İzmir İtfaiyesi’nin ilk kadın şoförü: Ön yargıları alevlerin içinde bırakıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın ilk ve tek kadın şoförü 24 yaşındaki Ayet Kütükbaş, tonlarca ağırlıktaki itfaiye araçlarıyla yangın ve kurtarma operasyonlarına koşuyor. “Bu üniformanın içinde sadece itfaiyeci var” diyen Kütükbaş, hem zorlu görevlerin üstesinden geliyor hem de kız çocuklarına ilham vererek ön yargıları yıkıyor.
Sirenler çaldığında direksiyonun başına geçiyor, tonlarca ağırlığındaki itfaiye araçlarını yangınlara ve kurtarma operasyonlarına sürüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nda görev yapan 24 yaşındaki Ayet Kütükbaş, İzmir İtfaiyesi’nin ilk ve tek kadın şoförü olarak zorlu görevlerin altından başarıyla kalkıyor. Kütükbaş, her ihbarda siren sesleriyle birlikte yalnızca yangınlara değil, ön yargılara karşı da mücadele ediyor. Geçtiği her yolda, arkasından gelecek kadınlara yeni bir kapı aralıyor.
İtfaiye aracının direksiyonundaki ilk kadın
Üç yıldır itfaiye teşkilatında görev yapan Kütükbaş, 18 tonluk kurtarma aracından, yaklaşık 35 ton ağırlığındaki arazöze, 42 metre merdiven uzunluğuna sahip itfaiye araçlarına kadar birçok aracı kullanıyor. Ancak onu farklı kılan yalnızca kullandığı araçların büyüklüğü değil. O, yıllardır erkek egemen olarak görülen bir alanda direksiyona geçen ilk kadın. İtfaiyeci olmak için başvurduğunu, şoför olarak görevlendirildiğini anlatan Kütükbaş, göreve başladığı ilk günlerde kadınların bu işi yapamayacağı yönündeki ön yargılarla karşılaştığını söyledi. “İlk ve tek kadın şoför bendim. Yapamayacağımı düşünen çok insan vardı” diyen Kütükbaş, bugün ise yangına giden ekipleri güvenle olay yerine ulaştırmanın gururunu yaşadığını belirtti.
“Ekip arkadaşlarımın canı bana emanet”
Bir ihbar geldiğinde omuzlarındaki sorumluluğun daha da arttığını belirten genç itfaiyeci, direksiyon başında yalnızca bir aracı değil, ekip arkadaşlarının hayatını da taşıdığını söyledi. Mesleğini büyük bir tutkuyla yaptığını ifade eden Kütükbaş, “Araca bindiğimiz anda tüm sorumluluk bana ait oluyor. Ekip arkadaşlarımın canı bana emanet. Olay yerine hem hızlı hem de güvenli bir şekilde ulaşmak zorundayım. Bu nedenle her göreve ilk günkü heyecan ve ciddiyetle çıkıyoruz” diye konuştu.
Kız çocuklarının gözlerindeki umut
Ayet Kütükbaş için en özel anlar ise görev sırasında karşılaştığı kız çocuklarıyla yaşanıyor. İtfaiye aracının direksiyonunda bir kadın gördüklerinde şaşkınlık ve hayranlık yaşayan çocukların yanına gittiğini, onlara aracı tanıttığını söyleyen Kütükbaş, “Kız çocukları benim için çok önemli. Çünkü belli kalıplarla yetiştiriliyorlar. Onlara örnek olmak istiyorum. Onların benden ilham almasını istiyorum” dedi. Kadınların ve kız çocuklarının kendisini gördüğünde duyduğu mutluluğun tüm yorgunluğunu unutturduğunu belirten Kütükbaş, “Onların benimle gurur duyduğunu hissediyorum. Ben de onlarla gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.
“Daha fazla kadın olmalı”
Göreve başladığında ailesinin ve yakın çevresinin endişe duyduğunu anlatan Kütükbaş, bugün geldiği noktada birçok ön yargının kırıldığını söyledi. “Ben yapabiliyorsam başka kadınlar da yapabilir” diyen Kütükbaş, itfaiye teşkilatında daha fazla kadın şoför görmek istediğini belirterek şunları söyledi:
“Bu üniformayı giyip araca bindiğimiz zaman kadın ya da erkek olmuyoruz. Sadece itfaiyeci oluyoruz. Ben, kadınlar olarak işimize güzel katkılar sunduğumuzu da düşünüyorum. Bir ihbar geldiği an sanki ilk kez araca biniyor ve ilk defa göreve gidiyormuş gibi hissediyoruz. Bu işi gerçekten seven, bu işi yapabileceğini düşünenlerin itfaiye çatısı altında yer alması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca bu iş kolunun meslek olarak kabul edilmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Kaşif Kozinoğlu Soruşturmasında Yeni Gelişme! Ambulans...
Eski MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu’nun 2011 yılında cezaevinde hayatını kaybetmesine ilişkin...
İzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı: Yangını çıkmadan...
İzmir’de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgâr, orman yangını riskini yükseltirken,...
İzmir İtfaiyesi’nin şoförleri zorlu eğitimlerden geçiyor
Yangınlar, kazalar, kurtarma operasyonları… İzmir İtfaiyesi ekipleri, her saniyenin kritik...
Güncel Haberleri
TümüŞanlıurfa'da şiddetli deprem! Tüm bölgede hissedildi
AFAD, saat 10.40'da merkez üssü Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesi olan 5,4 büyüklüğünde deprem...
Menderes Belediyesi'ne ikinci dalga operasyon: Eski...
Menderes Belediyesi'ne yapılan yolsuzluk operasyonunda Belediye Başkanı İlkay Çiçek...
Çeşme Otoylu ihalesine yeni talip: Oyak Grubu yakın ilgi...
Türkiye’deki iki köprü ile devlet otoyollarının 30 yıllığına özelleştirme ihalesine Fransız...
Buca’da okul kantinlerine sıkı denetim
Buca Belediyesi, yeni eğitim-öğretim dönemiyle birlikte ilçe genelindeki okul kantinlerinde...
Soyer'in avukatlarından yeni açıklama: Yedeğin yedeği...
Kooperatif davasından tutuklu yargılanan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in...
Murat Bakan'dan hastane önünde açıklama: Önceliğimiz...
YENİ Parti heyeti, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi...
İzBB'den 'iş makinesi' ihalesi: Detaylar belli oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Bankası kredisinde ekskavatör, lowbed ve dozer alımı için...
Sayıştay'dan 9 Eylül raporu: Döner sermayede kritik bulgular
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2025 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda, üniversitenin...
Sayıştay'ın Ege Üniversitesi raporu dikkat çekti: Sosyal...
Sayıştay’ın Ege Üniversitesi’ne ilişkin 2025 yılı denetim raporunda dikkat çeken bulgular yer...
Manisa'da okula saldırı: Yeni Parti İzmir milletvekilini...
YENİ Parti lideri Özgür Özel, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bir lise önünde meydana gelen...
Kaşif Kozinoğlu Soruşturmasında Yeni Gelişme! Ambulans...
Eski MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu’nun 2011 yılında cezaevinde hayatını kaybetmesine ilişkin...
Eski İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhan Özfatura...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanlarından Dr. Burhan Özfatura, geçirdiği ani kalp...