BIST 100 13.210,72 %4,91 Altın 6.794,56 ₺/gr %1,20 Bitcoin $76.192 %0,94 Dolar 48,67 ₺ %0,06 Euro 56,17 ₺ %0,04 Sterlin 65,53 ₺ %0,14 Gümüş 101,35 ₺/gr %1,79 Ethereum $2.419,12 %2,29 İsviçre Frangı 59,43 ₺ %0,01 Kanada Doları 34,91 ₺ %0,10 Avustralya Doları 34,71 ₺ %0,05 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,96 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 13,25 ₺ %0,04 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,16 Çin Yuanı 7,26 ₺ %0,12
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Ekonomi Suriyelilerin dönüşü ekonomiyi nasıl etkiler?

Suriyelilerin dönüşü ekonomiyi nasıl etkiler?

Suriye’de, HTŞ Şam'ın kontrolünü ele geçirdi ve Esad dönemi sona erdi. Bunun üzerine Suriyeliler kendi ülkelerine dönmeye başladı. İktisatçı Mahfi Eğilmez, Suriyelilerin ülkelerine dönmesinin Türkiye ekonomisini nasıl etkileyeceğine dair değerlendirmelerde bulundu. Eğilmez, Suriyelilerin bir bölümünün ülkelerine dönmesinin 3 farklı etki yaratabileceğini yazdı.

0Yorumlar
Suriyelilerin dönüşü ekonomiyi nasıl etkiler?

Suriye'de, cihatçılar 11 gün süren saldırıların sonunda Şam'ı ele geçirdi ve Suriye yönetimi düştü. Suriye'de yeni bir döneme girilirken Türkiye'deki sığınmacıların önemli bir bölümünün de ülkelerine döneceği değerlendiriliyor.

İktisatçı Mahfi Eğilmez, Suriyelileri iki grupta toplamanın mümkün olduğunu ve özellikle ikinci gruptakilerin büyük bölümünün ülkelerine dönebileceğini aktardı.

Eğilmez, "Suriyelilerin bir bölümünün ülkelerine dönmesinin ekonomimize üç farklı etkisi olabilir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandığı yazısında, yerli üreticilerin ucuz emek gücünün önemli bir kaynağını kaybedeceğini vurguladı.

Maliyet enflasyonunda artış yaşanabileceğini kaydeden Eğilmez, bütçe açığının ise azalacağını öngördü.

Eğilmez, Suriyelilerin ülkelerine dönüşünün ekonomiye nasıl etki edebileceğiyle ilgili değerlendirmelerini şöyle aktardı:

"Türkiye’ye gelen Suriyelileri iki grupta toplamak mümkün: (1) Parası, serveti olanlar ki bunların çoğu burada konut satın alarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu, birçoğu burada iş kurdu, eleman istihdam etti ve para kazanmaya devam ediyor. (2) Parası, serveti olmayanlar ki bunlar burada çeşitli işlerde, özellikle emeğe dayalı işlerde çalışmaya girdiler ve gelir elde eder oldular. 

Suriye’de yeni bir rejim kuruluyor. Bu gelişmenin Türkiye’ye ekonomik, sosyal ve siyasal etkilerinin olacağını görebiliyoruz. Sosyal ve siyasal etkileri şimdilik bir kenara bırakıp işin ekonomik etkilerini irdelemeye çalışalım. 

"ÖNEMLİ BİR BÖLÜMÜ ÜLKELERİNE DÖNER"

Suriye’de gerçekleşmekte olan rejim değişikliğiyle birlikte Esad rejiminden kaçıp bize sığınan Suriyelilerin önemli bir bölümünün ülkelerine döneceği tahminini yaparsak yanılmış olmayız. Büyük ölçüde yanmış, yıkılmış olan Suriye’de IMF, Dünya Bankası ve diğer uluslararası kuruluşların finansal desteği altında ciddi bir yeniden yapılanma, inşaat faaliyeti başlayacaktır. Bu işleri büyük ölçüde Türk şirketlerinin de aralarında bulunduğu batılı şirketler alacaktır. Bu şirketlerin bu işleri yapmak için çok sayıda işçi istihdam edeceğini ve bunlara,  uluslararası standartlar gereği, bizde çalışarak geçimini sağlayan Suriyelilere ödenenden daha fazla para ödeyeceklerini düşünürsek yukarıda ikinci grup olarak saydığımız Suriyelilerin önemli bir bölümünün ülkelerine döneceğini tahmin edebiliriz. Aslında ilk grupta olanlardan bir bölümü de burada değer kazanmış konutlarını satarak ülkelerine döneceklerdir diye düşünüyorum. Bir bölümü de hem buradaki işini sürdürecek hem de Suriye’de yeni işlere girişecektir.

EKONOMİMİZE ÜÇ FARKLI ETKİSİ OLACAK

Suriyelilerin bir bölümünün ülkelerine dönmesinin ekonomimize üç farklı etkisi olabilir diye düşünüyorum: (1) İkinci grupta yer alan Suriyeli emekçilerin bir bölümünün ülkelerine dönmeleriyle yerli üreticiler ucuz emek gücünün önemli bir kaynağını kaybedeceklerdir. Bu durumda daha pahalı emek istihdamına gitmek zorunda kalacakları için maliyetleri artacaktır. Talepte daralma ortaya çıkmasaydı bu artışı kolayca fiyatlarına yansıtabilirlerdi ama talep düştüğü için bu yansıtma sınırlı olabilecek, kârları düşecektir. Maliyet artışının fiyatlara yansıması sınırlı kalsa bile bu durum maliyet enflasyonunda artışa yol açabilecektir. (2) İlk grupta olup da buradaki işlerini tasfiye edip ülkelerine dönecek olanların GSYH’ye katkısı ortadan kalkacaktır. Bunun etkisinin çok sınırlı olacağını düşünüyorum. Öte yandan burada işleri iyi gidenlerin Suriye’ye dönseler bile buradaki işlerini tasfiye etmeyip Suriye’de kuracakları iş ile birlikte götüreceklerini tahmin ediyorum. (3) Her iki gruptan çok sayıda kişinin ülkelerine kesin dönüş yapmaya karar vermesi halinde bunlardan bir bölümü burada vatandaşlık elde etmek için satın aldıkları konutlardan süresi dolmuş olanları satacaklardır. Bu eğilim konut piyasasında çok büyük ölçekte olmasa bile fiyat düşüşleri ve kira düşüşlerine yol açabilir. (4) Ülkelerine dönecek olanların sayısına bağlı olarak GSYH’de ortaya çıkabilecek düşüş kişi başına gelirde daha sınırlı bir düşüşe yol açacağını tahmin ediyorum. Çünkü bilindiği gibi bu kişilerden vatandaşlık almamış olanlar kişi başına gelir hesabı yapılırken nüfus içinde sayılmamaktadır. (5) Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri halinde burada yararlandıkları çeşitli yardımlar, destekler, sağlık hizmetleri, ilaçlar vb. için kamu bütçesinden yapılan harcamalar azalacağı için bütçe açığı azalacaktır.  

Hiç kuşkusuz meselenin asıl yansımaları sosyal ve siyasal alanda görülecek. Bu kadar çok sayıda sığınmacı, ülkenin sosyal ve siyasal düzenini olumsuz yönde etkiliyor. Bunu yaşayarak, gözlemleyerek gördük. Ekonomik açıdan olumsuz görünen yanlarına karşılık Türkiye’nin, sığınmacıların ülkelerine dönüşünü teşvik etmek üzere kamu kurumlarından aldıkları yardımları derece derece azaltarak kaldırması gerektiği kanısındayım."



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

BİST100'de sert düşüş!

BIST 100 endeksi yüzde 5 düştü. Endeks 13 bin 195 puana kadar geriledi. Böylelikle Mayıs ayından...

3 saat önce

Big Fish Türkiye 2026’nın Basın Buluşması Gerçekleşti

Türkiye’nin önde gelen sportif balıkçılık organizasyonlarından Big Fish Türkiye, 18. yılında...

5 saat önce

Şeftali-nektarin ihracatında yüzde 134’lük rekor artış

Türkiye’nin şeftali ve nektarin ihracatı 2026 yılının ocak – ağustos döneminde 146,7 milyon...

6 saat önce

Fed Öncesi Altın Piyasası Alev Aldı: Gram Altın 6 bin 766...

Altın fiyatları, Fed'in kritik faiz kararı öncesinde küresel tahvil piyasasındaki rahatlama...

6 saat önce

TCMB rezervlerinde düşüş sürüyor: Üç haftada 4,6 milyar...

TCMB’nin toplam rezervlerinde düşüş üçüncü haftaya taşındı. Tarihi zirvesinden bu yana önemli...

1 gün önce

Akaryakıtta dev zam kapıda: Motorin 100 TL'ye yaklaştı!

Akaryakıt fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. Son alınan bilgilere göre, motorine yeni bir...

2 gün önce

Kaçak Alkol İçin Yeni Önlem! Aroma Vericilerin Satışına...

Tarım ve Orman Bakanlığının yeni yönetmeliğiyle aroma vericilerin kullanımına ilişkin önemli...

2 gün önce

İşçiler üretimi durdurdu, Smart rotayı Anadolu’ya çevirdi!

Aliağa'da sendika değiştirdikleri için arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren Smart...

2 gün önce

TCMB faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...

6 gün önce

ABD'nin İran yaptırımlarında Türkiye detayı: İzmirli...

ABD Hazine Bakanlığı, İranlı havayolu şirketi Mahan Air ile bağlantı halinde olduğu ifade edilen...

7 gün önce

Piyasa değeri 57 milyar dolar düşmüştü... Nike,...

Nike, piyasa değerindeki sert düşüş sonrasında Wall Street’in en büyük şirketlerini takip eden...

7 gün önce

Interfresh Eurasia üçüncü kez İzmir’de sektörü buluşturdu

Türkiye’nin yaş meyve sebze sektörünün önemli uluslararası buluşmalarından Interfresh Eurasia...

8 gün önce