Şimşek'ten enflasyon açıklaması: "Mayıs'ta pik yapacak"
Mayıs enflasyonunun yüzde 73 civarında çıkmasını beklediklerini ifade eden Mehmet Şimşek, "Enflasyonda pik noktasını mayısta göreceğiz. Temmuzda enflasyonun yüzde 40'lara inmesini bekliyoruz" diye konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti'nin seçim sonrasında yaptığı MYK toplantısındaki sunumda ekonomik gelişmelerin seçim sonuçlarına etkisini değerlendirdi.
Şimşek, enflasyonu düşürmeden yapılacak maaş zamlarının 'Enflasyona yenik' düşeceğini anlattı. Bu nedenle öncelikli hedeflerinin enflasyonu düşürmek olduğunu belirten Şimşek, ekonomik programın öngörülen şekilde ilerlediğini belirterek, "Çok iyi gidiyoruz. Bize güvenin" dedi.
Şimşek, baz etkisi nedeniyle mayıs enflasyonunun yüzde 73 civarında çıkmasını beklediklerini ifade ederek, "En yüksek orana bu ayda ulaşacağız. Çünkü geçen yıl mayıs ayında enflasyon oranı sıfıra yakın (Nureddin Nebati'nin bakanlığı döneminde mayıs ayı enflasyonu 0,04) tespit edilmişti. Bu nedenle bir baz etkisi olacak ve enflasyonda pik noktasını mayıs ayında göreceğiz. Asıl hızlı düşüş sonra başlayacak. Temmuzda enflasyonun yüzde 40'lar seviyesine inmesini bekliyoruz. 3 yıl sonra çok daha iyi durumda olacağız, tek haneli rakamları göreceğiz" diye konuştu.
"TÜİK BAŞKANINI TANIMAM BİLE"
Şimşek, 'enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığı, müdahale edildiği' şeklindeki iddiaların kesinlikle doğru olmadığını belirterek, "Ben yalan söyleyemem. Enflasyon konusunda neyse odur. Şahsen TÜİK Başkanını tanımıyorum bile. Bir araya gelmedik, görüşmedik" değerlendirmesini yaptı.
TASARRUFUN ETKİLERİ GÖRÜLECEK
Mayıstan sonra en kötü dönemi geride bırakacaklarını ifade eden Şimşek, "Türkiye'nin risk primi düşüyor, programımız kararlıkla uygulanıyor. Parasal sıkılaşmalarımız devam edecek. Ayrıca kamuda ciddi şekilde bir tasarruf olacak. Bunun etkilerini göreceğiz. Yeter ki sabırlı olalım, programımıza güvenelim" diye konuştu.
REZERV BİRİKİMİ SAĞLAYACAĞIZ
Bakan Mehmet Şimşek, bu yılın ilk çeyreğinde dış ticaret açığındaki yıllık iyileşmenin 14,3 milyar dolara ulaştığını belirterek "Bu yıl OVP'de öngördüğümüz 34,7 milyar doların oldukça altında cari açık bekliyoruz. Cari açığı milli gelire oran olarak yüzde 2,5'in altına çekerek rezerv birikimi sağlayacağız" dedi. Şimşek, büyümedeki dengelenmenin katkısıyla azalan cari açık ve döviz ihtiyacı ile artan dış kaynak girişinin makro finansal istikrarı güçlendirdiğini vurguladı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Cemil Tugay'dan ilk açıklama: Yeni partiye katılacak mı?
Mahkeme kararıyla CHP Genel Başkanlığına Kemal Kılıçdaroğlu'nun atanması ve CHP İzmir İl...
TÜİK haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre haziran ayında enflasyon aylık...
Menderes CHP örgütü firesiz Yeni Parti’ye geçti
CHP Menderes İlçe Başkanı Av. Mehmet Emin Işık, 10 belediye meclis üyesi ve ilçe örgütüyle...
Ekonomi Haberleri
TümüVestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...
Motorine dev zam! İşte güncel fiyatlar...
Orta Doğu'da tırmanan gerilim ve petrol stoklarındaki azalma, akaryakıt fiyatlarını yeniden...
Merkez Bankası, faiz oranını açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...
Egeli yaş meyve sebze sektörü ihracatını 572 milyon...
Narenciyeden incire, üzümden salça ve turşuya kadar yüzü aşkın ürünü dünya pazarlarına ulaştıran...
Benzin fiyatları 70 TL'ye yaklaştı: İşte güncel fiyatlar...
Benzinin litresine ortalama 1 lira 29 kuruş zam yapıldı. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla pompaya...
Benzine bir zam daha: Pompaya yansıyacak
Akaryakıt fiyatlarında yeni artış kapıda. Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren...
DTO'da gündem, Alsancak Limanı: Yeni dönem 1 Ağustos'ta...
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi....
Motorine zam pompaya yansıdı!
Motorinin litre fiyatına ortalama 1 lira 14 kuruş zam geldi. Yeni fiyatlar 21 Temmuz itibarıyla...
Motorine dev zam: İşte güncel fiyatlar...
Motorinin litresine 1 lira 14 kuruş zam geldi. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla tabelalara...
Tütün ihracatı 2026'nın ilk yarısında 489 milyon dolara...
Ege Tütün İhracatçıları Birliği, küresel ekonomide yaşanan belirsizliklere, artan maliyetlere ve...
Tutuklanan iş insanına bakanlıktan ruhsat şoku!
Geçtiğimiz Mayıs ayında Borsa İstanbul'da piyasa dolandırıcılığı ve suçtan kaynaklanan mal...
