BORSA
BIST 100 13.687,86 %0,63
Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02
Bitcoin $63.840 %0,91
Dolar 47,40 ₺ %0,04
Euro 54,09 ₺ %0,11
Sterlin 63,08 ₺ %0,12
Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65
Ethereum $1.901,96 %1,33
İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27
Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17
Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04
BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07
Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04
Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
İZMİR 32°C 6.135,75 ₺/gr 47,40 ₺ 54,09 ₺
Anasayfa Güncel Eylem Ulutaş Ayatar uyardı: İzmir'de Maraş depremine benz...

Eylem Ulutaş Ayatar uyardı: İzmir'de Maraş depremine benzer bir hasar oluşabilir 

İMO İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, "İzmir’de Maraş büyüklüğünde bir deprem beklenmese dahi oluşacak hasar o bölgeye yakın düzeyde olabilir" dedi.

0Yorumlar
Eylem Ulutaş Ayatar uyardı: İzmir'de Maraş depremine benzer bir hasar oluşabilir 

Maraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma sebep olan deprem sonrası İzmir’in yapı stoğunun niteliği de merak konusu oldu.

Gazete Duvar'dan Emirhan Durmaz'ın haberine göre, İzmir’de beklenen depremin olası sonuçlarına ilişkin konuşan İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar,  "Ne yapılmalı?" sorusuna yanıt verdi. 

2020 yılında yaşanan depremin merkezden yaklaşık 70-80 kilometre kadar uzakta meydana geldiğini hatırlatan Ayatar, “Sisam açıklarında meydana gelen ve merkezden bu denli uzakta olan deprem dahi Bayraklı ve Bornova’da ciddi yıkıma neden oldu. Esasen bunu merkezde meydana gelecek bir depreme kıyasla, bir uyarı depremi olarak nitelendirebiliriz. Ancak bu nitelikteki depremin dahi bugün halen sorunları çözülebilmiş değil” diye konuştu.

‘DAYANIKSIZLIK ORANI DEĞİL, DAYANIKSIZ BİNALARIN TESPİTİ GEREKİYOR’

Tahminlere ve kabullere dayalı olarak yüzde 60-70 oranında dayanıksız binadan bahsedildiğini aktaran Ayatar, “İzmir’de Maraş büyüklüğünde bir deprem beklenmese dahi oluşacak hasar o bölgeye yakın düzeyde olabilir. Dolayısıyla beklenen hasar hiç azımsanacak ölçekte değil. Ancak, esas konuşulması gereken bu oranlar değil, onların hangi binalar olduğunun tespit edilmesidir” ifadelerini kullandı.

‘VATANDAŞLAR ÜCRETSİZ ÖN İNCELEME YAPTIRABİLİR’

İzmir’de yapı stoğuna ilişkin gerekli bilgileri sunacak olan envanter çalışmalarının yürütüldüğünü ve çalışmaların İzmir’de görece daha iyi seyrettiğini dile getiren Ayatar, “İzmir Büyükşehir Belediyesi yeni bir çalışma başlatmış durumda. Ücretsiz olarak hizmette olan uygulama ile bina bazında ön inceleme yapılmakta olup tüm ilde başvuru alıyor. Bu uygulama ile muhakkak detaylı olarak incelenmesi gereken binalar tespit edilebilecek” diye konuştu.

‘TÜM SİSTEMİ BAŞTAN KURMAMIZ GEREKİYOR’

Denklemin bir ucunun yapı niteliği iken diğer bir ucunun ise afet koordinasyonu olduğunu belirten Ayatar, “On binlerce insanımızı bölgeye ulaşamamaktan dolayı kaybettik. 2023 yılında bu durumu yaşamak çok acı bir şey. Bu sebeple oturup her şeyi baştan düşünmemiz, sistemi baştan kurmamız gerekiyor. Kamu kaynaklarının, devlet imkanlarının yönlendirilmesi lazım. Siyasi ilişkileri bir kenara bırakıp merkezi irade ve yerel yönetimlerin meslek odaları ile işbirliğine gitmesi ve bilimin referans alınması gerekiyor” dedi.

‘MÜHENDİSLİK MERKEZE ALINMALI’

Mühendisliğin sadece ruhsatta imza ile değil, hak ettiği yerde olması gerektiğini vurgulayan Ayatar, “Yapı inşalarında tam zamanlı şantiye şefi gerekiyor. Bunun yanı sıra ustaların ve müteahhitlerin yetkin hale getirilmesi, yetki mühendisliği gerekiyor. Bu bağlamda mühendisliğin merkeze alınması ve tabii ki iyi bir denetim gerekiyor” dedi. Öte yandan, sürekli depremlerin kendisini konuştuğumuzu hatırlatan Ayatar, “Nerelerde deprem olacağı ve nereleri etkileyeceği artık bilinen bir şey. Bizim artık depremin kendisinden ziyade yapı güvenliğini konuşmamız lazım. Elbette konu birçok meslek ve disiplini içeriyor. Ancak, yer bilimciler dahi ‘artık biz susalım inşaat mühendisleri konuşsun’ dediler. Bu konuya dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Cem Küçük adliyeye sevk edildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan...

1 saat önce

Cem Küçük'ün ardından gözler TGRT'de: Sıradaki isim kim?

İktidara yakınlığı ile tanınan gazeteci Cem Küçük'ün gözaltına alınması sonrası, kısa süre önce...

2 saat önce

Bakanlık ifşa listesini güncelledi: 34 yeni ürün!

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili listesini...

3 saat önce

44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...

İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...

4 saat önce

52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!

Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...

4 saat önce

Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!

Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...

5 saat önce

Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı

MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...

1 gün önce

Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!

Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...

1 gün önce

İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...

1 gün önce

Görevi başında kalp krizi geçiren polis kurtarılamadı

Denizli İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 41 yaşındaki polis memuru Mehmet Ali Kartal, geçirdiği...

1 gün önce

Karabağlar'daki kaçak tarikat yurdu için 5'inci kez...

Karabağlar Belediyesi, Uzundere’deki tartışmalı kaçak yurt ve Kur’an kursu binasının yıkımı için...

1 gün önce

Etimesgut Belediyesi'ne operasyon: Erdal Beşikçioğlu...

CHP'li Etimesgut Belediyesi'ne sabah saatlerinde operasyon gerçekleştirildi. Belediye Başkanı...

1 gün önce