BIST 100 11.103,17 %1,04 Altın 6.399,71 ₺/gr %0,39 Bitcoin $81.683 %0,16 Dolar 49,74 ₺ %0,17 Euro 55,78 ₺ %0,06 Sterlin 66,65 ₺ %0,01 Gümüş 86,33 ₺/gr %1,00 Ethereum $2.407,26 %0,07 İsviçre Frangı 60,36 ₺ %0,23 Kanada Doları 35,58 ₺ %0,42 Avustralya Doları 34,98 ₺ %0,34 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,19 BAE Dirhemi 13,55 ₺ %0,19 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,17 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,22
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Enerji işçilerinden maaş isyanı: Dört kentte iş bıraktıla...

Enerji işçilerinden maaş isyanı: Dört kentte iş bıraktılar!

Dört kentte iş bırakan enerji işçileri, asgari ücret seviyesine gerileyen ücretleri için zam istiyor. Uluğ Enerji ile görüşen Enerji-Sen Güney Marmara Şubesi’ne olumlu yanıt verilmezken işçiler, emeğinin karşılığını istiyor.

0Yorumlar
Enerji işçilerinden maaş isyanı: Dört kentte iş bıraktılar!

Uluğ Enerji’de, geçen yıl imzalanan toplu iş sözleşmesinin ardından yüksek enflasyon nedeniyle ücretlerin düşmesine karşı işçiler iş bıraktı. Bursa, Çanakkale, Balıkesir ve Yalova’da iş bırakan DİSK/Enerji-Sen üyesi işçiler, gerçekçi bir zam talep ediyor. 

Enerji-Sen ile Uluğ Enerji arasında 1 Ocak 2023- 31 Aralık 2024 tarihlerini kapsayan toplu iş sözleşmesi yapıldı.

Ancak yüksek enflasyon nedeniyle ücretler asgari ücret seviyesine kadar geriledi. Sendikanın Bursa şubesi yönetimi ve işçiler, şirketle görüşme yaparak zam istedi. Geçen çarşamba günü bu nedenle toplantı gerçekleştirilecekti fakat işveren toplantıyı erteledi. Bunun üzerine de Uluğ Enerji işçileri dün iş bıraktı. Sendikanın Güney Marmara Şube Başkanı Ayhan Özdemir ve Genel Merkez Hukuk ve TİS Sekreteri Sedat Yılmaz, şirketle görüşmeye girdi. Görüşme sonucunda yönetim, üst yönetimden kendileriyle paylaşılmış bir zam oranı olmadığını söyledi. 

İşçilerin avukatı Uğur Güler, süreci anlattı:

“Enflasyonist ortamda toplu iş sözleşmelerinin hepsi çöp oldu. Maaşlar asgari ücret seviyesine düştüğü için işçiler, bu koşullar içerisinde çalışmak istemiyor. Çok büyük bir hak kaybı mağduriyeti var. Şirketten toplu iş sözleşmesi oranlarının haricinde gerçekçi bir zam beklentisi var. Zamlı maaş için ocak ayı bitmek üzere şirket de 29’unda muhasebesini kapatıyor. Şirket ‘Maaş hesaba yattı, oldu bitti’ durumu yaratmaya çalışıyor. Bir süredir görüşme yapıyorduk, henüz rakam konuşulmadı. İkinci görüşme çarşamba günü olacaktı ancak şirket ‘Yukarıdan haber gelmedi’ diyerek erteledi. Haber gelmeyince dört kentte; Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Yalova’da işçiler iş bıraktı. Bursa Osmangazi’deki Merinos Bölge Müdürlüğü’nde bir kısım işçiler geldi.” 

İş bırakan enerji işçisi İ. Ö. toplu iş sözleşmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini söyledi.  

BİZ OLMAZSAK HAYAT DA AKMAZ 

Sözleşmede talep ettikleri zammı alamadıklarını belirten İ. Ö., “Sözleşmede verilen 2024 yılı zam oranı ilk 6 ay yüzde 20 ikinci altı ay yüzde 19. Bu hesapla maaşımız 17 bin lirayı ancak buluyor” dedi. İşçi, “Ekonomik şartları ortada ülkenin. Belediyelerin yapmış olduğu, Birleşik Metal İş’in aldığı zam oranlarını duyuyoruz. Biz de yapmış olduğumuz işin gerçek karşılığını almak istiyoruz. Bizler dışarıda çalışan insanlarız, enerji sektöründe çalışıyoruz. Yılın 4 mevsimi bizim üzerimizden geçiyor. Biz olmasak fabrikada üretim olmaz, insanlar gece sokakta dolaşamaz. Biz enerjinin pelerinsiz kahramanıyız çünkü evimizde çocuklarımız aç. Sosyal aktivite yapamıyoruz. Dışarıda yemek yemeyi, sinemaya gitmeyi unuttuk. Hava soğuk, insanlar üşümesin diye biz sokaktayız. Mücadelemize sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu.  

(BirGün)

 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Balçova Belediyesi'nde memurlar iş bıraktı

Balçova Belediyesi’nde 1 Nisan 2026’dan itibaren geçerli olması gereken toplu sözleşmenin...

10 saat önce

Karşıyaka'da çöp krizini aşmak için yeniden ihale düzenlendi

Karşıyaka’da belediye tarafından çöplerin toplanmaması üzerine başlayan kriz sürüyor.

10 saat önce

Çalınan şifreyle İzmir Büyükşehir'e sızdılar: Veriler...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal e-posta...

11 saat önce

Milas Belediye Başkanı Topuz adliyeye sevk edildi!

Muğla’da Milas Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturmada, Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve...

11 saat önce

Maden ocağında grizu patlaması: 2 ölü, 5 yaralı!

Zonguldak’ın Gelik beldesindeki özel maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 2 işçi yaşamını...

12 saat önce

Vali yardımcısının intiharının altından yasak aşk çıktı!

Afyonkarahisar Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İhsan Ayrancı’nın, şehre 3 ay...

14 saat önce

İzmir'de 29 Ekim'de toplu ulaşım ücretleri belli oldu

Cumhurbaşkanı imzasıyla yayınlanan kararla 29 Ekim’de İZBAN ücretsiz olacak.

15 saat önce

Seçimleri kazanan Şube Alpsoy: Önceliğimiz işçinin...

Sosyal projelerde liste başı olarak öne çıkan işyeri temsilcisi Şule Alpsoy seçimlerden zaferle...

15 saat önce

Transfer sonrası Başkan Tugay'dan iddialı çıkış: Yüz...

AK Parti'ye transferi sonrasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay ilk resmi...

1 gün önce

Arabistan'da Bir Kez Daha Havalimanı Vuruldu

Suudi Arabistan'ın doğusundaki Dammam kentindeki Kral Fahd Uluslararası Havalimanı'na...

1 gün önce

Balçova Belediyesi'nde iş bırakma kararı: 'Toplu sözleşme...

Balçova Belediyesi’nde 1 Nisan 2026’dan itibaren geçerli olması gereken toplu iş sözleşmesinin...

1 gün önce

Ege Üniversitesi'nde sokak hayvanları krizi! Meclis...

Ege Üniversitesi Hayvan Hakları Topluluğu’nun bakımlarını üstlendiği köpekler kampüsten çevik...

1 gün önce