İzmir TBMM gündeminde!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 'İzmir Bayrağı ve İzmir parası'na yönelik açıklamaları sonrası yaşanan tartışma TBMM’ye taşındı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 'İzmir Bayrağı ve İzmir parası'na yönelik açıklamaları sonrası yaşanan tartışma TBMM’ye taşındı. Oturumda AK Partili milletvekillerinin eleştirilerine, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel yanıt verdi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in turizmciler ve akademisyenlerle yapılan online toplantıda 'İzmir Bayrağı ve İzmir parası' sözleri tartışmalara yol açmıştı.
Başkan Soyer'in mesajları siyaset gündemine oturmuş, AK Parti, MHP ve İYİ Parti cephesinden sert tepkiler gelirken, Soyer yazılı açıklamayla Montaj hileleriyle sözlerinin çarpıtıldığını ifade etmiş, 'İzmir Bayrağı'nın bir çalışma değil tarihsel veri olduğunu, 'Bizpara'nın da ayrı bir para birimi değil bir dayanışma ve gönüllük sistemi olduğunu ifade etmişti.
Söz konusu tartışma Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de (TBMM) gündeme geldi. AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, TBMM oturumunda yaptığı konuşmada Soyer’in İzmir’i Türkiye’den bağımsız bir eyaletmiş gibi yönetme ve bölme isteğini deşifre ettiğini iddia etti.
Kırkpınar’ın Soyer eleştirisine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel yanıt verdi. Özel mecliste yaptığı konuşmada, Soyer’in ifadelerinin çarpıtıldığını belirterek, “Söylenen kötü sözleri kabul etmiyoruz. Tunç Başkanın İzmir sevgisinden, vatan sevgisinden, bayrak sevgisinden ve bedenindeki o koca yüreğinden, zihnindeki İzmir için projelerinden son derece memnunuz. Kendisini buradan bir kez daha saygıyla selamlıyoruz; onu seviyoruz, ona sahip çıkıyoruz” dedi.

KIRKPINAR: BİZİM BAYRAĞIMIZ DA VAR PARAMIZ DA!
TBMM oturumunda konuşan AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yönelik, “Milletin sinir uçlarıyla oynayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı skandal üstüne skandal üretmeye devam ediyor. Daha önce de terör örgütlerinin ağzıyla yerel yönetimlerde özerklik istemişti. Ardından, terör bağlantılı atamalar yaptı. Şimdi de Türkiye Cumhuriyeti'nin sembol şehri olan güzel İzmir'imiz için bayrak ve para çıkışıyla haddini aştı. Kurtuluşun şehri olan İzmir'i Türkiye'den bağımsız bir eyaletmiş gibi yönetme ve bölme isteğini böylece deşifre etti. Ülkemizi bölmek isteyenlere millet olarak gereken cevabı ve karşılığı bugüne kadar verdiğimiz gibi, haddini aşıp İzmir üzerinde kirli emeller oluşturmaya kalkan Soyer'e de gereken cevabı yine millet olarak vereceğiz. Bizim bayrağımız da var paramız da” ifadelerini kullandı.

CHP’Lİ ÖZEL: TROL ÇALIŞMASI
Kırkpınar’ın eleştirilerine yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Biraz önce bir dakikalık sözler sırasında bir sayın milletvekili İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tunç Soyer'in ismini de vererek ancak Parlamentoda kullanılmayacak kelimeleri, âdeta sosyal medya trollerinin hakaretamiz kelimelerini kullanarak kendisine saldırdı. Ne mutludur ki Tunç Soyer'in bir-bir buçuk yıla yaklaşan icraatında kendisine getirtilebilecek eleştiri kendisinin "Yanlış anlaşılır diye yapmadık." diye ifade ettiği bir cümleyi alıp da "Bunlar para basacaklar 'izcoin' diye…" "Yani bitcoin gibi kripto paralar, türev paralardan acaba İzmir'e de kazandırabilirmiyizi yanlış anlaşılır diye arkadaşlar söylediler." ifadesinin çarptırılmasını ve "1800'lerde İzmir öyle bir şehir ki yeşil ve mavi renkli bir bayrağı varmış." ifadesinden "Efendim, Tunç Soyer İzmir'e bayrak, bir de para basacak; özerklik ilan edecek." denilen trol çalışmasının Meclis tutanaklarına geçirilmiş olmasını büyük bir üzüntüyle takip ettik. Söylenen kötü sözleri, hakaretamiz sözleri kabul etmiyoruz. Tunç Başkanın İzmir sevgisinden, vatan sevgisinden, bayrak sevgisinden ve bedenindeki o koca yüreğinden, zihnindeki İzmir için projelerinden son derece memnunuz. Kendisini buradan bir kez daha saygıyla selamlıyoruz; onu seviyoruz, ona sahip çıkıyoruz” dedi.

AK PARTİLİ ZENGİN: KONUŞURKEN TARTMAK LAZIM!
Özel’in ardından söz alan TBMM AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, “Zaman zaman birbirimizi itham ederken -işte biraz evvel konuşmalarda vardı- çokça söyleniyor "filan rejimi" yani bunların adını millet koyuyor. Referanduma gidiyorsunuz, Anayasa'yla geçiyor, bir sistemin adını millet koyuyor. Bizim isimlendirmelerimiz, muhatapların isimlendirmeleri bunların yanında tali kalıyor. O yüzden, bunları kullanırken gelecekte de bunların ne anlam ifade ettiğini, hangi anlamları doğurduğunu düşünmek lazım. Aynı şekilde ister yerel olsun ister genel manada siyasetçilerinde kendi projelerini hayata geçirirken, ifade ederken, kamuoyuna aktarırken kullandıkları argümanlar, kullandıkları dil, üslup önce yolun başında hasar açmamalı. Hasar açıldıktan sonra toparlanmaya çalışıldığında kafalarda başka kavramlar, başka anlamlar oluştuğunda iş biraz başka mecraya gitmiş oluyor. O yüzden sorumluluk sahibi siyasetçilerin bu ifadelerini, bu projelerini hayata geçirirken, evet kendi ilinizi düşünürsünüz fakat projelerin bir bütünlük içerisinde nereye oturduğunu da iyi değerlendirmek lazım, tartmak lazım” diye konuştu.
ÖZEL’DEN BİR YANIT DAHA
AK Partili Zengin’in açıklamasından sonra tekrar söz alan CHP Grup Başkanvekili Özel şunları söyledi:
“Şimdi, bir kişi yapmadım dedikten sonra böyle bir proje açıklamamış ama "Yapmasaydınız, etmeseydiniz." deyince yapmış gibi anlaşılıyor. Kripto para uygulaması ilk kez Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye'nin gündemine getirilmiş bir uygulamadır, Konya'nın kendi parası olsun diye. Ayrıcı özerklik mözerklik dediği yok ama yerel yönetim özerklik şartına Türkiye'nin koyduğu çekinceyi kaldırma vaadi Adalet ve Kalkınma Partisi'nin seçim bildirgesinde 12'nci sıradaki 2014 yerel seçimlerindeki taahhütlerinden bir tanesidir. Bunların hepsini bilirken "Vay efendim özerklik mi, vay efendim para mı? Ayrıca şunu da söyleyeyim, Hüseyin Tanrıverdi burada Büyükşehir Belediyesi Kanunu'nun yerele verdiği yetkiler tartışılırken "Bu kanunun verdiği yetkilerle bir adam asamazsın, bir de para basamazsın." demiştir. Şimdi, bir yandan bunları göreceksiniz, geçmişte nelerin konuşulduğunu, sonra da, bizim belediye başkanımıza söylemediği ama kendi ifadesiyle "Ben, aslında bir "izcoin" düşünüyordum ama arkadaşlar yanlış anlaşılır dedi diye gündeme getirmedik." ifadesinden ve "İzmir, 1800'lü yıllardaki yeşil doğası ve mavi denizi simgeleyen bayrağıyla pek az şehirden bir tanesidir." ifadesinden özerklik talebi çıkaracaksınız. Bunlar, sizin şahsınızda değil ama partinizin lehine yazan çizenlerin ve biraz önce konuşma yapan Sayın Milletvekilinin dağarcığına nasıl yatıyor? Bunu yalan olarak söylemiyor da inanarak söylüyorsa, nasıl söylüyor?, Gerçekten hayret ediyorum"(Egedesonsöz)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Tunç Soyer, tutukluluk incelemesini protesto etti: SEGBİS...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik kooperatif soruşturması kapsamında tutuklu bulunan önceki...
Bornova Yeni Parti'ye geçti! CHP'li isim kalmadı
CHP Bornova İlçe Başkanı, Bornova Belediye Başkanı, İBB Grup Başkan Vekili, meclis üyeleri, kadın...
Vatandaşlar itiraz etmişti... O planlar meclis gündeminde!
Karabağlar Cennetoğlu Mahalleleri'ni içine alan 4. Etap 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı'na...
Güncel Haberleri
TümüSinem Dedetaş, cezaevi cezaevi dolaştırıldı!
Tutuklanan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın cezaevi sevki sırasında adres iki kez...
Çete lideri Türkiye'ye iade edilecekken cezaevinde isyan!
Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Korydallos Cezaevi'nde, Türkiye'ye iadesi planlanan çete...
Cem Küçük adliyeye sevk edildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan...
Cem Küçük'ün ardından gözler TGRT'de: Sıradaki isim kim?
İktidara yakınlığı ile tanınan gazeteci Cem Küçük'ün gözaltına alınması sonrası, kısa süre önce...
Bakanlık ifşa listesini güncelledi: 34 yeni ürün!
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili listesini...
44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...
52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!
Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...
Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!
Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...
Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı
MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...
Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!
Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...
İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...
Görevi başında kalp krizi geçiren polis kurtarılamadı
Denizli İl Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 41 yaşındaki polis memuru Mehmet Ali Kartal, geçirdiği...
