BORSA
BIST 100 13.687,86 %0,63
Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02
Bitcoin $63.840 %0,91
Dolar 47,40 ₺ %0,04
Euro 54,09 ₺ %0,11
Sterlin 63,08 ₺ %0,12
Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65
Ethereum $1.901,96 %1,33
İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27
Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17
Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04
BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07
Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04
Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
İZMİR 32°C 6.135,75 ₺/gr 47,40 ₺ 54,09 ₺
Anasayfa Ekonomi Kulüp Başkanı, emlakçı artışına dikkat çekti: Korsanlarla...

Kulüp Başkanı, emlakçı artışına dikkat çekti: Korsanlarla mücadele edilmeli!

İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün, emlakçılık işiyle ilgilenenlerin sayısında yaşanan artışa ilişkin, "Bu durumun mülk sahiplerini de mağdur ediyor. Sanal fiyatların binmesi ile yüksek rakamlar karşımıza çıkıyor ve insanlar daha güvenli konut alacaklarına yaşlı, yorgun, niteliksiz konut alımına yöneliyor. Korsanlar ordusu mevcut yasal emlakçılık yapanların neredeyse bir misli sayısına gelmiş vaziyette. Bunlarla mücadele etmek lazım" ifadelerini kullandı.

0Yorumlar
Kulüp Başkanı, emlakçı artışına dikkat çekti: Korsanlarla mücadele edilmeli!

Son dönemlerde emlak sektörünün cazip hale geldiğini ifade eden İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün, emlakçı sayısındaki artışa ilişkin açıklamalarda bulundu.

"MAĞDURİYETLER ÇOĞALMAYA BAŞLADI"

Farklı işlerden geçimini sağlayanların da bir yandan gayrimenkul satışına yöneldiğini belirten Akgün, bu durumun hem sektör temsilcilerini hem de mülk sahiplerini mağdur ettiğini dile getirdi. Akgün, "Nitelikli veya niteliksiz insanlar, kendisini sektörün aktörü gibi görmeye başladı. Güven inşa etmeleri gerekirken plansız, programsız bir şekilde alıcılara yanıltıcı bilgiler vererek gayrimenkul satımına yöneldiler. Mağduriyetler çoğalmaya başladı. Derneğimize de şikayetler çok gelmeye başladı. Mülk sahiplerini günde 50 kişi arayıp, farklı vaatlerde bulunuyor. '3 günde, 5 günde, 1 ayda, 2 ayda kesin satarız' deyip 4 milyonluk daireye 5 diyenler, 5'e 7 diyenler var. Bu da sektöre zarar veriyor. Sanal fiyatların binmesi ile yüksek rakamlar karşımıza çıkıyor ve insanlar daha güvenli konut alacaklarına yaşlı, yorgun, niteliksiz konut alımına yöneliyor" diye konuştu.

"APARTMANDA OTURAN TEYZELER BİLE EMLAKÇI OLMUŞ"

Belgesi olmayan gayrimenkul temsilcileri için bir an önce denetimlerin sertleşmesi gerektiğini dile getiren Akgün, "Özellikle sektörün duayenleri, odalar, Ticaret Odası'ndaki meslek komitelerinin bu işe daha eğilmesi lazım. Türkiye'de oldukça fazla korsan emlakçılar yani kaçak emlakçılar var. Boş oturan insanlar, bakkal, manav, avukat, züccaciyeci, muhtar ya da hiçbir işi olmayıp apartmanda oturan teyzeler bile emlakçı olmuş. Bununla ilgili defterdarlıklar, ilgili odalar, emniyet Müdürlükleri ve aynı zamanda devletin tüm kurumları olmak suretiyle bu korsanlarla ciddi mücadele etmeli. Normalde emlak ofisi açacak olanlar seviye 5 belgesini alıp bir emlak ofisinde 6 ay stajını yaptıktan sonra bu işi yapabilir. Bir gayrimenkul şirketinin yanında çalışmak için seviye 4 belgesi alınması lazım. Fakat insanlar öyle yapmıyor. Seviye 4'ü, seviye 5'i olanların etrafında yancı gibi dolaşıyorlar. Onlara müşteri bulmaya çalışıyorlar. Nitelik sıfıra iniyor. Yani bunların engellenmesi lazım başta. Korsanlar ordusu mevcut yasal emlakçılık yapanların neredeyse bir misli sayısına gelmiş vaziyette. İşte bunlarla mücadele etmek lazım" şeklinde konuştu.

"İNSANLAR SERİ BİR ŞEKİLDE KONUT ALIMINA YÖNELDİ"

İzmir Emlak Kulübü Başkanı Rıdvan Akgün, yeni yıla sayılı günler kalırken 2025 yılı için yaptığı değerlendirmede satışların arttığını dile getirdi

Akgün, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Bankalara baktığımız zamanda konut kredilerine müracaat eden insan sayısı da artmaya başladı ve konut alımına yöneldiler. 2025 yılında konut satışları gayet iyiydi. 2025'te yapılan satışların yaklaşık yüzde 70'i gerçekçi yani ihtiyaç sahiplerine yapıldı. Ama yüzde 30'unu da borç ilişkisinden dolayı mülklerini satanlar, icradan kaçanlar oluşturdu. 2026 yılına girerken satışlar kasım ayında oldukça fazla. Ekim ayında da fazlaydı. Yılbaşı öncesinde, aralık ayında da satışlarının yüksek olacağını düşünüyoruz. 2026 yılının ilk 4 ayında özellikle vatandaşın yine konut alımına saldıracaklarını, bankalarda kur garantili faizin çıkmasıyla paralarını gayrimenkulde değerlendireceklerini düşünüyorum. Altında dengesiz giriş çıkışlar var ama diğer tarafta konut fiyatları da inşaat maliyetlerinden dolayı artmaya çalışıyor ve insanlar seri bir şekilde konut alımına yöneldi. 2026 yılında da bu hız devam edecek. Bu hızla devam edersek 2026 yılının ilk 4 ayında konut fiyatlarının özellikle yüzde 30 seviyesinde artacağını öngörüyoruz. Bir an evvel almalarını tavsiye ederiz. Hayallerindeki konutu belki alamayacaklar. Ama mutlaka bir gayrimenkul alsınlar. Çünkü gayrimenkul tüm zamanların en güvenilir yatırımı. Bunu da bilmek lazım."



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...

Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...

3 gün önce

Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...

4 gün önce

Motorine dev zam! İşte güncel fiyatlar...

Orta Doğu'da tırmanan gerilim ve petrol stoklarındaki azalma, akaryakıt fiyatlarını yeniden...

6 gün önce

Merkez Bankası, faiz oranını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...

8 gün önce

Egeli yaş meyve sebze sektörü ihracatını 572 milyon...

Narenciyeden incire, üzümden salça ve turşuya kadar yüzü aşkın ürünü dünya pazarlarına ulaştıran...

8 gün önce

Benzin fiyatları 70 TL'ye yaklaştı: İşte güncel fiyatlar...

Benzinin litresine ortalama 1 lira 29 kuruş zam yapıldı. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla pompaya...

8 gün önce

Benzine bir zam daha: Pompaya yansıyacak

Akaryakıt fiyatlarında yeni artış kapıda. Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren...

9 gün önce

DTO'da gündem, Alsancak Limanı: Yeni dönem 1 Ağustos'ta...

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi....

9 gün önce

Motorine zam pompaya yansıdı!

Motorinin litre fiyatına ortalama 1 lira 14 kuruş zam geldi. Yeni fiyatlar 21 Temmuz itibarıyla...

10 gün önce

Motorine dev zam: İşte güncel fiyatlar...

Motorinin litresine 1 lira 14 kuruş zam geldi. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla tabelalara...

10 gün önce

Tütün ihracatı 2026'nın ilk yarısında 489 milyon dolara...

Ege Tütün İhracatçıları Birliği, küresel ekonomide yaşanan belirsizliklere, artan maliyetlere ve...

10 gün önce

Tutuklanan iş insanına bakanlıktan ruhsat şoku!

Geçtiğimiz Mayıs ayında Borsa İstanbul'da piyasa dolandırıcılığı ve suçtan kaynaklanan mal...

10 gün önce