İzBB'de ek protokol süreci sona erdi: Yeni maddeler eklendi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Bel-Sen arasında imzalanan ek protokolle sosyal denge tazminatı 23 bin TL’ye arttırıldı, itfaiye personeline 8 bin TL’lik yangın risk primi, ebeveyn izni düzenlemesi ve gözaltı durumunda hakların korunmasına ilişkin yeni maddeler eklendi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile KESK/Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube arasında yürütülen toplu sözleşme ek protokol süreci sona erdi.
İmzalanan sözleşmeye göre, sosyal denge tazminatı 23 bin TL’ye çıkarken yeni ek maddeler de sözleşmede yer aldı.
Yeni eklenen maddelere göre, İzmir’de orman yangınlarında en ön safta görev yapan itfaiye personeline ilişkin yeni bir hak tanındı. Protokole eklenen maddeyle, itfaiye çalışanları, aylık net 8 bin TL yangın risk primi alacak. Bu uygulamanın Türkiye’de ilk kez hayata geçirildiği ve yerel yönetim sözleşmelerine örnek teşkil ettiği ifade edildi.
10 yaş altı çocuğu olan çalışanlar için bulunan “anne izni” uygulaması “ebeveyn izni” olarak değiştirildi.
Belediyeye ilişkin operasyonların ardından gözaltına alınan veya görevinden uzaklaştırılan çalışanların toplu sözleşmeden doğan haklarını kaybetmemesi amacıyla yeni bir düzenleme yapıldı. Bu kapsamda, görev sorumluluğu, imza yetkisi veya sendikal faaliyetleri sebebiyle hak kaybı yaşayan emekçiler, sosyal denge tazminatı dahil tüm kazanımlardan yararlanmayı sürdürecek.
"YALNIZCA MALİ İYİLEŞTİRME DEĞİL, EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALMA İRADESİDİR"
İmzalanan TİS’le ilgili Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube’nin açıklaması şu şekilde:
"İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz toplu sözleşme ek protokol sürecini, emek mücadelesinin değerini büyüten yeni kazanımlarla sonuçlandırdık.
Hayat pahalılığı karşısında her geçen gün eriyen maaşlarımıza karşı, belediye emekçilerine bir nebze de olsa nefes aldırmak için sosyal denge tazminatı, bu protokol ile net 23.000 TL oldu. Bu artış, yalnızca bir mali iyileştirme değil, emeğimizin karşılığını alma iradesinin ifadesidir.
İzmir’de ve ülkemiz genelinde yaşanan uzun süreli yangınlar bir kez daha gösterdi ki, itfaiye emekçileri en ön safta, canı pahasına görev yapmaktadır. Bu gerçekliğin altını çizen ve mücadelemizin sonucu olan yangın risk primi, yerel yönetimlerde imzalanan toplu sözleşmeler için örnek bir madde olarak yer aldı. Türkiye’de belki de ilk kez kazanılan bu hak, itfaiye emekçilerinin haklarını alma mücadelesinde güçlü bir adımdır.
Bakım sorumluluğunun yalnızca anneye atfedilmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini pekiştirmektedir. Emeğin cinsiyetlendirilmesine karşı bir duruş olarak, 10 yaş altı çocuğu olan emekçiler için çalışma saatleri düzenlemesi artık “anne izni” değil, “ebeveyn izni” olarak tanımlandı. Bu, sadece bir izin değil; toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı bir mücadele adımıdır.
Belediyeye yönelik operasyonlarla emekçilerin tutuklamaları sonrası, sosyal denge tazminatından yararlanma koşullarının yeniden düzenlemesi ihtiyacı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Buna göre; yürütmüş olduğu görev, imza sorumluluğu ile sendikal faaliyetlerinden dolayı, gözaltı ve görevinden uzaklaştırılanlar da toplu sözleşmeden doğan haklardan yararlanabilecektir.
Bu protokol, yalnızca rakamsal iyileştirmeler değil, aynı zamanda onurlu bir yaşam ve eşitlik mücadelesinin ürünüdür. Tüm emekçileri de Tüm Bel-Sen çatısı altında örgütlenmeye, bu mücadeleye omuz vermeye ve dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz.
Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!
Yaşasın Tüm Bel-Sen!"
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Aliağa'daki yakıt tankeri yangınına hızlı müdahale
Aliağa Gemi Söküm Tesisleri'nde yakıt tankeri olarak kullanılan bir gemide yangın çıktı. İzmir...
İzBB - Tüm Bel-Sen görüşmeleri sona erdi: Söz, karar,...
Tüm Bel-Sen İzmir 1 No'lu Şube, İzmir Büyükşehir İZSU ve ESHOT’u kapsayan TİS görüşmelerinin son...
İzmir İtfaiyesi’nin ilk kadın şoförü: Ön yargıları...
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın ilk ve tek kadın şoförü 24 yaşındaki...
Güncel Haberleri
TümüCem Küçük adliyeye sevk edildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan...
Cem Küçük'ün ardından gözler TGRT'de: Sıradaki isim kim?
İktidara yakınlığı ile tanınan gazeteci Cem Küçük'ün gözaltına alınması sonrası, kısa süre önce...
Bakanlık ifşa listesini güncelledi: 34 yeni ürün!
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili listesini...
44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...
52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!
Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...
Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!
Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...
Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı
MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...
Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!
Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...
İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...
Görevi başında kalp krizi geçiren polis kurtarılamadı
Denizli İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 41 yaşındaki polis memuru Mehmet Ali Kartal, geçirdiği...
Karabağlar'daki kaçak tarikat yurdu için 5'inci kez...
Karabağlar Belediyesi, Uzundere’deki tartışmalı kaçak yurt ve Kur’an kursu binasının yıkımı için...
Etimesgut Belediyesi'ne operasyon: Erdal Beşikçioğlu...
CHP'li Etimesgut Belediyesi'ne sabah saatlerinde operasyon gerçekleştirildi. Belediye Başkanı...
