BIST 100 14.172,26 %0,28 Altın 6.737,19 ₺/gr %0,68 Bitcoin $63.088 %0,15 Dolar 47,91 ₺ %0,10 Euro 55,51 ₺ %0,31 Sterlin 64,90 ₺ %0,26 Gümüş 99,62 ₺/gr %0,49 Ethereum $1.883,74 %0,14 İsviçre Frangı 58,94 ₺ %0,22 Kanada Doları 34,55 ₺ %0,52 Avustralya Doları 33,95 ₺ %0,45 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,75 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,05 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,56 ₺ %1,86 Çin Yuanı 7,11 ₺ %0,11
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel CHP'den Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' vurgusu: Kadın cinay...

CHP'den Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' vurgusu: Kadın cinayetleri politiktir!

İZSU Genel Müdürlüğü 2025 Yılı Kasım Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı İkinci Birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantının başında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi Grubu konuşma gerçekleştirdi.

0Yorumlar
CHP'den Toplumsal Cinsiyet Eşitliği' vurgusu: Kadın cinayetleri politiktir!

ÖMER FARUK ALTIN/EGE’YE BAKIŞ – İZSU Genel Müdürlüğü 2025 Yılı Kasım Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı İkinci Birleşimi İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Zafer Levent Yıldır yönetiminde gerçekleştirildi.

Meclis oturumunun başlangıcında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu konuşma gerçekleştirdi. Konuşmayı grup adına CHP Grup Sözcüsü Yağmur Yurdakul Özkan yaptı.

“ÖNLEYİCİ VE KORUYUCU TEDBİRLER YETERSİZDİR”

Özkan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yerine getirilmesi gereken pozitif yükümlülükler gereği gibi icra edilmezken, mevcut yasal düzenlemelerin de caydırıcı şekilde uygulanmadığı maalesef sayısal verilerle de ortadadır. Bu kapsamda hazırlanan verilere göre 2024 yılı Türkiye genelinde ortalama 394 kadın cinayeti, 259 şüpheli kadın ölümü; İzmir ilinde ise ortalama 27 kadın cinayeti gerçekleştirilmiştir.

2025 yılında ise Türkiye genelinde 336 kadın cinayeti, 145 şüpheli kadın ölümü; İzmir özelinde ise 11 kadın cinayeti kayıtlara geçmiştir. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle işlenen cinayetler politiktir. Önleyici ve koruyucu tedbirler yetersizdir.

“TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİ BESLEYEN POLİTİKALAR KADINLARIN YAŞAM HAKLARINI TEHDİT ETMEKTEDİR”

Özellikle toplumsal cinsiyet eşitsizliğini besleyen politikalar tüm kadınların yaşam haklarını tehdit etmektedir. Türkiye’nin uluslararası sözleşmelerden çekilmiş olması, yalnızca uluslararası yükümlülüklerden kaçış değildir; aynı zamanda şiddetle mücadelede devletin “önleme–koruma–cezalandırma” yükümlülüğünü zayıflatmıştır.

Şiddetin sürekliliğine neden olan kalıp yargılar, ataerkil normlar ve toplumsal roller, kadınların hem kamusal alanda hem de özel alanda güvenlik ve eşitlik haklarını ağır biçimde tehdit etmektedir. Bu nedenle toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmaya yönelik politikalar, şiddetin önlenmesi için temel bir gereklilik taşımaktadır.

Devletin vatandaşını koruma ve yaşatma yükümlülüğü olduğunu, bireylerin temel haklarını ihlal etmemesi veya bunlara müdahale etmemesi yanında, devletin bireylerin yaşam hakkını koruma ve bu hakkı ihlal edecek her türlü duruma karşı önlem alma yükümlülüğünü unutmamak gerekir.

“ÜLKEMİZDEKİ KADININ İNSAN HAKLARI MÜCADELESİ BİZLERİN DE OMUZLARINDADIR”

Ülkemizde kadının insan hakları mücadelesini veren cesur ve onurlu kadınların mücadelesi, bizlerin de omuzlarındadır. Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle bir kez daha, Anayasamız, yasalarımız ve uluslararası sözleşmelerle elde ettiğimiz hakları askıya alacak veya kaldıracak her türlü düzenlemeye kararlılıkla karşı çıktığımızı belirtmek isteriz.

Bizler ne AİHM’e aile içi şiddeti ihlal kararı olarak geçirmeyi başaran Nahide Opuz’u, ne bir valiz ile yol kenarına atılan Ayşe Tokyaz’ı, ne babası “Aylardır benim kızım intihar etmezdi” diyen Rojin’i, ne üniversitenin ortasında eşi tarafından öldürülen Meliha’yı, ne de arkadaşlarımızın elinde isimleri bulunan hiçbir katledilen kadını unutmadık.

Ve katledilen tüm kadınların hesabı sorulana, eşitlik fiilen sağlanana kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Kuzey Marmara Otoyolu’nda feci kaza: 3 ölü, 5 yaralı

Sarıyer Uskumruköy mevkiinde kamyon ile otomobilin çarpışması sonucu 1’i çocuk 3 kişi hayatını...

10 saat önce

64 orman yangınında 43 şüpheli: 11 kişi tutuklandı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, 1 Haziran’dan bu yana 22 ilde adli işlem başlatılan 64 orman...

12 saat önce

Alihan Kuriş’in de aralarında olduğu 32 kişi tutuklandı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “Süleymancılar” olarak bilinen cemaat yapılanmasına...

12 saat önce

İstanbul’da İtalyan profesör evinde ölü bulundu

Beyoğlu’nda kendisinden haber alınamayan 55 yaşındaki İtalyan profesör Ruggero D’Angerio, evinde...

12 saat önce

Eren Kaşıkçı’nın ölüm nedeni belli oldu

MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu Eren Kaşıkçı’nın 29 Temmuz’da İstanbul Kilyos’taki evinde...

13 saat önce

İran'dan Trump'ı Çıldırtacak Sözler: Yemek Kamyonunda...

İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı İbrahim Azizi, "Hürmüz...

14 saat önce

İzmirli doktorun ölümünde şüphe: Otopsi yapılacak

1 gün önce

Giresun’da sel felaketi: 2 kişi kayıp!

Giresun’da etkili olan sağanak yağışın ardından meydana gelen sel ve taşkınlar hayatı olumsuz...

2 gün önce

Televizyon yayınlarında frekans değişikliği: Kanallar...

Can Medya Grubu bünyesindeki radyo ve televizyon kanalları, Türksat 3A’nın teknik ve operasyonel...

2 gün önce

PKK’lı teröristlerin teslim ve tahliye sürecinde üçlü...

Çerçeve yasanın kabul edilmesinin ardından kamplarda bulunan yaklaşık 3 bin 800 PKK’lının...

2 gün önce

Alihan Kuriş Operasyonunda Çarpıcı Detay: Gizli Bölmede...

Alihan Kuriş Suç Örgütü soruşturmasında gözaltına alınanların sayısı 33’e yükseldi. MASAK...

2 gün önce

Bakan Gürlek: “Hukuk önünde kimse dokunulmaz değil”

Adalet Bakanı Akın Gürlek, “Terörsüz Türkiye” süreci ve Meclis’te kabul edilen çerçeve yasaya...

3 gün önce