BIST 100 11.482,60 %1,32 Altın 6.556,39 ₺/gr %0,00 Bitcoin - %2,15 Dolar 50,16 ₺ %0,20 Euro 55,94 ₺ %0,62 Sterlin 67,02 ₺ %0,68 Gümüş 83,81 ₺/gr %0,00 Ethereum $2.230,61 %0,12 İsviçre Frangı 61,15 ₺ %0,19 Kanada Doları 35,51 ₺ %0,60 Avustralya Doları 34,43 ₺ %0,79 Suudi Riyali 13,36 ₺ %0,21 BAE Dirhemi 13,66 ₺ %0,21 Rus Rublesi 0,61 ₺ %0,30 Çin Yuanı 7,52 ₺ %0,08
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel İstanbul'da yabancı uyruklulara oturum izni durduruldu

İstanbul'da yabancı uyruklulara oturum izni durduruldu

İstanbul genelinde 10 ilçede uygulanan yabancılara oturum izni verilmemesi uygulamasının 39 ilçenin tamamında yayıldığı bildirildi.

0Yorumlar
İstanbul'da yabancı uyruklulara oturum izni durduruldu

Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 verilerine göre Türkiye’de 5 milyon 400 bin yabancı uyruklu şahıs yaşıyor. 1 milyon 294 bin yabancıyla başı çeken İstanbul’da her geçen gün artan göç dalgası ve sorunlarına yönelik çözüm çalışmaları sürerken, alınan yeni kararla artık zorunlu haller dışında yabancı uyruklu şahıslara, “oturum” izni durduruldu.

 

ZORUNLU HALLER

Milliyet'ten Ferit Zengin'in haberine göre, resmi nüfusu 15 milyon 908 bin, dinamik nüfusu ise 20 milyon olarak tahmin edilen mega kentte Ekim 2022 itibarıyla İçişleri Bakanlığı’nca 10 ilçede uygulamaya konulan yabancı şahıslara oturum izni verilmemesi uygulaması, geçtiğimiz martta bakanlıkça 39 ilçeye kaydırıldı. Can güvenliği, sağlık, eğitim ve uluslararası ticaretten kaynaklı hak gibi zorunlu hallerin haricinde oturum izninin durdurulduğu mega kentte, 7 Ekim 2022'de bakanlıkça alınan kararla yabancılara ikamet izinleri ikinci bir karara kadar verilmeyecek.

Resmi nüfusunun yaklaşık 8’de birinin (2 milyon 174 bin 766) kendi kütüğüne kayıtlı olduğu İstanbul’da, gayrimenkul edinimiyle vatandaşlık kazanan yabancıların haricinde İl Göç İdaresi’nin bir yıl önceki rakamlarına göre şehirde yaşayan 1 milyon 294 bin 124 yabancı uyruklu insan da nüfusun yüzde 8’ine tekabül ediyor. İstanbul’un yabancı nüfusu içerisinde yine resmi rakamlara göre 535 bin 25 kişiyle Suriyeliler başı çekiyor.

 

SEYRELTME POLİTİKASI

Son iki hafta içerisinde çoğunluğu Suriyeli 5 binin üzerinde düzensiz göçmeni yakalayıp geri gönderme merkezlerine gönderen İstanbul polisinin, kaçak göçmen şebekelerine yönelik operasyonları sürüyor. Resmi rakamlara göre 5 milyon 400 bin, gayri resmi rakamlara göre ise 7 milyona yakın yabancı uyruklu insanın yaşadığı Türkiye’de, son dönemlerde yaşanan yerli yabancı çatışmaları ile gettolaşmanın önüne geçmek içinse İçişleri Bakanlığı’nca geçtiğimiz yıl yürürlüğe sokulan “seyreltme politikası” doğrultusundaki çalışmalar da devam ediyor.

 

EV KİRALAYANLARA DA CEZA

İstanbul’da kaçak ve yasa dışı şekilde ev kiraya verenlerle, kaçak göçmen barındıran otel ve müesseselere yönelik para ve mühürleme cezasının yanı sıra hapis cezaları da başladı. Bu yıl başından itibaren yapılan çalışmalarda kontratsız ve yasa dışı şekilde 15 günün altında günübirlik ve haftalık olarak kaçak göçmenlere ev kiraya veren ve barındıran şahıslara yönelik yapılan 29 ayrı operasyonda gözaltına alınan 51 şahıstan her bir şahsa 26 bin 750 lira para cezası uygulandı. Aynı suçu üç defa üst üste işlemeleri halinde otelleri için ruhsat iptali, evleri için ise süresiz mühürleme cezası uygulanacak olan bu 51 şahıstan dördü tutuklanırken 6’sı hakkında adli kontrol uygulandı.

(BİRGÜN)



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

BDDK 3. Daire Başkanı Bilal Soysal Fon Soruşturması...

Fon soruşturması kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 3. Daire Başkanı...

9 saat önce

İzmir sokakları turuncuya büründü

LÖSEV Lösemili Çocuklar Vakfı Tarafından lösemiye dikkat çekmek ve toplumsal bilinci artırmak...

13 saat önce

Polonya'da Vahşet Büyüyor: Saldırganın Evinden 3 Ceset Çıktı

Polonya'da 6 kişiyi katleden saldırganın evinde yapılan aramada 3 kişinin daha cesedi...

15 saat önce

Başkan Yıldız 'peşkeş çekildi' demişti: Şirketten yanıt...

Çiğli Belediye Meclisi'nde 2021 yılında alınan ve bir şirkete 10 yıllık intifa hakkı...

1 gün önce

Bağımsız Maden İş açıkladı: Madencilerin direnişi zaferle...

Manisa'nın Soma ilçesinde ödenmeyen maaşları ve birikmiş işçilik alacakları için direnişe geçen...

1 gün önce

Manisa'da devrilen tanker alev aldı... 37 yaşındaki...

Manisa'nın Salihli ilçesinde karşı yöne geçen tanker devrilmesi sonucunda alev aldı. Kazada...

1 gün önce

Dorukhan Büyükışık davasında 12 tahliye!

İzmir'de, 8 yıl önce inşaat şantiyesinde cesedi bulunan Dorukhan Büyükışık'ın (26) ölümüyle...

1 gün önce

Fon soruşturmasında eski SPK Başkanvekili tutuklandı!

Sermaye piyasalarında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin yürütülen fon soruşturması kapsamında 4...

1 gün önce

Kültürpark Platformu'ndan Büyükşehir'e 'protokolü açıkla'...

Kültürpark Platformu, Basmane Çukuru'nun geleceğine ilişkin açıklama yayımladı. Üç ayrı...

1 gün önce

Ela Rümeysa Cebeci sessizliğini bozdu, o iddiaları reddetti

Sadettin Saran ile yargılandığı davada beraat eden spiker Ela Rümeysa Cebeci, Mehmet Akif Ersoy...

1 gün önce

11 üniversiteye yeni rektör atandı!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 11 üniversiteye yeni rektör görevlendirildi.

1 gün önce

Karşıyaka Stadı ve Opera Binası'na 1 milyar 600 milyon TL...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2027 yılı bütçesinde Karşıyaka Zübeyde Hanım Stadı’nın yapımı...

2 gün önce