KKM'den dönüş için bankalarda çoklu faiz dönemi
Bankacılık sektörü için yeni dönem başladı. Bankalar KKM’den dönüş hedefi için yüzde 45 faiz öneriyor.
Kur korumalı mevduatları azaltma hedefini Resmi Gazete'de yayımlayan düzenlemeyle ortaya koyan Merkez Bankası (TCMB) bankalara bu enstrümanla ilgili gönderdiği uygulama talimatında detayları belirledi. Talimatta bankalar için gerçek kişi dönüşüm hesaplarından vadeli TL'ye aylık dönüşüm hedefi yüzde 5'ten yüzde 10'a yükseltildi.
KKM'den TL mevduata geçiş için TL mevduatın vadesi en az 32 gün olarak belirlendi. Talimatta katılım bankalarına TL mevduata geçiş hedefi için Nisan 2024'e kadar süre tanındı. Katılım bankalarına bu süreye kadar KKM'de aylık yüzde 25, Döviz dönüşümlü KKM'de yüzde 5 TL mevduat dönüşüm hedefi getirildi. TCMB talimatta TL payı hesaplamasında standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payına bakılacağını ifade etti.
BANKALARDAN TEKLİF
Ekonomi yönetiminin attığı ilk adımın ardından bankacılık için yeni dönem başladı. Bankacılık sektörünün önünde TL dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 50, döviz dönüşlü KKM hesaplarından ise yüzde 5 TL vadeli mevduata dönüştürme hedefi bulunuyor. Hedefi tutturamayan bankalar menkul kıymet almak zorunda kalacak. Merkez Bankası ‘sadeleşme’ adımlarını atılırken piyasa karışmaya başladı. Bankalar hedef tutturmak için KKM’den normal TL mevduatlara dönenlere farklı faizler önermeye başladı. TL mevduatlara önerilen farklı faiz oranları kargaşaya neden oldu.
Bankalar vadesi dolan KKM hesapları için yüzde 45 faiz önermeye başladı. Bir banka tarafından müşteriye gönderilen teklifte, KKM’nin vade sonu bakiyesiyle 3 ay vadeli TL mevduat hesabı açılması durumunda yüzde 45 faiz avantajından faydalanılabileceği belirtildi.
ÜÇ FARKLI FAİZ
Ekonomi yazarı Erdal Sağlam, TL mevduatlarda üç farklı faiz oranının uygulanmaya başlayacağını yazdı. Bankaların TL dönüşümlü KKM’den normal TL mevduata dönenlere yüzde 45 civarında faiz önereceklerini yazan Sağlam, şu ifadeleri kullandı:
“Buna karşılık mevcut uygulama uyarınca, politika faizi esas olduğu için, devam edecek TL ‘den dönüşümlü KKM hesaplarında bankalar en az yüzde 25 faiz oranı uygulamak zorunda kalacaklar. Üç farklı faiz oranı içinde ortada kalan ise mevcut TL mevduat hesapları olacak. Şu anda ortalama yüzde 25 olarak uygulanan TL mevduat hesaplarına, bankaların KKM’den dönüşümlü TL hesabı açanların altında faiz uygulayacakları anlaşılıyor. Normal TL mevduatta vadesi dönen tasarruf sahiplerine mevcut yüzde 25-26 yerine, yüzde 32-33 oranlarında yeni faiz önereceklerini öğrendik.”
(BİRGÜN)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Çoklu iklim krizlerine karşı “İklim Uyum Eylem Planı”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çoklu iklim krizleri ile mücadelesini güçlendiriyor. Avrupa...
İmamoğlu'ndan KKM açıklaması: İktidara geldiğimizde ilk...
CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, Kur Korumalı Mevduat (KKM) politikasının son...
1 Ocak'tan itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı...
1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacak, mevcut TL dönüşümlü KKM...
Ekonomi Haberleri
TümüTCMB rezervlerinde düşüş sürüyor: Üç haftada 4,6 milyar...
TCMB’nin toplam rezervlerinde düşüş üçüncü haftaya taşındı. Tarihi zirvesinden bu yana önemli...
Akaryakıtta dev zam kapıda: Motorin 100 TL'ye yaklaştı!
Akaryakıt fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. Son alınan bilgilere göre, motorine yeni bir...
Kaçak Alkol İçin Yeni Önlem! Aroma Vericilerin Satışına...
Tarım ve Orman Bakanlığının yeni yönetmeliğiyle aroma vericilerin kullanımına ilişkin önemli...
İşçiler üretimi durdurdu, Smart rotayı Anadolu’ya çevirdi!
Aliağa'da sendika değiştirdikleri için arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren Smart...
TCMB faiz kararını açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...
ABD'nin İran yaptırımlarında Türkiye detayı: İzmirli...
ABD Hazine Bakanlığı, İranlı havayolu şirketi Mahan Air ile bağlantı halinde olduğu ifade edilen...
Piyasa değeri 57 milyar dolar düşmüştü... Nike,...
Nike, piyasa değerindeki sert düşüş sonrasında Wall Street’in en büyük şirketlerini takip eden...
Interfresh Eurasia üçüncü kez İzmir’de sektörü buluşturdu
Türkiye’nin yaş meyve sebze sektörünün önemli uluslararası buluşmalarından Interfresh Eurasia...
İzmir ekonomisinin başkanlarından seçimler öncesi son...
İzmir Oda ve Borsaları, seçimlerden önceki son ortak yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi....
Akaryakıtta yükseliş sürüyor: Motorin 90 TL'yi geçti!
Petrol fiyatlarındaki yükselişle benzin, motorin ve LPG'ye zam geldi.
Başkan adayı Karabağlı vizyonunu açıkladı: Hedefim...
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Adayı Mustafa Karabağlı, gerçekleştirdiği basın toplantısında,...
Ege kuru meyvesi Avrupa ile bağlarını güçlendiriyor
FRUCOM, Waren-Verein ve NZV yöneticileri EİB’nin davetiyle Türkiye’ye gelerek üreticiler,...