Şubat ayı ihracat rakamları belli oldu
Ticaret Bakanlığı, 2023 Şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %6,4 azalışla 18,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Ticaret Bakanlığı, Şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Bakanlığı açıkladığı verilere göre aynı ayda ithalat 30,8 milyar dolar olurken, bu rakamın %22’si enerji ithalatı kaynaklı gerçekleşti.
Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Bilindiği üzere, 2022 yılında ihracatta büyük başarılar elde edilmiştir. Mal ihracatının yanı sıra hizmetler ihracatında da önemli bir aşamaya gelinmiştir. 2022 yılında mal ihracatımız %12,9 oranında artış ile 254,2 milyar dolar olur iken, hizmet ihracatımız ise %46,5 oranında artış neticesinde 90 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye ekonomisi, 2022 yılında %5,6 ile Orta Vadeli Program (2023-2025) tahmini olan %5’in üzerinde büyümüştür. Mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı yıl genelinde 2,2 puan pozitif gerçekleşerek büyümenin %40’ını oluşturmuş ve ihracat büyümenin itici gücü olmayı sürdürmüştür.
Öte yandan, ülkemizin toplam ihracatının %8,6’sını oluşturan 11 ilimizde yaşanan deprem felaketinin ihracatımız üzerinde aşağı yönlü etkisi olmuştur.
2023 yılı Şubat ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %6,4 azalışla 18,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Gümrük kapıları verilerine göre bu iller arasında özellikle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da deprem sonrasında ihracatta önemli ölçüde gerileme meydana gelmiştir.
Aylık tahminlerimizde yaşanan sapmalar ve il bazlı düşüşler dikkate alındığında, deprem nedeniyle Şubat ayı ihracatımızda doğrudan 1,5 milyar dolarlık bir aşağı yönlü etki olduğu değerlendirilmektedir.
Geçen yılın aynı dönemine göre dış talebin nispeten zayıf seyri ve avro-dolar paritesinin düşük gerçekleşmesi de ihracatımızı aşağı yönlü etkilemiştir. Parite sebebi ile ihracatımız 2023 yılı Şubat ayında 529,2 milyon dolar daha az gerçekleşmiştir.
Şubat ayı ithalatımız ise 30,8 milyar dolar olurken, bu rakamın %22’si enerji ithalatı kaynaklıdır.
Ayrıca, ithalattaki artış önemli oranda işlenmemiş altın ithalatından kaynaklanmaktadır. Nitekim bu dönemde işlenmemiş altın ithalatı 3,7 milyar dolar artarak (%858,7 artış) 4,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
2023 Şubat ayında ithalattaki artışta öne çıkan ürün grupları arasında otomotiv ithalatı yarı iletken krizinin aşılmasından dolayı 2,1 milyar dolar (%81 artış), makine ithalatı 2,9 milyar dolar (%22,2 artış), elektrikli makineler ithalatı 2,1 milyar dolar (%40,5 artış) olarak gerçekleşmiştir. 2021 yılı itibarıyla, depremden etkilenen 11 ilimizin Türkiye GSYH’si içindeki payı %9,8’dir.
Depremin illerin ekonomisinde yol açtığı tahribatın ivedilikle aşılması amacıyla gerekli tedbirler hayata geçirilmekte olup, depremden etkilenen işletmelerimizi tekrar ayağa kaldırmak üzere kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlar kapsamında çalışmalar yapılmaktadır. "
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmir'in ihracat rakamları yükseldi: Eylül performansı...
İzmir’in eylül ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 artarak 1 milyar 114...
Ege'nin mayıs ayı ihracat bilançosu yayımlandı!
Ege Bölgesi, mayıs ayında 3 milyar 675 milyon dolarlık ihracata imza attı. Egeli ihracatçılar,...
İzmir'in ihracatı yüzde 8,4 düştü!
Ticaret Bakanlığı, 2026 yılı şubat ayı ile ocak-şubat dönemiyle ilgili iller bazında ihracat...
Ekonomi Haberleri
TümüTÜRK-İŞ ekim ayı verilerini yayımladı: Açlık ve yoksulluk...
TÜRK-İŞ’in ekim ayı araştırması, gıda ve temel yaşam giderlerindeki artışın sürdüğünü gözler...
Fon tasfiyesi sonrasında ara ödemeler başladı!
Fon tasfiyesinin ardından ilk ara ödemeler başladı. 29,3 milyar liralık ara ödeme fon...
Fon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...
TÜİK eylül ayı verilerini açıkladı: 2 milyon 967 bin işsiz!
TÜİK’in eylül ayı verilerine göre işsiz sayısı bir ayda 198 bin artarak 2 milyon 967 bine...
Folkart, İzmir'de bilinirlik ve güvende açık ara lider!
Folkart’ın 2026 yılı için Color Research & Consultancy Araştırma ve Danışmanlık şirketine İzmir...
Zeytin sektörü ihracatta zorlu bir sezona giriyor
Türkiye, 2026/27 sezonunda sofralık zeytin ve zeytinyağında yüksek rekolte bekliyor....
Elektrik Sayaçlarında Yeni Dönem: Milyonlarca Abonenin...
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2027 sonuna kadar yaklaşık 2,7 milyon Akıllı Sayaç PRO...
Hazır giyim sektöründe ödüller almıştı: Konkordato...
İzmir’de tekstil sektöründe faaliyet yürüten ve 2022’de gümüş, 2023’te bronz ihracat ödülü alan...
Emekliye asgari ücret kadar aylık ve ikramiye teklifine...
En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören...
Televizyon, Beyaz Eşya ve Mobilya Alacaklar Dikkat:...
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli alışverişlerde...
Karluna'nın ürettiği ilk elektrikli araç, İAOSB'ye...
Karluna Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ürettiği ilk aracı İzmir Atatürk...
İzmir'de genç işsizlik oranı Türkiye'yi 4'e katladı!
EGİAD’ın hazırladığı rapora göre İzmir’de 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 21,3 ile...