Konut fiyat artışında lider İzmir oldu!
TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haziran ayı verilerine göre İzmir, aylık yüzde 3,1'lik artışla üç büyükşehir arasında konut fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. Kentte yıllık konut fiyat artışı yüzde 22,6 olarak kaydedildi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2026 yılına ilişkin güncel inşaat ve konut verilerini yayımladı. Verilere göre, İnşaat Maliyet Endeksi nisan ayında yıllık yüzde 28,58 artarken, Konut Fiyat Endeksi (KFE) haziran ayında yıllık bazda nominal yüzde 24,5 yükseldi, reel olarak ise yüzde 5,8 geriledi.
Üç büyükşehir arasında en yüksek aylık konut fiyat artışı İzmir'de gerçekleşti. Haziran ayında kentte konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 3,1 arttı. Aynı dönemde İstanbul'da bu oran yüzde 2,1, Ankara'da ise yüzde 1 oldu.
İzmir'de yıllık konut fiyat artışı yüzde 22,6 olarak hesaplanırken, yeni kiracı kira endeksi aylık yüzde 2,6, yıllık ise yüzde 28,4 yükseldi. Kentte 2026 yılının ilk çeyreğinde 8 bin 715 daire için yapı ruhsatı düzenlendi.
Ege'de yapılaşma sürüyor
Ege Bölgesi'nde de konut piyasasındaki hareketlilik devam etti. Aydın, Denizli ve Muğla'da yıllık konut fiyat artışı yüzde 23,3, Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak'ta ise yüzde 23,1 olarak gerçekleşti.
İlk çeyrek verilerine göre Aydın'da bin 952, Muğla'da 2 bin 177, Manisa'da 2 bin 154 ve Balıkesir'de 2 bin 452 daire için yapı ruhsatı verildi.
İstanbul'da kira artışı dikkat çekti
İstanbul'da haziran ayında konut fiyatları aylık yüzde 2,1, yıllık ise yüzde 25,3 arttı. Kentte yeni kiracı kira endeksi yıllık yüzde 33,4'e ulaşarak büyükşehirler arasında en yüksek artışlardan biri oldu. İstanbul'da yılın ilk çeyreğinde 22 bin 380 daire yapı ruhsatı aldı.
Marmara Bölgesi'nde Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova'yı kapsayan bölgede yıllık konut fiyat artışı yüzde 22,5 olurken, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da bu oran yüzde 16,5 ile ülke genelindeki en düşük artış olarak kayıtlara geçti.
İnşaat maliyetleri yükselmeye devam eediyor
TÜİK verilerine göre, İnşaat Maliyet Endeksi nisan ayında aylık yüzde 2,73, yıllık ise yüzde 28,58 arttı.
Maliyet kalemleri incelendiğinde malzeme endeksi yıllık yüzde 27,75, işçilik endeksi ise yüzde 30,02 yükseldi. Bina inşaatı maliyetindeki yıllık artış yüzde 27,11, bina dışı yapı maliyetindeki artış ise yüzde 33,41 olarak gerçekleşti.
Türkiye genelinde 2026'nın ilk çeyreğinde yapı ruhsatı verilen daire sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 37 artarak 232 bin 252'ye ulaştı. Aynı dönemde yapı kullanma izin belgesi verilen daire sayısı ise yüzde 10,1 artışla 163 bin 227 oldu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmir konut satışı bilançosu açıklandı: Birinci ilçe...
Türkiye genelinde konut satışlarında Kasım ayı verilerinde düşüş görüldü. İzmir’de de aylık bazda...
TCMB, 'KFE' verilerini açıkladı: İzmir'de konut fiyatları...
Konut Fiyat Endeksi verilerine göre İzmir'de konut fiyatları geçen aya göre yüzde 1 azalırken...
Konut fiyat endeksi açıklandı: İzmir, İstanbul'u solladı!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre, konut fiyatları ocakta yüzde 2,0 oranında...
Güncel Haberleri
TümüBaşkan Yıldız’dan Harmandalı Cemevi’ne Destek: Eksikler...
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız ve AK Parti Karşıyaka Belediye Meclisi Grup...
Özgür Özel'den Erdoğan'a 'metro' göndermesi: Aradaki fark...
Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattında sürücüsüz test sürüşleri başladı. İBB Başkanvekili Nuri...
Ege Denizi'nde 4.7 şiddetinde deprem
AFAD Deprem Dairesi, Ege Denizi'nde saat 13.44 sıralarından 4.7 büyüklüğünde ve yerin 7...
Bakan Kurum'dan İzmir depremi mesajı: Tüm afetlere karşı...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmir'in Seferihisar ilçesi...
İsmail Arı için talep edilen ceza belli oldu!
Tutuklanan gazeteci İsmail Arı hakkında iddianame hazırlandı. Arı hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar...
Aliyev'in Ankara'daki zirveye katılmama kararının perde...
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Ankara'daki Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesi'ne...
Buca Belediyesi'ne yerli TOGG marka otomobil geliyor
Buca Belediyesi hizmet kalitesini yükseltmek için 6 çöp kamyonu ve 1 adet TOGG T10F almayı...
Uzundere'de hak sahipleri kira desteğinin artırılmasını...
Uzundere Kentsel Dönüşüm hak sahipleri kira desteğinin artırılması talebinde bulundu.
İzmir'de hafta sonu yağış beklentisi
İzmir'de hafta sonu için yağış bekleniyor.
30 Ekim depreminin altıncı yılında İzmir’in sınavı sürüyor
30 Ekim 2020’de meydana gelen ve 117 kişinin yaşamını yitirdiği İzmir depreminin üzerinden altı...
Sinem Dedetaş, ev hapsiyle tahliye edildi!
Üsküdar Belediyesi'nde yapı ruhsatı ve iskan süreçlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine...
İzmir Barosu'ndan '29 Ekim' mesaisi: Cumhuriyet hepimizin...
Cumhuriyetimizin 103. yılı dolayısıyla düzenlenen Cumhuriyet kortejinin ardından konuşan İzmir...