EGEÇEP İzmir'in Çernobil'inden uyardı: Kanser vakaları arttı!
Çernobil nükleer felaketinin 38. yıldönümünde Ege Çevre ve Kültür Platformu düzenlediği basın açıklamasıyla yetilileri bir nükleer maceraya karşı uyardı. Basın açıklaması Gaziemir’de “İzmir’in Çernobil'i” olarak bilinen eski kurşun fabrikasında nükleer atıkların bulunduğu alanda gerçekleşti.
EGEÇEP eşsözcüsü Baha Okar tarafından okunan basın açıklamasında bir deprem bölgesi olan Türkiye’de, aktif Kıbrıs ada yayı faylarının etki alanında bulunan Akkuyu’da inşa edilen nükleer santralin Çernobil ya da Fukuşima gibi büyük bir nükleer felakete dönüşebileceği vurgulandı.
Basın açıklamasının gerçekleştiği bölgedeki tehlikeli radyoaktif atıkların 17 yıl önce saptandığına ancak bu süre zarfında atıkların bertaraf edilmesi için hiçbir ciddi adımın atılmadığına dikkat çeken açıklamada, bu durumun AKP-MHP iktidarının nükleer tehdit karşısındaki vurdum duymazlığının kanıtı olduğu ifade edildi.
İzmir Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu’ndan Onur Eştürk ve Dönem Sözcüsü Ayhan Aksoy’un da katıldığı açıklama, “Varlığı 17 yıl önce tespit edilen, tonlarca nükleer atık yanı başımızda. Bu nükleer belası yıllardır burada duruyor, yasal sınırın 7291 kat üzerinde radyasyona sebep oluyor. Mahalle halkının, etrafındaki tüm canlıların, İzmirlilerin yaşamını, sağlığını tehdit ediyor. Ancak şimdiye dek bertaraf edilmesi için, bu alanın temizlenmesi için, ilgili Bakanlıklar tarafından bir şey yapılmış değil. Bu tehditle birlikte yaşayan mahalle halkının, muhtarların, Belediyelerin ve çevre örgütlerinin çığlığı, duymazdan geliniyor. Bu nükleer atıkların nereden, hangi yasadışı yollarla, kimler tarafından getirildiği bile ortaya çıkarılmış değil.”
"BAŞA ÇIKAMAZ"
“Gaziemir’deki gibi göz önünde ve sınırlı bir alanda bulunan radyoaktif atıkla başa çıkamayan iktidarın, nükleer santrallerin devasa atıklarıyla ya da olası bir nükleer kazayla hiç başa çıkamayacağı açıktır.”
"KANSER VAKALARI ARTTI"
EGEÇEP “Akkuyu nükleer santral projesinin durdurulması ve İzmir’deki nükleer çöplüğü temizlemek için acil olarak ve şeffaf bir şekilde harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Basın açıklamasına katılan mahalleliler atık sahasından gelen kokudan ve özellikle yağmurlu havalarda yükselen dumandan rahatsız olduklarını, komşuları arasında kanser ve düşük vakalarının arttığını belirtti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
EGEÇEP'ten TÜMAD'ın kapasite artışına dava: İzBB'ye çağrı!
Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Balıkesir'in İvrindi ilçesinde faaliyet gösteren TÜMAD...
El Sanatları Kursu Kanser Hastası Yeliz’e Umut Oldu
Bornova Belediyesi’nin her yıl binlerce vatandaşa kapılarını açtığı Hobi ve Beceri Edindirme...
EGEÇEP'ten 'Dünya Çevre Günü' mesajı: Türkiye'nin özeti;...
EGEÇEP, 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde paylaştığı açıklamada Türkiye'nin ekoloji karnesini...
Güncel Haberleri
TümüErdoğan'dan Mekke Ortak Savunma Anlaşması mesajı: Hiçbir...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan...
Kuşadası Belediyesi soruşturmasında 15 gözaltı
Kuşadası Belediyesi'ne yönelik yürütülen "rüşvet" ve "irtikap" soruşturması kapsamında hakkında...
Başkan Çiçek hakkında tutuklama talebi!
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in de aralarında bulunduğu 16 şüphelinin savcılıktaki...
Mahkemeden Ahbap Derneği kararı: Yönetimine kayyım atandı
Ahbap Derneği'nin feshi istemiyle açılan dava kapsamında mahkemeden dikkat çeken bir karar...
Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim...
İzmir'in Foça ilçesinde 1989-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve "efsane başkan"...
Başkan Çiçek ve 15 şüpheli adliyeye sevk edildi!
Menderes Belediyesi'ne yönelik 'rüşvet' ve 'irtikap' soruşturması kapsamında gözaltına alınan...
İlkay Çiçek'in 'Whatsapp' krizine ilişkin ifadesi ortaya...
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "rüşvet ve irtikâp" soruşturması kapsamında...
Hayat kurtaran baba, kızını şampiyonluğa hazırlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye eri Ramazan Karakoç, yangın ve kurtarma görevlerinde hayat...
Karşıyaka'da 'asansör' tartışması sürüyor: MMO'dan...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal'ın ilçedeki asansör denetimleriyle ilgili açıklamalarına...
Folkart Terra'da yaşam başladı!
Çeşme’de hayata geç en Folkart Terra projesinde yaşam...
Karşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...
Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!
Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...
