BIST 100 14.458,98 %2,34 Altın 6.948,54 ₺/gr %4,07 Bitcoin $68.419 %5,90 Dolar 47,93 ₺ %0,02 Euro 56,01 ₺ %0,90 Sterlin 65,27 ₺ %0,59 Gümüş 102,35 ₺/gr %4,85 Ethereum $2.103,05 %9,99 İsviçre Frangı 60,11 ₺ %1,89 Kanada Doları 34,71 ₺ %0,65 Avustralya Doları 34,15 ₺ %0,53 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,76 ₺ %0,01 BAE Dirhemi 13,05 ₺ %0,01 Rus Rublesi 0,56 ₺ %0,07 Çin Yuanı 7,12 ₺ %0,27
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Ekonomi Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık ...

Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık bekliyor

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini kolaylaştırmak ve güncel destek mekanizmaları hakkında sektörü bilgilendirmek amacıyla “Finansmana Erişim Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi.

0Yorumlar
 Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık bekliyor

Ege İhracatçı Birlikleri hizmet binasında gerçekleştirilen toplantıda; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk Eximbank ve Türk Ticaret Bankası temsilcileri, ihracatçılara sunulan kredi, sigorta ve finansman olanaklarını anlattı. Zeytin ve zeytinyağı sektörünün finansman ihtiyaçları ile çözüm bekleyen konuları da kurum temsilcilerine doğrudan aktarıldı.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı M. Emre Uygun’un açılış konuşmasıyla başlayan toplantıya; TCMB Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Mert Angılı, TCMB İzmir Bölge Müdürü Erol Seheroğlu, Türk Eximbank Ege ve Anadolu Bölge Müdürü Gülom Kudal, Ege Sigorta Pazarlama Müdürü Zeynep Aslıgül Nefesoğlu Kandiyeli, İzmir Şube Yönetmeni Yeliz Alışar, Türk Ticaret Bankası İzmir Merkez Şube Kurumsal Bankacılık Müdürü Bülent Keçeciler ve Portföy Yöneticisi Arzu Uludağ katıldı.

Uygun: “Finansman mekanizmaları sektörün üretim takvimine uyum sağlamalı”

Zeytin ve zeytinyağı sektörünün tamamen yerli girdilerle üretim yaptığını vurgulayan EZZİB Başkanı M. Emre Uygun, sektörün finansman ihtiyacının özellikle ham madde alım döneminde yoğunlaştığını söyledi.

Uygun, “Zeytin ve zeytinyağı sektörümüz ithal girdiye bağımlı olmadan, yüzde 100 yerli kaynaklarla üretim ve ihracat gerçekleştiriyor. Eylül-ocak döneminde ham madde alımlarımız yoğunlaşıyor ve üreticilerimize peşin, Türk lirası üzerinden ödeme yapıyoruz. Bu nedenle finansman imkânlarının sektörümüzün dönemsel yapısını ve üretim takvimini dikkate alacak şekilde kurgulanması büyük önem taşıyor. Reeskont kredi limitlerinin ham madde alım dönemlerinde artırılması ve tahsis süreçlerinin hızlandırılması sektörümüzün rekabet gücüne önemli katkı sağlayacaktır.” dedi.

Döviz dönüşüm desteğinde kademeli model önerisi

Toplantıda, ihracat bedellerinin Türk lirasına dönüştürülmesini teşvik eden döviz dönüşüm desteği de ele alındı. 

Uygun, mevcut destek oranının yüzde 100 yerli girdiyle çalışan sektörler açısından yükseltilmesi gerektiğini belirterek, döviz dönüşüm desteğinin yüzde 7’ye çıkarılmasını talep etti.

Başkan Uygun, ihracat gelirinin daha yüksek bölümünü Türk lirasına çeviren firmaların daha güçlü biçimde desteklenmesi gerektiğine işaret ederek şöyle devam etti:

“Mevcut sistemde belirlenen asgari oranın üzerinde döviz bozduran firmalar için ilave bir teşvik oluşmuyor. İhracat bedelinin Türk lirasına dönüştürülen kısmı arttıkça destek oranının da kademeli biçimde yükseldiği bir modele geçilmesini öneriyoruz. Böyle bir uygulama, ihracatçıyı döviz gelirinin daha büyük bölümünü Türk lirasına çevirmeye teşvik ederken ülkemizin rezervlerine yüksek katkı sağlayan sektörleri de pozitif ayrıştıracaktır.”

TCMB Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Mert Angılı ise sektör bazında farklı destek oranlarının uygulanmasının kamu politikası açısından güçlükler taşıdığını, buna karşın katma değer ve verimliliği dikkate alan daha hakkaniyetli bir mekanizma üzerinde çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.

Reeskont kredilerinin güncel koşulları paylaşıldı

Toplantıda TCMB’nin günlük reeskont kredi limitinin 5 milyar TL’ye yükseltildiği, firma başına günlük kullanım limitinin 60 milyon TL, KOBİ dışı firmalar için toplam üst limitin ise minimum 2,5 milyar TL olduğu bilgisi paylaşıldı. 

Reeskont kredilerinde uygulanan yüzde 19,32’lik faiz oranının mevcut piyasa koşullarında ihracatçılar açısından avantajlı bir finansman imkânı sunduğu belirtildi.

Türk lirası reeskont kredisi kullanan firmalara yönelik döviz alım kısıtlamasında esneklik sağlandığı, firmaların belirli mevzuat kriterleri dahilinde ciro ve aktif büyüklüklerine oranla döviz pozisyonu tutabildiği aktarıldı. 

Aynı gruba bağlı şirketlerin reeskont bakiyeleri kapsamında günlük kullanım limitlerini grup içerisinde daha esnek şekilde değerlendirebildikleri de bildirildi.

Eximbank’tan ihracatçılara yeni sigorta ve teminat olanakları

Türk Eximbank temsilcileri, ihracatçıların yurt dışındaki iştirakleri, depoları veya üçüncü ülkeler üzerinden gerçekleştirdikleri transit ticaret işlemlerinin belirli koşullar altında alacak sigortası kapsamına alınabildiğini açıkladı.

Toplantıda ayrıca belirli sevkiyat hacmine sahip firmaların sigortalanacak alıcılarını seçmesine imkân tanıyan “Ciro Poliçesi” uygulaması hakkında bilgi verildi. Eximbank alacak sigortası poliçelerinin ve sigortalı alacakların doğrudan kredi teminatı olarak kabul edilmesini öngören yeni modelin ise önümüzdeki dönemde uygulamaya alınmasının planlandığı belirtildi. Modelin, ihracatçıların teminat mektubu komisyonlarından kaynaklanan maliyetlerini azaltması bekleniyor.

Yeşil dönüşüm yatırımlarına 8,5 yıla varan finansman

Dünya Bankası kaynaklı Yeşil İhracat Kredisi’nin gıda ile zeytin ve zeytinyağı sektörlerini de kapsadığı belirtilirken kredinin Euribor artı yüzde 3,50 faiz oranı ve 8,5 yıla varan vadelerle sunulduğu aktarıldı.

Finansmanın yalnızca güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımlarında değil; ticari ve pazarlama amaçlı elektrikli araç, elektrikli forklift, enerji verimliliği ve su tasarrufu projelerinde de kullanılabildiği ifade edildi. Kasım 2023 sonrasında gerçekleştirilen uygun nitelikteki yatırımlar için geriye dönük finansman sağlanabildiği bilgisi paylaşıldı.

Toplantı, EZZİB Başkanı M. Emre Uygun’un moderatörlüğündeki soru-cevap bölümüyle sona erdi. İhracatçılar, finansmana erişimde karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini TCMB, Türk Eximbank ve Türk Ticaret Bankası temsilcilerine doğrudan iletme fırsatı buldu.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

İşsizlik rakamları açıklandı: 0,3'lük düşüş görüldü!

Türkiye'de işsizlik oranı yılın ikinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe göre 0,3 puanlık düşüşle...

11 saat önce

TCMB verileri açıkladı: İzmir'in konut ve kiralarında...

TCMB verilerine göre İzmir, temmuz ayında hem konut fiyatları hem de yeni kiracı kiralarında...

1 gün önce

Bakanlığın denetim bilançosu belli oldu: 7 ayda 1 milyar...

Ticaret Bakanlığı, yılın ilk 7 ayında yaklaşık 282 bin firmanın denetlendiğini ve toplamda 1...

1 gün önce

Eşrefpaşa Hastanesi’ni yapan şirkete konkordato şoku!

İzmir inşaat sektöründe konkordato fırtınası esmeye devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne...

2 gün önce

Konut Satışlarında Büyük Düşüş

Temmuz ayında konut satışları, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17 gerileyerek 123 bin 603...

6 gün önce

ABD'de Beklenen Enflasyon Verileri Belli Oldu! Altın...

ABD'de beklentiler doğrultusunda gelen temmuz enflasyonu, Fed'in faiz politikasına ilişkin...

7 gün önce

İzmir’de servis ücretlerine yüzde 20 zam teklifi

Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde İzmir’de öğrenci ve personel servis ücretlerine yapılacak zam...

7 gün önce

Altın yeniden yükselişte!

Altın fiyatları, önceki seansta yaşanan düşüşün ardından yeniden yükselişe geçti. Ons altın 4...

7 gün önce

Ticaret satışları geriledi, perakende yükseldi: Bir...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2026 dönemine ilişkin Ticaret Satış Hacim Endeksi...

8 gün önce

Araç Sahipleri Dikkat! Akaryakıtta Yeni Zam İçin Geri...

Akaryakıt fiyatlarında yeni zam dalgası bekleniyor. Bu gece yarısı benzine 2 lira, motorine...

8 gün önce

Benzine bir zam daha geliyor!

Akaryakıt fiyatlarında zam hareketliliği devam ediyor. Benzinin litre fiyatına dün gece yapılan...

10 gün önce

Altın ve gümüş fiyatlarında yükseliş sürüyor

Altın ve gümüş fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Küresel piyasalarda değerli metaller,...

12 gün önce