Şeker pancarı üreticileri: İflasın eşiğindeyiz
Van’daki şeker pancarı üreticileri, özellikle kota sistemi nedeniyle ekonomik olarak zor durumda. 20 yıldır pancar üreticiliği yapan Mehmet Serkan, çiftçilerinin emeklerinin karşılığını alamadığını ve destek verilmezse bu işi yapan herkesin iflas edeceğini söyledi.
Bir zamanlar tarım ve hayvancılık alanında bölgenin en önemli üretim merkezlerinden olan Van’da bu alanda yaşanan daralma gün gittikçe etkisini artırıyor. DUVAR'da yer alan habere göre, Kota uygulaması ve ucuz alımlar nedeniyle şeker pancarı üreticiliğinin bitme noktasına geldiğini belirten üreticiler, çözüm için devlet tarafından destek sağlanmasını talep ediyor.
'ÖNCE HAYVANCILIK BİTİRİLDİ, ŞİMDİ TARIM'
Gürpınar'a bağlı Otbiçer Mahallesi'nde yirmi yıla yakındır şeker pancarı üreticiliği yapan Mehmet Serkan, bölgede tarım ve hayvancılık yapan herkesin durumunun gün geçtikçe kötüye gittiğini belirtti. Birkaç yıl öncesine kadar kendilerinin hem hayvancılık hem de tarımla uğraştığını söyleyen Serkan, o dönemde uygulanan yanlış politikalar nedeniyle hayvancılığı sürdüremediklerini ve hayvanlarını satmak zorunda kaldıklarını anlattı.
Kota uygulaması nedeniyle fazladan üretilen pancara el konulduğunu söyleyen Serkan, "İlk başta eğer çiftçi yirmi ton demişse ve hasat döneminde pancar dairesine otuz ton pancar teslim ederse fazla on tona el konuluyor. Bunun yanında ekim için de hiçbir kolaylık sağlanmıyor. Tam tersine devletin verdiği pancar tohumu ücreti ile gübre ücreti sonradan misliyle çiftçiden kesiliyor. Böyle giderse hayvancılıktan sonra tarıma da veda edeceğiz" dedi.
'UYGULANAN FİYAT TARİFESİ ÇİFTÇİYİ SÖMÜRÜYOR'
Kendilerinin yıllardır şeker pancarı üreticiliği yaptıklarını ancak artık geçinemediklerini söyleyen Serkan, mevcut durumu şöyle anlattı: "İlk yıllarda bölgede halkın şeker pancarı ekmesi için birçok kolaylık ve jestte bulunulurken, şimdi ise ekmemeleri için ellerinden geleni yapıyorlar. Pancar üretimine kota uygulaması getirilerek sınırlı tonda ekimine izin verilmesi yeni krizleri sebep oldu. Şeker pancarının kilosu 20 yıl önce 100 kuruştu, 20 yıl sonra 360 kuruş (yeni parayla 0.36 kuruş) gibi komik bir fiyata satıyoruz. Bu sistem ve uygulanan fiyat tarifesiyle çiftçiyi sömürülüyor. Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor. Devlet buna çözüm getirmelidir. Yeni destekler olmasa, bu işi yapanların tamamı iflas edecektir."
Şeker Fabrikası Genel Müdürlüğü, üretim sözleşmesi kapsamında üretilen yüzde 16 polar şeker ihtiva eden firesi düşürülmüş net 1 ton A kotası şeker pancarının baz alım kesin fiyatını 336 TL olarak belirlemişti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Future Dance, şampiyonluk coşkusunu Showcase'ye taşıdı
İzmir'de düzenlenen Future Dance Showcase 2026, sadece yıl sonu gösterisi olmanın ötesine geçerek...
İZULAŞ’ta 772 çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi...
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZULAŞ AŞ'de görev yapan 772 çalışanı kapsayan iki yıllık...
Menemen Belediyesi’nden tarıma asırlık hizmet!
Menemen Belediyesi, yüz yıldır taşıma suyla sulanan Ayvacık köyünde toprakla suyu buluşturdu....
Ekonomi Haberleri
TümüVestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...
Motorine dev zam! İşte güncel fiyatlar...
Orta Doğu'da tırmanan gerilim ve petrol stoklarındaki azalma, akaryakıt fiyatlarını yeniden...
Merkez Bankası, faiz oranını açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...
Egeli yaş meyve sebze sektörü ihracatını 572 milyon...
Narenciyeden incire, üzümden salça ve turşuya kadar yüzü aşkın ürünü dünya pazarlarına ulaştıran...
Benzin fiyatları 70 TL'ye yaklaştı: İşte güncel fiyatlar...
Benzinin litresine ortalama 1 lira 29 kuruş zam yapıldı. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla pompaya...
Benzine bir zam daha: Pompaya yansıyacak
Akaryakıt fiyatlarında yeni artış kapıda. Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren...
DTO'da gündem, Alsancak Limanı: Yeni dönem 1 Ağustos'ta...
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi....
Motorine zam pompaya yansıdı!
Motorinin litre fiyatına ortalama 1 lira 14 kuruş zam geldi. Yeni fiyatlar 21 Temmuz itibarıyla...
Motorine dev zam: İşte güncel fiyatlar...
Motorinin litresine 1 lira 14 kuruş zam geldi. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla tabelalara...
Tütün ihracatı 2026'nın ilk yarısında 489 milyon dolara...
Ege Tütün İhracatçıları Birliği, küresel ekonomide yaşanan belirsizliklere, artan maliyetlere ve...
Tutuklanan iş insanına bakanlıktan ruhsat şoku!
Geçtiğimiz Mayıs ayında Borsa İstanbul'da piyasa dolandırıcılığı ve suçtan kaynaklanan mal...
