BioNTech aşısında ikinci dozun yan etkileri neden daha fazla?
Türkiye’de koronavirüs salgınına karşı aşılama çalışmaları devam ediyor. BioNTech aşısında ikinci dozun ardından yan etkilerin yaşanması sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri. Prof. İsmail Balık, ikinci doz aşı sırası gelmesine rağmen yan etkisi korkusuyla randevu almayanların sayısında artış olduğunu belirtti. Prof. Balık, sırası gelmesine rağmen aşılanmayanların sayısının 5 milyonu geçtiği açıkladı.
Türkiye’de Covid-19 aşısı olanların sayısı arttıkça Sinovac ve BioNTech’in yan etkileri de daha fazla kıyaslanır oldu. Özellikle BioNTech aşısının ikinci dozundan sonra, birinci doza göre daha şiddetli bir kol ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı gibi şikâyetlerden yakınılıyor.
İkinci dozda yan etkisi neden daha fazla?
Haberglobal’den Gamze Bal’a konuşan Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. İsmail Balık, “mRNA aşıları bağışıklık sistemini güçlü bir şekilde uyarır. Bu yüzden geçmişten bu yana bu tip aşılarda yan etkiler daha fazla olur. İkinci dozdan sonra bağışıklık sistemi daha fazla reaksiyon gösterdiği için yan etkisi daha fazla hissediliyor” dedi.
Ancak Prof. Balık, çok daha önemli bulduğu bir konuya dikkat çekerek uyarıyor: “Halihazırda ikinci doz aşı sırası geldiği halde aşılanmayanların sayısı 5 milyonu geçti. Tek doz aşının Delta varyantına karşı koruyuculuğu son derece düşük. Delta varyantının yayılmasını engellemenin tek yolu çift doz aşı olmak. Biontech’in iki dozunu olan insanlarda Delta varyantı kaynaklı ölüm ve ağır enfeksiyon görülmüyor.”
“Yan etkilerden korkup ikinci dozu olmuyorlar”
Prof. İsmail Balık, ikinci doz aşı sırası geldiği halde aşı randevusu almayanların sayısındaki artışın arkasında yan etki korkusu olduğunu anlattı:
“Birinci doz Covid-19 aşısından sonra yaşanılan yan etkileri ağır geçirenler, ikinci dozdan sonra daha şiddetli yan etkiler yaşayacağı korkuyla çift doz aşısını olmuyor” diyen Prof. Balık, “Bunda sağda solda aşı olanların söylediği sözler de etkili. Başkaların deneyimlerini kafaya takabiliyorlar. Ancak bu sorun yalnızca bizim ülkemize mahsus değil. ABD gibi birçok başka ülkede de benzer durumlar yaşanıyor” diye konuştu.
Prof. Balık, şöyle devam etti:
“Aşıların yan etkilerini abartmamak gerekir. Çünkü virüse yakalanmanız nefessiz kalmanız, ölmeniz gibi daha ağır sonuçlara yol açar. Bilim insanlarının çift doz aşılama konusunda daha ciddi, sert uyarılarda bulunması gerekir.”
“Tolere edilmeyecek bir yan etki yok”
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından yapılan bir araştırmada, ikinci doz aşıdan sonra 18-55 yaş aralığındaki kişilerin yüzde 15’inde yüksek ateş tespit edilmişti. Birinci aşıdan sonra ateşlenenlerin oranı ise yüzde 4 olarak ölçülmüştü. Titreme şeklinde görülen yan etki de araştırmaya katılanlarda birinci dozdan sonra yüzde 14, ikinci dozdan sonra ise yüzde 35 oranında idi. Diğer yandan, ikinci doz aşıdan sonra yorgunluk hissini ise araştırmaya katılanların üçte ikisi yaşamış; yine ikinci dozdan sonra baş ağrısından şikayetçi olanların sayısı da belirgin bir şekilde artmıştı.
Prof. İsmail Balık, mRNA aşıları da dahil hiçbir aşının tolere edilmeyecek bir yan etkisi olmadığını, bu aşıların katlanabilirliğinin çok iyi araştırıldığını ifade etti. “Kaldı ki herkes mevcut yan etkileri aynı şiddette hissetmiyor” diyen Prof. Balık, “Birisi kendi tabiriyle kamyon çarpmış gibi hissederken bir diğeri basit bir şekilde atlatıyor. Yani herkese göre değişen, subjektif etkiler bunlar” diyor.
Bağışıklık sistemi daha güçlü tepki verdiği için… .
İmmünolog ve Alman İmmünoloji Derneği Genel Sekreteri Carsten Watzl, Hamburger Morgenpost’a yaptığı değerlendirmede, ilk aşılamada doğuştan kazanılan bağışıklık sisteminin aşıdaki virüs RNA’sına tepki verdiğini, bunun sonucunda da vücudun titreme, yüksek ateş gibi yan etkilere neden olabilecek haberci maddeler gönderip iltihaplanmaya tepki gösterdiğini söylemişti. Watzl, ikinci aşılamada ise ilk aşıdan sonra vücutta oluşan adaptif (sonradan kazanılmış) bağışıklık sisteminin de ilaveten devreye girmesiyle vücudun daha güçlü tepki verdiğini kaydetmişti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Ev sahipleri barajı suçladı: Karaburun'da dere taşkını üç...
İzmir'in Karaburun ilçesinde aşırı yağış sonrasında Karareis Barajı yakınlarındaki bir sitede üç...
Buca'da kriz sürüyor: Sendika 'yan haklar' için tarih verdi!
Buca Belediyesi ile DİSK Genel-İş İzmir 6 No’lu Şube arasında imzalanan taahhütnameye rağmen...
'Yan baktın' kavgası kanlı bitti: 15 yaşındaki çocuk...
Karabağlar ilçesinde bir çocuk parkında çıkan 'yan bakma' tartışmasında H.H.Ş. (16), A.H.'yi (15)...
Güncel Haberleri
TümüKarşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...
Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!
Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...
Aziz Yıldırım'ın şikayeti üzerine ilk gözaltı!
Aziz Yıldırım'ın, kızı Yaz Yıldırım'ı sosyal medya üzerinden hedef alan hesaplar hakkında...
İlaçlama can aldı: Anne yoğun bakımda, çocuk hayatını...
Çanakkale'de yan dairede yapılan böcek ilaçlamasından sızan kimyasal nedeniyle zehirlendikleri...
6,5 yıldır bitmeyen adalet mücadelesi: Orhan Demirkafa...
İzmir'in Selçuk ilçesinde 3 Ocak 2020 tarihinde çalıştığı elektrik dağıtım şirketinde meydana...
Bakan Gürlek, Behçet Oktay'ın ailesiyle bir araya gelecek!
Adalet Bakanı Akın Gürlek, eski Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay'ın ailesiyle bugün...
Karşıyaka Stadı'nda son durum ne? İzBB'den sürece ilişkin...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Zübeyde Hanım Stadı’nın yapım sürecine ilişkin...
Buca'da TİS sürecinde uzlaşı: İlk 6 ay için yüzde 24!
Yaklaşık 7 aydır devam eden görüşmeler neticesinde Buca Belediyesi kadrolu işçilerini kapsayan...
Başkan Çiçek’in avukatı açıkladı: Sahte yazışmalarla...
Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek'e ait olduğu iddia...
Karabağlar’ da 80 milyon liralık atık yükü meclis gündeminde
Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. oturumu Belediye Başkanı Helil...
Egeşehir operasyonunda Ağbaba'nın ağabeyine gözaltı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen 'yolsuzluk' soruşturmasında YENİ Parti Malatya...
AK Partili Yüksel'den Orgeneral Dalkıran'a tebrik mesajı
AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Sıtkı Yüksel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı...
