Gitti cemaat, geldi tarikat! İzmir'in Deprem Toki'sinden de onlar kazanmış
TOKİ’nin İzmir deprem konutlarını İsmailağa Cemaati’nin “siyasi işler görevlisi” Mehmet Çelik’in şirketine inşa ettirdiği ortaya çıktı. TOKİ’nin 201 milyon TL ödediği Çelik, sorularımıza küfür ve hakaretlerle yanıt verdi.
Yurttaşlar yoksulluk ve sefaletle boğuşurken kamu ihaleleriyle yandaşlar ve cemaatler zengin ediliyor.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün İzmir’deki depremzedeler için yapılan deprem konutlarının teslim töreninde “İzmir depreminin ardından da Bayraklı’da yerinde 1391 konut ve 302 dükkan, rezerv alanda ise 3 bin 649 konut ve 511 dükkan inşa edildiğini” açıkladı. BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, rezerv alana yapılan konutları inşa eden şirketin İsmailağa Cemaati ile bağlantılı olduğu ortaya çıktı.
Aylarca gizlenen ihale
Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), deprem konutu yapımı için 21 Mayıs 2021 tarihinde bir ihale düzenledi. “İzmir İli Bayraklı İlçesi Rezerv Alan 4 Etap 457 Adet Konut ve 9 Adet Dükkan İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” adı altında pazarlık usulüyle düzenlenen ihalenin tam 201 milyon 301 bin TL’ye Tek-Çelik İç ve Dış Ticaret İnşaat Sanayi Anonim Şirketi’ne verildiği açığa çıktı.
Ayrıca, 21 Mayıs tarihinde yapılan ve TOKİ ile inşaat şirketinin 30 Haziran’da sözleşme imzaladığı ihalenin sonucu kamuoyundan yaklaşık altı ay boyunca gizlenerek 11 Kasım’da açıklandı.
Cemaatin önemli ismi
Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile İstanbul Ticaret Odası kayıtlarında, deprem konutlarını inşa eden Tek-Çelik İç ve Dış Ticaret İnşaat Sanayi Anonim Şirketi’nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı’nın Mehmet Çelik olduğu belirtiliyor.İ
İsmailağa Cemaati’nden Mehmet Çelik
Ancak Mehmet Çelik, eski CHP Milletvekili İlhan Cihaner’in Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde yürüttüğü ve daha sonra elinden alınan İsmailağa soruşturmasının da kilit ismiydi. Cihaner’in 2007 yılında başlattığı İsmailağa soruşturmasına yönelik hazırladığı fezlekede, Mehmet Çelik’in “İsmailağa Cemaati’nin aktif üyesi olduğu ve Cemaat’in siyasi sorunlarını çözdüğü” belirtiliyordu. Fakat, Cihaner’in yürüttüğü ve “Fethullahçı yapılanma” ile genişlettiği soruşturma daha sonra elinden alınarak kapatıldı ve Cihaner’in makam odasında gözaltına alınarak tutuklandığı süreç başladı.
Fezlekede sıralandı
Cihaner’in hazırladığı fezlekede, telefon görüşmeleri dinlemeye alınan Mehmet Çelik’in işlediği suçlar şu şekilde sıralanıyor:
- “ Yasama dokunulmazlığı olduğu anlaşılan Osman Pepe (dönemin AKP Kocaeli Milletvekili) ile vergi kaçakçılığı suçuna dair konuşmalar yaptığı,
- Muhtelif ihalelerde ihaleye fesat karışma suçunu işlediği, ihale girilmeden işlerin alınacağı,
- Takip ettiği bazı yurtdışı ihalelerinde komisyon adı altında rüşvet verildiği/ verileceği,
- Örgütün baskı ya da telkini ile okula gönderilmeyen bazı çocukların takibini yapan Milli Eğitim Bakanlığı görevlilerinin tayinini çıkarılması ya da başka şekilde pasifize edilmesi için girişimlerde bulunulduğu,
- Yasama dokunulmazlığı olduğu anlaşılan Hilmi Güler’i (Dönemin AKP Ordu Milletvekili ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı) arayarak talimat veriri şekilde ticari rakibi konumunda olduğu anlaşılan firmaya izin ya ihale verilmemesi için telkinde bulunduğu izlenimi veren bir takım iletişimler tespit edilmiştir.
Küfür ve hakaret etti
Cevap hakkı kullandırmak için iletişime geçtiğimiz Mehmet Çelik, şirketin kendisine ait olduğunu, adının İsmailağa soruşturmasına karıştığını ve deprem konutlarını inşa ettiğini kabul etti. Çelik, “Uzun yıllardır cemaatin içerisinde olduğunu ve elinden geldiği kadar cemaate katkı sağladığını” da belirtti.
Çelik, “Deprem konutları ihalesi İsmailağa Cemaati’ne mensup olduğunuz için mi size verildi?” sorusuna ise küfür ve hakaretlerle yanıt vererek telefon görüşmesini sonlandırdı.
Sarayların müteahhidi
Deprem konutları ihalelerinden Beştepe ve Okluk Koyu’ndaki Cumhurbaşkanlığı Saraylarının müteahhidi olan, ayrıca çok sayıdaki şehir hastanesini de işleten Rönesans Holding de pay aldı. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 19 Ocak tarihinde “İzmir İli, Bayraklı İlçesi, Salhane ve Mansuroğlu Mahallelerinde 910 Adet Konut ve 132 Adet Dükkan İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” adı altında bir ihale düzenledi. İhale 343 milyon TL’ye Rönesans Holding’e bağlı REC Uluslararası İnşaat Yatırım Şirketine verildi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
TOKİ'yi yargı kararı durduramadı: TMMOB'tan 'kent suçu'...
İzmir’in Menemen ilçesinde yapılması planlanan 5 bin 11 konutluk TOKİ projesine ilişkin davada...
Kaçak tarikat yurdu TBMM gündeminde!
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Karabağlar Uzundere’de uzun süredir kullanılamadığı...
İzBB'den TOKİ'nin 'Mavişehir' satışına itiraz!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından satışa çıkarılan...
Güncel Haberleri
TümüDonald Trump’tan İran’a Hem Anlaşma Hem Saldırı Mesajı
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirerek,...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin Bu Adımlar İzlenecek
Bornovalı muhtarlardan yerel yönetim için reform çağrısı!
Türkiye'de muhtarlıkların geleceğinin tartışıldığı bir dönemde Bornova'da hazırlanan analiz,...
Büyükşehir'den iki parsel için kapalı ihale: Otopark ve...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Turan’da katlı otopark ve kültür-sanat...
Milas Belediye Başkanı Topuz ve oğlu tutuklandı!
Muğla merkezli 13 ilde gerçekleştirilen sahte ihale evrakı ve iş deneyim belgesi soruşturmasında...
Buca’da Hazine arazisi özelleştirme kapsamına alındı!
Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir’in Buca ilçesi Tınaztepe Mahallesi’nde yer alan ve mülkiyeti...
Balçova Belediyesi'nde memurlar iş bıraktı
Balçova Belediyesi’nde 1 Nisan 2026’dan itibaren geçerli olması gereken toplu sözleşmenin...
Karşıyaka'da çöp krizini aşmak için yeniden ihale düzenlendi
Karşıyaka’da belediye tarafından çöplerin toplanmaması üzerine başlayan kriz sürüyor.
Çalınan şifreyle İzmir Büyükşehir'e sızdılar: Veriler...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal e-posta...
Milas Belediye Başkanı Topuz adliyeye sevk edildi!
Muğla’da Milas Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturmada, Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve...
Maden ocağında grizu patlaması: 2 ölü, 5 yaralı!
Zonguldak’ın Gelik beldesindeki özel maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 2 işçi yaşamını...
Vali yardımcısının intiharının altından yasak aşk çıktı!
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İhsan Ayrancı’nın, şehre 3 ay...