Bademler’in çiçek üreticisi Hollanda Borsası’nda
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Türkiye'de "çiçeğin başkenti" haline gelen Bademler, dünya çiçek ihracatında yüzde 49'luk paya sahip Hollanda’nın çiçek borsasına adını yazdırdı. Çiçek üreticilerinin kurduğu Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, ürettiği beş ayrı kesme çiçek türünü bu ay Hollanda’da sergileyecek.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda oluşturulan İzmir Tarımı stratejisi küçük üreticiye ihracatçı olmanın kapısını açtı. Kooperatifleri destekleyen, yerel üreticiye alım ve satış garantisi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Urla Bademler’deki çiçek üreticilerini de sözleşmeli üretim modeli ile yeni ufuklara taşıdı. Bademler'in üreticileri dünyanın en büyük çiçek borsasına girdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, dünya çiçek ihracatında yüzde 49'luk paya sahip Hollanda’nın çiçek borsası için 5 ayrı kesme çiçek türü üretti.
“Hollanda’nın yakın takibindeyiz”
60 senedir aktif olarak çalışan kooperatifin, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği sözleşmeli üretim desteğiyle ayağa kalktığını söyleyen Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Murat Kulaç “İzmir’deki kooperatifçilik modeli Türkiye’ye örnek oldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi kooperatiflerin en zor zamanlarında ‘can suyu’ vererek destek oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in göreve gelmesinden itibaren destekler giderek büyüdü. Şimdi kooperatifimiz dünyaya açılarak Türkiye’de bir ilke imza attı. Dünya çiçek devleri ünümüzü duydu ve bizimle işbirliği yapmaya başladı. Artık Hollanda’nın yakın takibindeyiz” dedi.
Üretim ve ihracat kapasitesi artacak
İzmir’i yurt dışında daha iyi tanıtmak için kurulan Dünya Şehri İzmir Derneği’nin (DİDER) aracılığıyla işlerinin kolaylaştığını söyleyen Murat Kulaç, “Şubat ayında Hollanda’nın bizden istediği 5 kesme çiçek türünün tohumlarını Bademler’deki seramıza attık. Lisianthus, Tagetes Erekla, Ammi Visnaga. Anrgozinthis ve Hypericam çiçek türlerini her gün özenle daha kaliteli bir biçimde üretmek için çalışıyoruz. Biz zaten bir marka haline geldik. Hollanda çiçek borsası da çıkan ürünlerin kalitesine hayran kalacak. Temmuz ayında ilk ürünlerimiz Hollanda borsasında sergilenecek. Biz de bu sayede üretim ve ihracat kapasitemizi arttıracağız” şeklinde konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Dünya Kupası'nda yarı final heyecanı: Eşleşmeler belli oldu
2026 FIFA Dünya Kupası'nda çeyrek final karşılaşmalarının tamamlanmasının ardından yarı finale...
GAZİDEK öğrencilerinden LGS'de yüzde 83 başarı
Gaziemir Belediyesi Destek Eğitim Kursu'nda (GAZİDEK) eğitim alan öğrenciler, Liselere Geçiş...
Başkan Çiçek Sokakta, Vatandaşla İç İçe
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek, müdürler ve sorumlu personeli yanına alarak sahaya...
Güncel Haberleri
TümüCem Küçük adliyeye sevk edildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan...
Cem Küçük'ün ardından gözler TGRT'de: Sıradaki isim kim?
İktidara yakınlığı ile tanınan gazeteci Cem Küçük'ün gözaltına alınması sonrası, kısa süre önce...
Bakanlık ifşa listesini güncelledi: 34 yeni ürün!
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili listesini...
44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...
52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!
Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...
Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!
Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...
Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı
MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...
Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!
Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...
İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...
Görevi başında kalp krizi geçiren polis kurtarılamadı
Denizli İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 41 yaşındaki polis memuru Mehmet Ali Kartal, geçirdiği...
Karabağlar'daki kaçak tarikat yurdu için 5'inci kez...
Karabağlar Belediyesi, Uzundere’deki tartışmalı kaçak yurt ve Kur’an kursu binasının yıkımı için...
Etimesgut Belediyesi'ne operasyon: Erdal Beşikçioğlu...
CHP'li Etimesgut Belediyesi'ne sabah saatlerinde operasyon gerçekleştirildi. Belediye Başkanı...
