Milyonları ilgilendiriyor: Yapılandırma için son gün!
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren vergi borcu yapılandırması başvuruları bugün sona eriyor. 200 milyar liralık borç yapılandırılacak. Borcunu peşin ödeyen teşvik alacak. Binlerce çiftçi ve esnaf emekli olabilecek. Yapılandırma aynı zamanda milyonlarca Bağ-Kur'luya da hem emeklilik hem de günlerini dondurma imkânı getiriyor. İşte ayrıntılar...
Milyonlarca vatandaşın borçlarından kurtulması için son gün bugün. 1 Şubat Pazartesi mesai bitimine kadar başvuran vatandaşların devlete olan borçları yapılandırılacak.
Aylar önce geçen kanunda, başvuru ve ilk taksit zamanlarının uzatılması için bir defaya mahsus yetki verilmişti. Bundan sonraki dönemde ise kararname ile süre uzatımı yapılamayacak.
BORÇLAR VE EMEKLİLİK İÇİN SON DAKİKA FIRSATI
Borçlulara birçok avantaj sağlayan yapılandırma, Bağ-Kur'lulara primleri için yapılandırma, dondurma, ihya kolaylığı da getirildi. Yapılandırmaya başvuranlar borcundan kolayca kurtulduğu gibi 5 puanlık indirimden de yararlanacak.
İşte son bulmasına saatler kala emeklilik için fırsat sunan düzenlemenin 3 adımlı planlaması;
1-YAPILANDIRMA: 1 Şubat'a kadar başvuranların gecikme ceza ve faizleri silinecek, bunun yerine Yİ-ÜFE üzerinden hesaplama yapılacak.
31 Mart'a kadar peşin ödeme yapanlar, Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90'ını ödemeyecek. Hesaplanan tutarın tamamının ilk 2 taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak.
2-DONDURMA: Bağ-Kur'lulardan 31 Ekim 2020'ye kadar olan prim borçlarını 1 Şubat'a kadar ödemeyenlerin ya da yapılandırmayanların prim borcu silinirken, borca ilişkin hizmet süreleri dondurulacak. Bu süreler emeklilik için geçerli olmayacak.
3- İHYA: Bağ-Kur'lu olup da prim borçları nedeniyle daha önce sigortalılık süreleri durdurulanlar, ay başına kadar Sosyal Güvenlik Kurumu'na ihya başvurusunda bulunabilecek.
PRİM BORCU İÇİN ÇÖZÜM
Prim borcu bulunduğu için emekli olamayanlar yapılandırma ile muradına erecek. Yeterli primi bulunup borçlu olduğu süreye ihtiyacı olmayanlar, borçlarını sildirip günleri dondurarak emekli olabilecek.
Bu arada SGK'nın bankalarla yaptığı protokol kapsamında borcunu ödemesi durumunda aylık bağlanacak sigortalılara krediyle emeklilik imkânı sunulacak. Sigortalılar, yapılandırılan sigorta prim borçlarının peşin ödeme tarihinin son günü olan 31 Mart'a kadar ilgili bankalardan aylık yüzde 1.60 faiz oranı ve 36 ay vade ile kredi kullanabilecek.
ONLAR DA EMEKLİ OLABİLECEK
Sabah'ın haberine göre, vergi borcu yapılandırması başvuruları bugün sona eriyor. Vergi, prim, öğrenim kredisi, cezalar başta olmak üzere devlete olan borçlarını yapılandırmak için başvuranların sayısı 10 milyonu geçti. Yaklaşık 200 milyar liralık borç yapılandırılırken, borcunu peşin ödeyenler teşvik, destek, hakediş ödemelerini almaya başlayacak.
Prim borcunu ödeyemediği için sigortalılık süresini dolduran binlerce çiftçi, esnaf da emekli olabilecek.
Öğrenim kredisini yapılandırmak için başvuran 2 milyon üniversite mezunun borç stresi, haciz korkusu bitecek. Yapılandırma imkânlarından yararlanmak isteyenlerin bugün mesai saati bitimine kadar vergi dairelerine başvurması gerekiyor.
3.8 MİLYARLIK TAHSİLAT
Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, vatandaşlar vergi ve diğer alacakların yapılandırılmasına sağlanan olanaklara büyük ilgi gösteriyor.
Vergi dairelerine yaklaşık 7.5 milyon mükellef başvurdu, 8 milyon 800 bin dilekçe işleme alındı. Bu kapsamda yapılandırılan borç tutarı 106 milyar lirayı geçti, 3.8 milyar liralık tahsilat gerçekleşti. Vergi dairelerine başvurup borcunu yapılandıranların ilk taksitlerini, peşin ödemeyi tercih etmişlerse peşin ödemelerini en geç 1 Mart'ta yapması gerekiyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
İzmir'de şaşırtan pankart: Trendyol Go'da rüşvet iddiası!
İzmir’de bir üst geçide asılan pankart görenleri şaşkına çevirdi. Asılan pankartta "Aralık...
Bakan Işıkhan’dan Milyonları Tedirgin Eden Sözler: Emekli...
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın “Emeklilerimize aylıkları düzenli nasıl...
Ekonomi Haberleri
TümüFon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...
TÜİK eylül ayı verilerini açıkladı: 2 milyon 967 bin işsiz!
TÜİK’in eylül ayı verilerine göre işsiz sayısı bir ayda 198 bin artarak 2 milyon 967 bine...
Folkart, İzmir'de bilinirlik ve güvende açık ara lider!
Folkart’ın 2026 yılı için Color Research & Consultancy Araştırma ve Danışmanlık şirketine İzmir...
Zeytin sektörü ihracatta zorlu bir sezona giriyor
Türkiye, 2026/27 sezonunda sofralık zeytin ve zeytinyağında yüksek rekolte bekliyor....
Elektrik Sayaçlarında Yeni Dönem: Milyonlarca Abonenin...
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2027 sonuna kadar yaklaşık 2,7 milyon Akıllı Sayaç PRO...
Hazır giyim sektöründe ödüller almıştı: Konkordato...
İzmir’de tekstil sektöründe faaliyet yürüten ve 2022’de gümüş, 2023’te bronz ihracat ödülü alan...
Emekliye asgari ücret kadar aylık ve ikramiye teklifine...
En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören...
Televizyon, Beyaz Eşya ve Mobilya Alacaklar Dikkat:...
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli alışverişlerde...
Karluna'nın ürettiği ilk elektrikli araç, İAOSB'ye...
Karluna Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ürettiği ilk aracı İzmir Atatürk...
İzmir'de genç işsizlik oranı Türkiye'yi 4'e katladı!
EGİAD’ın hazırladığı rapora göre İzmir’de 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 21,3 ile...
Pamuk yetiştiricisi maaliyet kıskacında: İTB'den 'destek'...
Ege Bölgesi’nde pamuk ekim alanları, artan üretim maliyetlerden dolayı geçen sezona göre yüzde...
Ege Bölgesi’nin 9 aylık ihracatı 33 milyar doları aştı
Ege Bölgesi'nin ihracatı 2026 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 3,4 artışla 32 milyar 24...