BIST 100 13.337,69 %0,40 Altın 6.788,86 ₺/gr %0,38 Bitcoin $85.500 %4,87 Dolar 48,83 ₺ %0,05 Euro 56,07 ₺ %0,11 Sterlin 65,39 ₺ %0,15 Gümüş 102,92 ₺/gr %0,69 Ethereum $2.736,11 %2,70 İsviçre Frangı 59,52 ₺ %0,13 Kanada Doları 34,81 ₺ %0,09 Avustralya Doları 34,79 ₺ %0,10 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,00 ₺ %0,07 BAE Dirhemi 13,30 ₺ %0,05 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,12 Çin Yuanı 7,29 ₺ %0,00
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim belgesel...

Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim belgeseli Yunanistan'da gösterildi

İzmir'in Foça ilçesinde 1989-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve "efsane başkan" olarak anılan Ahmet Nihat Dirim'i anlatan belgesel, Yunanistan'da mübadeleyle Foça'dan gidenlerin kurduğu Palea Fokea (Eski Foça) kentinde düzenlenen etkinlikte izleyiciyle buluştu. Duygusal anların yaşandığı etkinlikte iki kardeş kentin sakinleri bir araya gelirken, Türk-Yunan dostluğu bir kez daha ön plana çıktı.

Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim belgeseli Yunanistan'da gösterildi

Gösterim programı, yerel yetkililerin hoş geldin konuşmalarının ardından organizasyonu gerçekleştiren Palea Fokea eski Belediye Başkan Yardımcısı Zacharo Fratzeskou, kameraman ve seslendirme sanatçısı İlhan Dal ile belgeselin yönetmeni Hakan Barçın'ın konuşmalarıyla başladı.

"GERÇEK DOSTLAR, KARDEŞ ŞEHİRLER BULUŞTU"

Etkinlikte konuşan Zacharo Fratzeskou, Foça ile yıllar önce kurulan dostluk bağlarını anlatarak merhum Belediye Başkanı Nihat Dirim'i saygıyla andı.

Fratzeskou, "Bu gece Türkiye'nin Foça kentinden merhum Belediye Başkanı Nihat Dirim'e adandı. Nihat Dirim açık yürekli, barışa inanan bir insandı. İlk kez Foça'ya gittiğimizde bize evlerini açtılar. Türkler ve Yunanlılar birlikte şarkılar söyledi. 1992'de başlayan bu dostluk sayesinde Türkiye, Yunanistan ve İspanya arasında kültürel buluşmalar gerçekleştirdik. Bu gece gerçek dostlar ve kardeş şehirler yeniden buluşuyor" dedi.

"GELECEK ORTAK UMUDUMUZ"

Belgeselin kameramanı ve seslendirme sanatçısı İlhan Dal ise konuşmasında ortak geçmişe dikkat çekerek, "Bir asır önce karşı kıyılara savrulmuş insanların torunları olarak bugün aynı masanın etrafında buluşabiliyorsak, bizi birbirimize bağlayan şey yalnızca geçmiş değil, geleceğe dair ortak umudumuzdur" ifadelerini kullandı.

"DENİZ AYIRMIYOR, BİRLEŞTİRİYOR"

Belgeselin yönetmeni Hakan Barçın da Ege Denizi'nin iki halkı ayıran değil birleştiren bir değer olduğunu vurguladı.

Barçın, belgeselin çıkış hikayesini anlatarak, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin gergin olduğu dönemde Palea Fokea Belediye Başkanı Dimitrios Magiras ile Başkan Yardımcısı Zacharo Fratzeskou'nun Foça Belediye Başkanı Nihat Dirim'i aradığını ve doğduğu toprakları son kez görmek isteyen yaşlı bir mübadil için yardım istediğini aktardı.

Nihat Dirim'in, "Hemen gelin... Bugüne kadar neredeydiniz?" sözleriyle kapıları açtığını belirten Barçın, bu telefon görüşmesinin yıllar sürecek dostluğun temelini oluşturduğunu söyledi.

Foça, Palea Fokea ve Midilli'de çekimler yaptıklarını ifade eden Barçın, "Diller değişebiliyor, bayraklar değişebiliyor ama insanların gözlerindeki özlem değişmiyor. Çünkü özlem pasaport sormuyor. Bugün Foça ile Palea Fokea arasında hâlâ yaşayan bir dostluk varsa bunda Nihat Dirim'in ve Zaharo'nun büyük payı var. Sevgi sınır tanımıyor, dostluk sınır tanımıyor, barış sınır tanımıyor" diye konuştu.

Belgesel gösteriminin ardından Türk ve Yunan katılımcılar iki dilde seslendirilen şarkılar eşliğinde halay çekti. Etkinlik, teşekkür plaketi takdimi ve toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.



Güncel Haberleri

Tümü

Kaşif Kozinoğlu Soruşturmasında Yeni Gelişme! Ambulans...

Eski MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu’nun 2011 yılında cezaevinde hayatını kaybetmesine ilişkin...

18 saat önce

Eski İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Burhan Özfatura...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin eski başkanlarından Dr. Burhan Özfatura, geçirdiği ani kalp...

19 saat önce

İZAH’tan avukatlar için ‘kooperatif’ projesi: Ekonomik...

İzmir Barosu Başkan Adayı Volkan Gültekin, avukatların artan ekonomik yüklerini hafifleyebilmek...

19 saat önce

Konak Belediyesi'nden ihale: Gültepe'deki cami yıkılacak

Konak Belediyesi ilçede risk teşkil eden yapıların yıkımı için ihaleye çıkıyor.

21 saat önce

İzmir'de yeni haftada hava nasıl olacak?

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) verilerine göre İzmir’de yeni haftada hava sıcaklıklarında...

1 gün önce

Eski Başkan Burhan Özfatura yoğun bakıma kaldırıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanlarından Dr. Burhan Özfatura, gece saatlerinde geçirdiği...

1 gün önce

TOKİ'den Tarihi Kampanya! Yüz Binlerin Yararlanacağı...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ),...

1 gün önce

Billboard krizine ilişkin Başkan Ünsal'dan açıklama:...

Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesi arasında billboard krizi patlak verdi; Büyükşehir...

1 gün önce

İzmirli taksiciler için kritik uyarı: Airbaglere dikkat!

İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan, taksiler başta olmak üzere tüm...

1 gün önce

Meral Akşener Vakfı'nın kuruluşu tamamlandı!

Meral Akşener'in adını taşıyan vakfın kuruluşu tamamlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara...

2 gün önce

Girne faciasından bir acı haber daha: 554 metre...

Girne Limanı ile Taşucu Limanı arasında sefer gerçekleştirirken batan geminin enkazında bir...

2 gün önce

Emekli Albay Hasan Atilla Uğur'a ev hapsi!

Eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu'nun cezaevinde şüpheli ölümüyle ilgili yürütülen soruşturmada...

2 gün önce