Macron parlamentoda çoğunluğu kaybetti
İki ay önce yeniden Fransa Cumhurbaşkanı seçilen Emmanuel Macron’un partisi Ensemble (Birlik), Pazar günü ikinci turu yapılan genel seçimlerde Ulusal Meclis’te çoğunluğu kaybetti.
577 sandalyeli Ulusal Meclis’te çoğunluk için 289 sandalye gerekiyordu.
BBC News’ten Paul Kirby’nin haberine göre; sandık çıkış anketlerine göre Macron’un partisinin milletvekili sayısı 245’te kaldı. Bu nedenle Macron, hayata geçirmek isteyeceği reformlarda zorluklarla karşılaşacak.
Jean-Luc Melenchon’un liderliğindeki Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi’nin yanı sıra Sosyalist Parti, Komünist Parti ve Yeşiller Partisi’nin oluşturduğu NUPES (Yeni Ekolojik ve Sosyal Halk Birliği) ittifakı, seçimde 133 milletvekiliyle ikinci olurken, aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik 89 milletvekiliyle üçüncü sırada yer aldı.
Merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi (LR), Bağımsızlar ve Demokratlar Birliği (UDI) dahil çeşitli sağ partiler de 64 milletvekili çıkardı.
Macron bazı bakanlıkları kaybedebilir
Ulusal Meclis’te çoğunluğu yitirmesiyle, Macron da kabinesindeki bazı bakanlıkları kaybetme riskiyle karşı karşıya.
Başbakan Borne: Emsalsiz bir durum
Fransız televizyonuna konuşan Başbakan Elisabeth Borne, durumun emsalsiz olduğunu ve modern Fransa’nın hiç böyle bir Ulusal Meclis görmediğini söyledi.
“Ulusal ve uluslararası düzeyde karşı karşıya olduğumuz riskler göz önüne alındığında bu durum ülkemiz için bir risk teşkil etmektedir” diyen Borne, bugün hükümeti kurma çalışmalarına başlayacağını duyurdu.
NUPE (sol ittifak) lideri Mélenchon: Macron’un partisini hezimete uğrattık
NUPES’in lideri Jean-Luc Mélenchon cephesinde seçim sonuçları sevinçle karşılandı. Destekçilerine yaptığı konuşmada Mélenchon, Macron’un partisini hezimete uğrattıklarını ve artık her türlü ihtimalin kendi ellerinde olduğunu dile getirdi.
Seçim sonuçlarından oldukça memnun olan bir diğer lider de Le Pen’di. Macron’un macerasının sona erdiğini savunan Le Pen, “[Macron] Bir azınlık hükümetine emanet edildi” dedi.
Sağcı Cumhuriyetçiler de hayli mutluydu, çünkü sandalye sayıları korkulduğu kadar düşmedi. Parti başkanı Christian Jacob, seçim sonuçlarının Macron için “keskin bir mağlubiyet” olduğunu söyledi.
Gazeteler: Macron siyasi felce uğradı
Fransa’da Pazartesi günü gazete manşetleri, seçim sonuçlarıyla ilgili Macron için bir “tokat”tan siyasi bir felce ve Fransa’nın yönetilemez hale gelmesinden “siyasi bir deprem”e kadar farklı yorumlar içeriyordu.
Bu sözler, bir çoğunluk hükümeti kurmak üzere Cumhuriyetçilere gitmesi durumunda, Başbakan Borne için cesaret verici olmayacak.
Seçim öncesindeki parlamentoda Macron’un 300’den fazla sandalyesi vardı.
Meclisteki sandalyesini kaybedenler arasında aşırı sağcı rakibi karşısında 56 oyla mağlup olan Sağlık Bakanı Brigitte Bourguignon da var. Ayrıca Yeşil Geçiş Bakanı Amélie de Montchalin de seçilemezken, ilk turda kaybetmesine karşı Avrupa Bakanı Clément Beaune ise Pazar günkü seçimde zafer elde etti.
Macron’un en yakın müttefiklerinden biri olan Meclis Başkanı Richard Ferrand ise NUPES’teki rakibi Mélanie Thomin’e zaferini tebrik etti ve başarılar diledi.
Fransa’nın Karayipler’deki topraklarından Guadeloupe’dan seçime giren Deniz İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Justine Benin de sol rakibine karşı yarışı kaybetti.
Parti tabanına seslenen Mélenchon, heyecan verici konuşmasında sonucun “Macron’un ahlaki başarısızlığına işaret ettiğini” söyledi ve iktidar partisini, Le Pen’in partisiyle kafa kafaya yarıştığı yerlerde sola destek vermeyi reddederek aşırı sağa hizmet etmekle suçladı.
Seçim öncesinde “Mélenchon: Başbakan” sloganıyla seçim çalışmalarını yürüten sol lider, bunun şimdilik geçerli olmayacağını üstü örtük bir şekilde kabul etti ve mücadelesindeki rolünün değiştiğini söyledi: “Siz istediğiniz sürece, son nefesime kadar sizin önünüzde saf tutma sözüm hala geçerli ve öyle de kalacak.”
Mélenchon, herhangi bir sandalye için adaylığı olmaması nedeniyle parlamentoda yer almayacak.
Beş yıl önceki seçimlerde Macron, sivil toplumdan yeni milletvekili yüzleriyle bir iyimserlik dalgası yakalamıştı. Ancak bu kez yeni yüzlerde NUPES ve Le Pen’in partisinden çıktı. NUPES’in milletvekili seçilen adayları arasında meslektaşlarını daha iyi ücret ve koşullar için mücadeleye yönlendiren bir otel oda görevlisi de var. Rachel Keke, yarıştığı eski spor bakanını yenmesi durumunda parlamentoda dans etme sözü vermişti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Uzun tarafını seçti: Narlıdere'de çoğunluk CHP'de!
Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun'un CHP'de kalma kararı aldı. Belediye meclisindeki yeni...
CHP'ye bir darbe de Tire'den geldi!
Mutlak butlan kararının ardından Özgür Özel tarafından YENİ Parti’nin kurulması ile İzmir’de...
Kiraz'da imar planı tartışması: İtirazların büyük...
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı gündeminde yer alan komisyon raporlarında, Kiraz...
Güncel Haberleri
TümüBaşkan Tugay TCDD heyetiyle görüştü: Kente hızlı ulaşımı...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)...
Basmane Çukuru satışı meclis gündemine taşındı
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın Basmane Çukuru satışını TBMM gündemine taşıdı.
Eski Göztepelilere vergi şoku: Milyonluk borç ortaya çıktı!
Göztepe'nin eski futbolcuları Romulo Cardoso, Isaac Solet ve David Tijanic, Urla Vergi...
Erdoğan'dan 'fon krizi' çıkışı: Bu mikrobu temizleyeceğiz!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fon soruşturmasıyla ilgili yürütülen süreçte hiçbir şekilde...
Fon krizinde yeni gelişme: Fatma Betül Sayan Kaya...
Kamuoyunda “fon krizi” olarak bilinen soruşturmada eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma...
İzmir Büyükşehir'den 20 milyonluk kavun alımı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ödemiş merkezli bir kooperatiften 20 milyon 300 bin TL’lik kavun...
'Uyuşturucu Davasında' Mahkemeden Sadettin Saran ve...
Mahkeme heyeti Ela Rümeysa Cebeci ile Sadettin Saran hakkında "uyuşturucu veya uyarıcı madde...
Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran CHP'den İstifa Etti
Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) istifa ederek...
Gazeteci Abdullah Polat AXA Sigorta'ya isyan etti:...
Gazeteci Abdullah Polat, ailesine ait aracın seyir halindeyken bir traktörün römorkunun çarpması...
TMMOB İzmir İKK Sekreteri Necmi Varlık gözaltına alındı!
Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi ve TMMOB İzmir İl...
Demokratların Ara Seçimlerdeki Zafer Gecesi ABD'de...
ABD'de Başkan Donald Trump'ın ikinci döneminde düzenlenen ara seçimlerde ilk sonuçlar,...
İzmir'de taksiciler sokağa döküldü
Martı TAG uygulamasına karşı harekete geçen taksiciler, Alsancak ve Buca başta olmak üzere...