Emeklilerden yoksulluk isyanı: Tenceremizde taş kaynıyor
Türkiye’de yaşanan gelir adaletsizliğini dikkat çeken Emekli Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, 2009 ile 2021 yılları arasındaki satın alım gücünün halk aleyhine değiştiğini ve emeklilerin geçinemediği belirterek, “Tencere kaynamıyor. Tencerelerde taş kaynıyor” dedi
Alım gücü düştü
Ülkedeki gelir adaletsizliğine vurgu yapan DİSK Emekli Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, 2009 ile 2021 yılları arasındaki satın alım gücünün halk aleyhine değiştiğine dikkat çekti. AK Parti hükümetini hedef alan Özkaynak, “Bugün bu meydana çıktıysak eğer nefesimiz daha kesilmemiştir. Bundan sonra da alanlarda haykırmaya devam edeceğiz. AK Parti iktidarının halkımıza uyguladığı baskı, zulüm artık bıçağın kemiğe dayanmasını da geç, kemiği de deldi geçti. 2009 ile 2021 arasındaki dönemde 200 lira gıda sepeti için satın alma gücü yüzde 77 geriledi. 200 liranın satın alma gücünde; süt 105 kiloydu, 29 buçuk kiloya düştü. Dana eti 2009’da 12 buçuk kiloydu, 2021’de 3 kiloya düştü. Ayçiçek yağı 2009’da 39 kiloydu, şimdi 20 kilo. Beyaz peynir 2009’da 16 kiloydu, 6 kiloya düştü. 200 lira karşısında 106 dolar alırken şimdi 200 lira ile 22 buçuk dolar alabiliyoruz. 200 liraya 4.6 gram altın alıyorduk, şimdi 0.4 gram altın alabiliyoruz” dedi.
Geçim sıkıntısını bilmiyorlar
Geçtiğimiz günlerde Tarım Kredi Kooperatifi marketinden alışveriş yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘fiyatlar normal’ açıklamasını tepki gösteren Özkaynak, “Halkımızın nasıl geçindiğini bilmiyorlar. Onların geçim sıkıntısı yok ki! Yandaşlarına 3-5 maaş veriyorlar ama bir emekliye asgari ücret kadar maaş veriyorlar. Doğalgaza daha yeni yüzde 15 zam geldi, elektriğe 1 yılda gelen zam yüzde 120’yi buldu. Bu aldığımız emekli maaşlarıyla geçinmek mümkün mü? Pazarda gördüğümüz manzara şu; insanlar sabah, öğlen alışveriş yapmaya geliyor ama yapamadan geri dönüyor. Akşamüstü geliyorlar, fiyatlar biraz düştüyse az bir şey alıp gidiyorlar, birçoğu da tezgahların altındakileri toplayarak tencere kaynatmaya çalışıyor. Sayın Cumhurbaşkanı! Tencere kaynamıyor. Tencerelerde taş kaynıyor! Sizin o saraylarınız bir gün tepenize yıkılacak” ifadelerini kullandı.
Emekli yokluğu cebinde hissediyor
Emeklilerin bin 500 TL emekli maaşı ile geçim sıkıntııs yaşadığını değinen DİSK Ege Bölgesi Temsilcisi Memiş Sarı, “AK Parti iktidarı örgütlenmeden korktukları kadar, sokaktan korktuğu kadar hiç kimseden korkmuyorlar. Seçim zamanında emeklilerden oy almak için kapı kapı gezenler örgütlenmenin önüne engel koymaya çalışıyor. Siz engel koysanız da legal ya da illegal örgütlenecekler. Bu iktidara kırmızı kartı hep birlikte gösterecekler. Bu ülkede kendi yurdunda yurtsuz kalan öğrenciler, yıllarca emek harcamış olanlar bin 500 TL ile geçim sıkıntısı yaşıyorlar. Gözün gördüğü gerçekliği, cebin hissettiği yokluğu hiç kimse görmezden gelemez. Mutfaktaki yangınla geldiniz, mutfaktaki yangınla gideceksiniz” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bornova’da kazanlar kadın emeğiyle kaynıyor
Bornova Belediyesi, Türkiye’nin lezzet mirasını korumak ve yerel kalkınmayı desteklemek amacıyla...
İzmirli emeklilerden, CHP'nin 'Meclis'i terk etmeme'...
Cumhuriyet Halk Partisi'nin TBMM Genel Kurulu'nda 12 gündür süren emekli maaşının artırılması...
TÜİK açıkladı: İzmir'de yoksulluk artışta!
TÜİK’in 2025 Yoksulluk ve Yaşam Koşulları verilerine göre İzmir’de yoksulluk artışta. Kentte...
Güncel Haberleri
TümüBaşkan Ünsal’dan ‘AKP transferi’ çıkışı: Seçildiğim...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, AKP’ye geçmeyeceğini belirterek, “Seçildiğim yerdeyim”...
Karşıyaka’da billboard krizi büyüyor: Ünsal’dan 'hukuka...
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesi arasında bu kez reklam panoları üzerinden...
Şanlıurfa'da şiddetli deprem! Tüm bölgede hissedildi
AFAD, saat 10.40'da merkez üssü Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesi olan 5,4 büyüklüğünde deprem...
Menderes Belediyesi'ne ikinci dalga operasyon: Eski...
Menderes Belediyesi'ne yapılan yolsuzluk operasyonunda Belediye Başkanı İlkay Çiçek...
Çeşme Otoylu ihalesine yeni talip: Oyak Grubu yakın ilgi...
Türkiye’deki iki köprü ile devlet otoyollarının 30 yıllığına özelleştirme ihalesine Fransız...
Buca’da okul kantinlerine sıkı denetim
Buca Belediyesi, yeni eğitim-öğretim dönemiyle birlikte ilçe genelindeki okul kantinlerinde...
Soyer'in avukatlarından yeni açıklama: Yedeğin yedeği...
Kooperatif davasından tutuklu yargılanan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in...
Murat Bakan'dan hastane önünde açıklama: Önceliğimiz...
YENİ Parti heyeti, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi...
İzBB'den 'iş makinesi' ihalesi: Detaylar belli oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Bankası kredisinde ekskavatör, lowbed ve dozer alımı için...
Sayıştay'dan 9 Eylül raporu: Döner sermayede kritik bulgular
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2025 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda, üniversitenin...
Sayıştay'ın Ege Üniversitesi raporu dikkat çekti: Sosyal...
Sayıştay’ın Ege Üniversitesi’ne ilişkin 2025 yılı denetim raporunda dikkat çeken bulgular yer...
Manisa'da okula saldırı: Yeni Parti İzmir milletvekilini...
YENİ Parti lideri Özgür Özel, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bir lise önünde meydana gelen...