Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 37’de sabit tuttu. Kurul, sıkı para politikası duruşunun fiyat istikrarı sağlanana kadar sürdürüleceğini vurguladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 37 seviyesinde sabit bıraktı.
TCMB’den yapılan açıklamada, kurulun TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığında toplandığı ve politika faizinin değiştirilmemesine karar verildiği bildirildi.
Kurul ayrıca Merkez Bankası’nın gecelik vadede borç verme faiz oranını yüzde 40’ta, gecelik vadede borçlanma faiz oranını ise yüzde 35,5’te sabit tuttu.
Açıklamada, enflasyonun ana eğiliminin şubat ayında yataya yakın seyrettiği belirtilerek küresel gelişmelere dikkat çekildi. Jeopolitik gelişmelerin belirsizlikleri artırdığı, küresel risk iştahında bozulma ve enerji fiyatlarında yükseliş gözlendiği ifade edildi.
Bu gelişmelerin enflasyon görünümü üzerindeki olası etkilerini sınırlamak amacıyla sıkı para politikasını destekleyici kararlar ve mali tedbirlerin devreye alındığı belirtilen açıklamada, jeopolitik gelişmelerin maliyet kanalı ve ekonomik faaliyet üzerinden enflasyon üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği kaydedildi.
Kurul, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini vurgulayarak, bu politikanın talep, kur ve beklenti kanalları üzerinden dezenflasyon sürecini güçlendireceğini bildirdi.
Açıklamada ayrıca para politikası adımlarının enflasyon gerçekleşmeleri, ana eğilim ve beklentiler dikkate alınarak toplantı bazlı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla belirleneceği ifade edildi. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma olması durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı belirtildi.
Kurul, kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler yaşanması halinde parasal aktarım mekanizmasının makroihtiyati adımlarla destekleneceğini de kaydetti.
TCMB açıklamasında, politika kararlarının orta vadede enflasyonu yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde alınacağı ve kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede sürdürüleceği vurgulandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Merkez Bankası, faiz oranını açıkladı!
Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararı paylaşıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez...
TCMB, faiz kararını yarın açıklayacak!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayı faiz kararını yarın açıklayacak. Mart ayında...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yılın ilk toplantısı sona erdi. 22...
Ekonomi Haberleri
TümüTÜİK eylül ayı verilerini açıkladı: 2 milyon 967 bin işsiz!
TÜİK’in eylül ayı verilerine göre işsiz sayısı bir ayda 198 bin artarak 2 milyon 967 bine...
Folkart, İzmir'de bilinirlik ve güvende açık ara lider!
Folkart’ın 2026 yılı için Color Research & Consultancy Araştırma ve Danışmanlık şirketine İzmir...
Zeytin sektörü ihracatta zorlu bir sezona giriyor
Türkiye, 2026/27 sezonunda sofralık zeytin ve zeytinyağında yüksek rekolte bekliyor....
Elektrik Sayaçlarında Yeni Dönem: Milyonlarca Abonenin...
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2027 sonuna kadar yaklaşık 2,7 milyon Akıllı Sayaç PRO...
Hazır giyim sektöründe ödüller almıştı: Konkordato...
İzmir’de tekstil sektöründe faaliyet yürüten ve 2022’de gümüş, 2023’te bronz ihracat ödülü alan...
Emekliye asgari ücret kadar aylık ve ikramiye teklifine...
En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören...
Televizyon, Beyaz Eşya ve Mobilya Alacaklar Dikkat:...
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli alışverişlerde...
Karluna'nın ürettiği ilk elektrikli araç, İAOSB'ye...
Karluna Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ürettiği ilk aracı İzmir Atatürk...
İzmir'de genç işsizlik oranı Türkiye'yi 4'e katladı!
EGİAD’ın hazırladığı rapora göre İzmir’de 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 21,3 ile...
Pamuk yetiştiricisi maaliyet kıskacında: İTB'den 'destek'...
Ege Bölgesi’nde pamuk ekim alanları, artan üretim maliyetlerden dolayı geçen sezona göre yüzde...
Ege Bölgesi’nin 9 aylık ihracatı 33 milyar doları aştı
Ege Bölgesi'nin ihracatı 2026 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 3,4 artışla 32 milyar 24...
Ekonomi Yönetiminin Gözü Külliye’de! Kurul Cevdet Yılmaz...
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında...