Konut Üretimi Düştü; Kiralama Bedelleri Yükseldi
Emlak platformu hepsiemlak'ın yayınladığı endeks verilerine göre 3 büyük ildeki konut kiralarında son bir yıl içinde %75’in üzerinde bir fiyat artışı gözlendi.
Kiralık konut piyasasındaki hareketliliğini bu yıl içinde de korumaya devam eden İzmir’de ilçeler arasında % 81’lik artış ile birinciliği Konak alırken; ikinci sırada %73 ile Karabağlar, üçüncü sırada % 71 ile Balçova, dördüncü sırada % 60 ile Karşıyaka ve beşinci sırada %31 ile Bornova yer aldı.
Yüksek girdi maliyetleri nedeniyle konut üretimde yaşanan azalmaya dikkat çeken gayrimenkul sektörü temsilcileri, kiralardaki bu yükselişin devam edeceğini vurguladı.

444 Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Kurucularından Genel Müdür Bora Arslan
KİRALAR YÜZDE 40 YÜKSELECEK
Konut sektöründe yeni arz olmamasına rağmen artan talep, fiyatları da yükseltiyor. Öte yandan deprem nedeniyle insanlar daha yeni konutları tercih etmeye başladı. İnşaat sektöründe yaşanan konut maliyetlerinin artmasından dolayı tüketicinin alım gücü de düştü. Satın alma yerine kiralık konutlara yönelim gözleniyor. Bu durum, hem konut hem de ticari alanların kiralarının yükselmesine neden oldu. 2022 yılı sonuna kadar en az % 40'lık bir ek kira artışının sözkonusu olacağını düşünüyorum.

Masse Gayrimenkul Ofis Brokeri Seyhun Acar
KONUT ÜRETİMİ AZALDI; KİRALAR ARTTI
Enflasyonun yükselmesi, beraberinde inşaat malzemeleri ve arsa bedellerinin de artmasına neden oldu. Dolayısıyla müteahhitler de yeni proje üretme konusunda tereddüt içindeler. Vatandaşların alım gücünün düşmesi nedeniyle konut satışlarında da azalma var. Bu bir arz talep meselesi. Eğer daha çok konut yapılırsa kira oranları da buna paralel olarak düşecektir. Geçen yıl 2 bin 800 TL. bandındaki evler bu yıl 5 bin liraya kiralanıyor. Vatandaşlar ister istemez bu paraları ödemek durumunda kalıyor. İzmir’deki deprem faktörü de, insanların yeni binaları tercih etmelerine neden oluyor. Stoklardaki azalma nedeniyle fiyat artışları artmaya devam edecektir.

Coldwell Banker Life Broker'ı Uğur Sezginer
KİRALIK KONUTTA TALEBE YETİŞEMİYORUZ
Şu anda hem satılık hem de kiralık konutlarda büyük bir artış yaşanıyor. İzmir gerek yaşam koşulları gerekse de iklimi ve tatil merkezlerine olan yakınlığı nedeniyle ilgi görmeye devam ediyor. İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerden İzmir'e olan göç de bu artışı tetikliyor. Öte yandan insanların kazançları aynı oranda artmadı. Eskiden karı koca çalışıp kredi çekerek ev alabilen tüketici, kiralamaya yönelmek zorunda kaldı. Adeta kiralık konutta talebe yetişemiyoruz. Artan talep, fiyatları da yükseltiyor. Kiralar TÜFE'ye göre belirlenir. Artan enflasyon nedeniyle bu oran da yükseldi.

FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay:
FİYATLARDA YÜKSELİŞ SÜRER
Konutlarda emlak değerleri arttı. Bunu baz alarak kiralama fiyatları da yükseldi. Yatırımcılar da konut fiyatına göre kira artışı yapmak durumundalar. Geçen yıla oranla yaşanan % 78 fiyat artışını hep birlikte görüyoruz. Kiralık konutlara olan talep, beraberinde fiyatları da yükseltti. İnşaat sektörü 2 - 3 yıldır imalat yapamadı. Yapımı devam eden inşaatlar da ancak önümüzdeki yıl tamamlanacak. Kiralık konut bir şekilde temin ediliyor; fakat fiyatlar yükseldi. Dolar ve enflasyon artmaya devam ettikçe, hem konut fiyatları hem de kiralama bedelleri artmaya devam edecek.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İşçiler üretimi durdurdu, Smart rotayı Anadolu’ya çevirdi!
Aliağa'da sendika değiştirdikleri için arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki gösteren Smart...
İzmir konut satışı bilançosu açıklandı: Birinci ilçe...
Türkiye genelinde konut satışlarında Kasım ayı verilerinde düşüş görüldü. İzmir’de de aylık bazda...
İZSU bir kez daha araç kiralıyor: İhale tarihi belli oldu!
İZSU Genel Müdürlüğü, Aralık ayından bu yana ikinci kez iş aracı kiralama ihalesi...
Güncel Haberleri
TümüAkın Gürlek açıkladı: 'Sokaklar Güvende' operasyonları...
Adalet Bakanı Akın Gürlek, ülke genelinde sokak çetelerine ve yeni nesil suç örgütlerine yönelik...
İZBB’nin kararına JMO'dan tepki: Vahim bir karar!
Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Afet ve Risk Yönetimi...
Konak Pier için 36 yıllık ihale!
İzmir’in simge yapılarından Konak Pier’in işletme hakkı için Özelleştirme İdaresi’nde bugün...
İzmir’de Yan Yana buluşması gerçekleşti: “Bir araya...
İzmir'de farklı toplumsal kesimleri bir araya getirmeyi amaçlayan "Yan Yana" buluşması...
Borsa Manipülatörlerine Ağır Darbe, Başsavcılık Harekete...
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, sermaye piyasalarını ve yatırımcı kararlarını etkilemeye...
“Ailem Güvende” operasyonunda Arif Saçlı İzmir'de...
İzmir’de yürütülen “Ailem Güvende” soruşturmasında, kamuoyunda “Zenne Arif” olarak tanınan Arif...
Sigarayla Mücadelede Yeni Dönem Hazırlığı! O Tarihte...
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni düzenleme taslağıyla tütün ürünlerinin satışına...
Orta Doğu'da Dengeler Değişebilir, Çin'den Dikkat Çeken...
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping dikkat çekici bir çıkış yaptı. Cinping, "Orta Doğu ve Körfez...
Cinsel içerikli film skandalında hastaneden açıklama!
Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde çekildiği iddia edilen görüntüler sosyal...
Kaşif Kazinoğlu’nun fethi kabir işlemi tamamlandı
Silivri Cezaevi’nde yaşamını yitiren eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüyle ilgili...
Türk devletleri arasında seyahat kolaylaşacak!
Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri arasında seyahatleri kolaylaştıracak yeni bir uygulama için...
Başkan Duman'dan 'itibar suikasti' çıkışı: Olmadığım...
Tutuklu Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Buca Belediyesi soruşturmasında hazırlanan bilirkişi...