Kamuda personel alımı azaltılacak
Son yıllarda özel sektördeki maaş artışlarının kamunun gerisinde kalmasıyla "keşke memur olsaydım" diyenlerin sayısı çoğaldı. Ancak iktidar yeni tasarruf paketinde kamuya personel alımını azaltmayı planlıyor. İşte hükümeti fren basmaya iten o tablo...
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün "Önümüzdeki dönemde kamu maliyesine ilişkin bir çok hususta adım atacağız. Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile birlikte tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız" dedi.
Tasarruf paketinde yer alması beklenen başlıklardan biri de kamuya personel alımı olması bekleniyor. ABD'li haber ajansı Bloomberg'in aktardığına göre, kamuda işe alımlarda kesintiler yapılacak. Kamuda önümüzdeki dönemde yalnızca emekli olan personellerin yerine işe alımlar yapılacak.
MEMUR SAYISI KATLANDI
AKP iktidara geldiğinde devleti küçültüp, harcamaları kısarak daha verimli bir yapı oluşturma iddiasına taşıyordu.
Kamu şirketleri satılacak işçiler özel sektör tarafından istihdam edilecek, merkezde toplanan yetkiler yerele devredilerek kadrolu memur sayısı azalacaktı.
2003 yılında Türkiye’de kamuda çalışan kişi sayısı 2 milyon 187 bin 599’du. 2013 yılına gelindiğinde bu sayısı 3 milyon 223 bin 484’e çıktı.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın verilerine bakıldığında Mart 2024 itibariyle kamuda istihdam edilenlerin sayısı 5 milyon 238 bin 424'e çıkmış durumda.
Ekonominin hız kesmeye başladığı yıllarda peş peşe gelen seçimler 2013 yılından bu yana kamuda çalışanlarının sayısının 2 milyondan fazla artmasına neden oldu.
HER 6 KİŞİDEN BİRİ KAMUDA
2002 yılında iktidar koltuğuna oturduğunda devleti küçültme iddiasını taşıyan AKP, aradan geçen 20 yılda kamuda çalışan sayısını yüzde 100’den fazla artırmış bulunuyor.
Türkiye’de istihdam edilen 32 milyon kişi olduğu dikkate alındığında neredeyse her 6 kişiden birinin kamuda çalıştığı görülüyor.
Kamuda istihdam edilen 4 milyon 257 bin 624 kişi genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinde çalışıyor.
KADROLU 3,5 MİLYONA YAKLAŞTI
Mart 2024 sonu itibariyle kamu çalışanlarının 3 milyon 471 bin 190'ı kadrolu, 378 bin 13'ü sözleşmeli olarak çalışıyor. 1 milyon 237 bin 626 kişi ise sürekli işçi statüsünde. Geçici olarak istihdam edilen 48 bin 148 işçi bulunuyor.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversiteler ve yüksek teknoloji enstitülerinde istihdam edilenlerin sayısı 322 bin 347’ye çıktı.
Özel bütçeli diğer idarelerde ise 2024 itibarıyla istihdamda görünenlerin sayısı 105 bin 551 kişi oldu.
Sosyal güvenlik kurumlarında çalışan sayısı 42 bin 562 olurken, bu dönemde döner sermayeler ve kefalet sandıklarındaki çalışan sayısı 235 bin 677 kişi oldu.
Aynı dönemde diğer kamu idarelerindeki personel sayısı 6 bin 227 kişi oldu.
Kamu İktisadi Teşekküleri'nde 103 bin 807 kişi, TRT, PTT gibi özel kanunu bulunan kuruluşlardan çalışan sayısı 38 bin 834'e çıktı. İl özel idarelerinde 10 bin 203, belediyelerde 186 bin, belediye iktisadi teşekküllerinde ise 641 bin 692 kişi çalışıyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Erdoğan'dan 38 bin hekim dışı personel alımı müjdesi!
'İstanbul Üniversitesi Hastanesi Çapa Yerleşkesi Toplu Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni'nde...
Sayıştay'dan 9 Eylül raporu: Döner sermayede kritik bulgular
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2025 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda, üniversitenin...
Albayraklar, Alsancak Limanı için iş görüşmelerine başlıyor!
Türkiye Varlık Fonu’ndan TCDD İzmir Alsancak Limanı’nın işletme hakkını devralma hazırlığı...
Ekonomi Haberleri
Tümüİstanbul'un Ekim Ayı 'Enflasyonu' Belli Oldu
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da ekimde bir önceki aya göre...
TÜRK-İŞ ekim ayı verilerini yayımladı: Açlık ve yoksulluk...
TÜRK-İŞ’in ekim ayı araştırması, gıda ve temel yaşam giderlerindeki artışın sürdüğünü gözler...
Fon tasfiyesi sonrasında ara ödemeler başladı!
Fon tasfiyesinin ardından ilk ara ödemeler başladı. 29,3 milyar liralık ara ödeme fon...
Fon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...
TÜİK eylül ayı verilerini açıkladı: 2 milyon 967 bin işsiz!
TÜİK’in eylül ayı verilerine göre işsiz sayısı bir ayda 198 bin artarak 2 milyon 967 bine...
Folkart, İzmir'de bilinirlik ve güvende açık ara lider!
Folkart’ın 2026 yılı için Color Research & Consultancy Araştırma ve Danışmanlık şirketine İzmir...
Zeytin sektörü ihracatta zorlu bir sezona giriyor
Türkiye, 2026/27 sezonunda sofralık zeytin ve zeytinyağında yüksek rekolte bekliyor....
Elektrik Sayaçlarında Yeni Dönem: Milyonlarca Abonenin...
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2027 sonuna kadar yaklaşık 2,7 milyon Akıllı Sayaç PRO...
Hazır giyim sektöründe ödüller almıştı: Konkordato...
İzmir’de tekstil sektöründe faaliyet yürüten ve 2022’de gümüş, 2023’te bronz ihracat ödülü alan...
Emekliye asgari ücret kadar aylık ve ikramiye teklifine...
En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören...
Televizyon, Beyaz Eşya ve Mobilya Alacaklar Dikkat:...
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli alışverişlerde...
Karluna'nın ürettiği ilk elektrikli araç, İAOSB'ye...
Karluna Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ürettiği ilk aracı İzmir Atatürk...