSB'ye...
Karluna Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ürettiği ilk aracı İzmir Atatürk...
İzmir'de genç işsizlik oranı Türkiye'yi 4'e katladı!
EGİAD’ın hazırladığı rapora göre İzmir’de 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 21,3 ile...
Pamuk yetiştiricisi maaliyet kıskacında: İTB'den 'destek'...
Ege Bölgesi’nde pamuk ekim alanları, artan üretim maliyetlerden dolayı geçen sezona göre yüzde...
Ege Bölgesi’nin 9 aylık ihracatı 33 milyar doları aştı
Ege Bölgesi'nin ihracatı 2026 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 3,4 artışla 32 milyar 24...