Erdoğan'dan 'yangın' açıklaması: İtfaiyecilik büyükşehirlerin işidir
Kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulunan gündemdeki orman yangınlarına ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan "9 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. 30 büyükşehirimiz var. İtfaiyecilik büyükşehirlerin işidir. Büyükşehirler birimlerini en ideal şekilde kurmak suretiyle bu işi üstlenecektir. " dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin dört bir yanını etkisi altına alan orman yangınlarıyla ilgili yaptığı açıklamada "Hadisenin nedenleri netleşecek, ihmali olan varsa gereken yapılacaktır. Az da olsa sabotaj ve kasıtlar var. 1 Haziran'dan bu yana 149 şüpheli gözaltına alınmış, 38 kişi tutuklanmıştır" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30 büyükşehir belediyesinin dışında kalan 51 ilde itfaiye teşkilatlanmasının AFAD'a devredileceğini duyurdu. Erdoğan konuya ilişkin açıklamasında "51 ilimizde de AFAD’ımızla bu işimizi örgütleyeceğiz. AFAD 51 ilde teşkilatlanmasını yapacak. AFAD en güçlü şekilde bu işi planlayacaktır."ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından yaptığı konuşmadan öne çıkanlar şöyle:
"Orman yangınlarındaki artış küresel sorun haline gelmiştir. 2002-2012'de yanan alan 44 milyon hektar iken 2013-2023 arası yanan alan 94 milyon hektara çıkmıştır. Avrupa'da bu yıl 238 bin hektar alan yandı. Geçen yıla kadar yanan orman alanı yaklaşık 2 kat arttı. 2020-2024 yılları arasında orman varlığına göre yanan alan oranına baktığımızda, Türkiye; İspanya, İtalya, Yunanistan, Portekiz, ABD ve Kanada’dan daha iyi durumdadır."
"Ülkemizde en yüksek sıcaklık değerleri kaydedildi. Devlet olarak planlarımızı bu veriler temelinde yapıyoruz. Ormanlarımızı korumak için her türlü tedbiri alıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımız köylerimizde bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirdi. 27 uçak 105 helikopter 65 noktada konuşlandı."
"Ormanlarımızı 14 İHA, 776 gözetleme kulesi ile 7/24 takip ediyoruz. Yangınlar 2 dakika içinde tespit ediliyor. İHA kullanan 2 ülkeden biriyiz. Dünyada 5 ülkenin sahip olduğu yangın yönetim uçağı da bu konuya ne kadar ehemmiyet verdiğimizin göstergesidir. Yangına müdahale süresini 45 dakikadan 11 dakikaya düşürdük."
"Devam eden 2 yangın dışında diğerlerinin tamamını kontrol altına aldık. Önemsiz görülen ihmallerin bedelini milletçe ödedik ödüyoruz. Sabotaj ve kasıtlar da var. 149 şüpheli gözaltına alınmış, 38 kişi tutuklanmıştır. Bursa'daki yangını çıkardığı düşünülen FETÖ bağı olan bir şahıs yakalanmıştır. Kestel'de görev yapan tankerin kaza yapması sonucu şehit olan 3 gönüllümüze Allah'tan rahmet niyaz ediyorum."
"İlave tedbirler almayı sürdüreceğiz. Bu bir savaş bir yeşil vatan müdafası. Bu sinsi düşmana karşı gereken neyse yapıyoruz, yapmaya devam edeceğiz. Siyasi rant devşirmeye çalışan fırsatçılara rağmen yapacağız. Bu savaşı milletimiz olmadan kazanamayız."
"4 bin 247 yangın ile mücadele ettik. 9 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. 30 büyükşehirimiz var. İtfaiyecilik büyükşehirlerin işidir. Büyükşehirler birimlerini en ideal şekilde kurmak suretiyle bu işi üstlenecektir. 30 büyükşehir dışında 51 ilimiz var. 51 ilimizde de AFAD’ımızla bu işimizi örgütleyeceğiz. AFAD 51 ilde teşkilatlanmasını yapacak. AFAD en güçlü şekilde bu işi planlayacaktır. Teşkilatımız şu anki gücünü daha da artıracak ve Türkiye genelinde nerede ne tür felaket olursa koşuyorsa bundan sonra da aynı şekilde ülke genelinde her yere yetişecektir."
"Selden kütük kapma peşinde olanları milletimize havale ediyorum."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Tugay'dan mecliste 'yangın uçağı' açıklaması: Konu para...
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağan Toplantısı'nın birinci birleşiminde...
Seçim öncesi Başak'tan kongre konuşması: "Aynı şeyleri...
CHP İzmir İl Kongresi'nde seçimler başlamadan önce adaylar konuşma gerçekleştirdi. CHP Konak İlçe...
Manisa Büyükşehir’den hastane personeline yangın eğitimi
Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri, Manisa Celal Bayar Üniversitesi...
Güncel Haberleri
TümüKarşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...
Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!
Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...
Aziz Yıldırım'ın şikayeti üzerine ilk gözaltı!
Aziz Yıldırım'ın, kızı Yaz Yıldırım'ı sosyal medya üzerinden hedef alan hesaplar hakkında...
İlaçlama can aldı: Anne yoğun bakımda, çocuk hayatını...
Çanakkale'de yan dairede yapılan böcek ilaçlamasından sızan kimyasal nedeniyle zehirlendikleri...
6,5 yıldır bitmeyen adalet mücadelesi: Orhan Demirkafa...
İzmir'in Selçuk ilçesinde 3 Ocak 2020 tarihinde çalıştığı elektrik dağıtım şirketinde meydana...
Bakan Gürlek, Behçet Oktay'ın ailesiyle bir araya gelecek!
Adalet Bakanı Akın Gürlek, eski Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay'ın ailesiyle bugün...
Karşıyaka Stadı'nda son durum ne? İzBB'den sürece ilişkin...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Zübeyde Hanım Stadı’nın yapım sürecine ilişkin...
Buca'da TİS sürecinde uzlaşı: İlk 6 ay için yüzde 24!
Yaklaşık 7 aydır devam eden görüşmeler neticesinde Buca Belediyesi kadrolu işçilerini kapsayan...
Başkan Çiçek’in avukatı açıkladı: Sahte yazışmalarla...
Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek'e ait olduğu iddia...
Karabağlar’ da 80 milyon liralık atık yükü meclis gündeminde
Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. oturumu Belediye Başkanı Helil...
Egeşehir operasyonunda Ağbaba'nın ağabeyine gözaltı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen 'yolsuzluk' soruşturmasında YENİ Parti Malatya...
AK Partili Yüksel'den Orgeneral Dalkıran'a tebrik mesajı
AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Sıtkı Yüksel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı...
