Yağışlar, Ege Bölgesi Pamuk Rekoltesini olumsuz etkiledi!
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, yaşanan olumsuz iklim koşulları ve yoğun yağışlar nedeniyle 2025/26 sezonu Ege Bölgesi pamuk rekoltesinin beklenen değerden yaklaşık olarak yüzde 10 -15 oranında eksik gerçekleşmesinin öngörüldüğünü açıkladı.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Bilindiği üzere, Ege Bölgesi pamuk ekili alanlarının belirlenmesi ve ürün rekoltesinin tahmin çalışmaları İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde; İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, Manisa Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası, Söke Ticaret Borsası ve Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği iş birliğinde, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dâhilinde gerçekleştirilmektedir. Çalışmalar neticesinde 8 Ekim 2025 tarihinde İzmir Ticaret Borsası ve paydaş kurumlar eşliğinde gerçekleştirilen toplantıda 2025/26 sezonu Ege Bölgesi Pamuk Rekolte tahmini 160 bin ton olarak açıklanmıştır. Rekolte tahmin sonucunun açıklanmasını takiben bölgede etkili olan yoğun yağışlar dolayısıyla hasat çalışmalarının önemli ölçüde aksaması ve aşırı hava olaylarının yarattığı olumsuzlukları tespit etmek amacıyla kasım ayı içerisinde uzman ekipler eşliğinde Ege Bölgesi genelinde yeniden saha çalışmaları yürütülmüştür.” dedi.
Yapılan yeni saha çalışmaları ve bu faaliyetler neticesinde elde edilen sonuçlar hakkında son bilgileri aktaran Kestelli, “Bölge genelinde faaliyet gösteren üreticiler, çırçır işletmeleri ve sektör paydaşlarıyla yapılan görüşmeler ve saha incelemeleri neticesinde, hasat döneminde etkili olan yağışların verim ve kalite kayıplarına yol açtığı tespit edilmiştir. Yapılan tespitlerde, söz konusu yağışlar öncesinde pamuk hasadının henüz yüzde 15’inin tamamlandığı, kalan yüzde 85’lik kısmın ise yağışlardan olumsuz etkilendiği belirlenmiştir. Yaşanan yoğun yağışlar toprak nem seviyesini artırmış ve hasat için gerekli olan elverişli arazi koşullarının bozulmasına neden olmuştur. Bu durum hasat sürecinde dip kozaların toplanmasını engellemiş ve verim kaybı meydana getirmiştir.” diye konuştu.
Bununla birlikte; yağmur öncesi uygulanan koza açtırıcılarının etkisinin ortadan kalktığını ve açılmayan kozaların verim kaybına neden olduğunu da ifade eden Işınsu Kestelli, “Yağışlardan hemen sonra toplanan pamukta kalite kaybı yaşanmış ve yağmur suyundan etkilenen depolarda muhafaza sorunları nedeniyle verim kayıpları tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yapılan tüm incelemeler neticesinde; lokasyon bazında yaşanan yağış miktarına bağlı olarak değişmekle birlikte, daha önce açıklanan 2025/26 sezonu Ege Bölgesi pamuk rekoltesinin beklenenden yaklaşık yüzde 10-15 oranında daha eksik gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Tugay'dan iklim krizi çağrısı: Sorumluluk hepimizin
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay,...
CHP İzmir İl'den 4 atama, 2 görevden alma!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Yönetim Kurulu kritik kararlara imza attı. İl Başkanı Utku...
Yamanlar'daki TOKİ projesine, belediyeden olumsuz görüş!
TOKİ'nin Karşıyaka Yamanlar Mahallesi'nde "İlk Evim Arsa Projesi" kapsamında planladığı yaklaşık...
Ekonomi Haberleri
TümüVestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...
Motorine dev zam! İşte güncel fiyatlar...
Orta Doğu'da tırmanan gerilim ve petrol stoklarındaki azalma, akaryakıt fiyatlarını yeniden...
Merkez Bankası, faiz oranını açıkladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir...
Egeli yaş meyve sebze sektörü ihracatını 572 milyon...
Narenciyeden incire, üzümden salça ve turşuya kadar yüzü aşkın ürünü dünya pazarlarına ulaştıran...
Benzin fiyatları 70 TL'ye yaklaştı: İşte güncel fiyatlar...
Benzinin litresine ortalama 1 lira 29 kuruş zam yapıldı. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla pompaya...
Benzine bir zam daha: Pompaya yansıyacak
Akaryakıt fiyatlarında yeni artış kapıda. Benzinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren...
DTO'da gündem, Alsancak Limanı: Yeni dönem 1 Ağustos'ta...
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi'nin Temmuz ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi....
Motorine zam pompaya yansıdı!
Motorinin litre fiyatına ortalama 1 lira 14 kuruş zam geldi. Yeni fiyatlar 21 Temmuz itibarıyla...
Motorine dev zam: İşte güncel fiyatlar...
Motorinin litresine 1 lira 14 kuruş zam geldi. Zamlı fiyatlar bugün itibarıyla tabelalara...
Tütün ihracatı 2026'nın ilk yarısında 489 milyon dolara...
Ege Tütün İhracatçıları Birliği, küresel ekonomide yaşanan belirsizliklere, artan maliyetlere ve...
Tutuklanan iş insanına bakanlıktan ruhsat şoku!
Geçtiğimiz Mayıs ayında Borsa İstanbul'da piyasa dolandırıcılığı ve suçtan kaynaklanan mal...
