BIST 100 13.779,39 %0,14 Altın 6.627,30 ₺/gr %0,50 Bitcoin $65.050 %0,42 Dolar 47,73 ₺ %0,01 Euro 55,19 ₺ %0,04 Sterlin 64,44 ₺ %0,01 Gümüş 97,27 ₺/gr %0,31 Ethereum $1.922,37 %0,46 İsviçre Frangı 59,00 ₺ %0,14 Kanada Doları 34,20 ₺ %0,07 Avustralya Doları 33,71 ₺ %0,08 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,71 ₺ %0,03 BAE Dirhemi 13,00 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,03 Çin Yuanı 7,07 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Meclisten oyçokluğu ile geçmişti: Şehir Plancıları Odası,...

Meclisten oyçokluğu ile geçmişti: Şehir Plancıları Odası, 'kent suçu' dedi!

İzBB şirketlerinden Egeşehir’e ait ait Balçova’daki 8 bin 854 metrekarelik parselin “belediye hizmet alanı”ndan “turizm-ticaret alanı”na çeviren imar planlarına Şehir Plancıları Odası’ndan eleştiri geldi. Planı “kent suçu” olarak değerlendiren oda yönetimi yasal süreçleri başlatacaklarını kaydetti.

0Yorumlar
Meclisten oyçokluğu ile geçmişti: Şehir Plancıları Odası, 'kent suçu' dedi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait Egeşehir Yapı Planlama Müşavirlik ve Teknoloji A.Ş’nin başvurusunun ardından Balçova’daki önemli bir imar değişikliği meclisten oy çokluğu ile geçti

[ilgili-haber=99561]

Mevcut 1/1000 ölçekli uygulama imar planında “belediye hizmet alanı” olarak kayıtlı olan parsel, hazırlanan yeni planın ardından “turizm-ticaret alanı”na dönüştürüldü.

5 kat olan yapılaşma izninin ise 9 kata yükseltirilerken emsal oranında bir değişiklik olmadı.

Söz konusu parsel, Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kampüs sınırları içinde bulunuyor ve DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nin de hemen yanı başında kalıyor.

Plan değişikliğine ilişkin TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi yazılı açıklamada bulundu. Şehir Plancıları Odası, yerel yönetimlerin yaşadığı finansal krizlere çözüm olarak kamu mülklerinin satışa hazırlanmasının yanlış olduğunu ve söz konusu değişikliği “kent suçu” olarak nitelendirdi.

"KAMU MÜLKLERİ SATILIK DEĞİLDİR, PAZARLIK KONUSU EDİLEMEZ"

Açıklama şu şekilde:

Son zamanlarda İzmir`de SGK borçları gerekçe gösterilerek kamu mülkiyetindeki birçok sosyal tesis alanı, sağlık tesisi alanı ve eğitim alanı için imar planı değişiklikleri yapılmış, bu alanların başına "özel" ibaresi eklenmiş ve satışa hazırlanmıştır.

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak 8 Ağustos 2025 tarihinde yaptığımız basın açıklamasında yerel yönetimlerin "kamu mülklerini" koruyan politikalar geliştirmesini ve kamusal alanlara ilişkin düzenlemelerini tekrardan gözden geçirmesi uyarısında bulunmuştuk.

Ancak geldiğimiz süreçte uyarılarımıza rağmen bu hususun dikkate alınmadığını, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 08.09.2025 tarihinde Balçova ilçesi, Çetinemeç Mahallesi 25034 ada 1 parselin, "Belediye Hizmet Alanı" olan kullanım kararının "Ticaret–Turizm Alanı" olarak değiştirilmesine ilişkin plan değişikliği onaylandığını görüyoruz.
Belediye Hizmet Alanları; imar planlarında kamunun görev ve sorumlulukları kapsamındaki hizmetlerin götürülebilmesi ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için ayrılmış alanlardır. Halkın günlük yaşamını kolaylaştırmak ve daha nitelikli hale getirmek açısından Belediye Hizmet Alanlarının etkisi büyüktür. İzmir kent bütününde kamusal alanların yetersizliği ortadayken ve artırılması gerekirken, Büyükşehir Belediyesi`nin "Belediye Hizmet Alanı" üzerinde "ekonomik kaygılar" gözeterek imar planı değişikliği yapması, yalnızca mesleğimizi değersizleştiren bir karar değil aynı zamanda kamusal alanları sermayenin himayesine bırakan bir kent suçudur.

Kamu Mülklerine Sahip Çıkmak Yalnızca Bugünün Değil Yarının da Hakkını Savunmaktır!

Yerel yönetimlerin içinde bulunduğu finansal krizlerden çıkış yolu olarak kamu mülklerini satışa hazırlamaları için yapılan imar planı değişiklikleri en temel şehircilik ilkesi olan kamu yararına aykırıdır. Bu tür uygulamalar, yalnızca günü kurtarma çabasıdır; yanlış uygulamaların sürdürülmesi halinde, yerel yönetimler yakın gelecekte kendi mülklerinden mahrum kalacak ve halkın ihtiyacı olan kamusal hizmetleri sunamaz hale gelecektir.

Unutulmamalıdır ki yerel yönetimlerin asli görevi, sağlıklı, yaşanabilir ve adil kentler yaratmaktır. Bugün Belediye Hizmet Alanı olarak ayrılmış bir parselin Turizm–Ticaret Alanına dönüştürülmesi, yalnızca teknik bir karar değil, halkın iradesine, kamu yararına ve ortak geleceğimize yöneltilmiş açık bir saldırıdır. Kamu mülklerini satışa hazırlayan imar planı değişiklikleri ve kamu yararını yok sayarak alınan hiçbir karar meşru değildir. Bugün bir parsel için verilen bu karar, yarın kentimizin kaderini belirleyecek zincirleme adımlardan biridir.

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisine Çağrımızdır!

İktidar tarafından muhalif belediyelere yapılan mali baskıya karşı muhalif belediyelerin "kamu mülklerini" koruyan politikalar geliştirmesi beklenirken, kamu mülklerini özelleştiren bu anlayış kabul edilemez. Kamu yararını yok sayan bu kararlardan derhal vazgeçilmelidir!

Halkın kamusal ihtiyaçlarına cevap vermesi için değerlendirilmesi gereken alanların özelleştirilmesine ve bu alanlarda halkın kullanımını kısıtlayan bütün düzenlemelere karşı gerekli hukuki girişimlerde bulunacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz.

Kamu mülkleri satılık değildir, pazarlık konusu edilemez, sermayeye devredilemez!

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Süreç yasasında kritik aşama: Teklif Genel Kurul yolunda

Terörsüz Türkiye sürecinin yasal çerçevesini oluşturması planlanan kanun teklifi, TBMM Adalet...

15 saat önce

Kaya’dan İzmir’de ulaşım tepkisi: “Belediyecilik...

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir’de toplu taşıma sisteminde yaşanan teknik...

17 saat önce

Gaziantep'te 4,5 büyüklüğünde deprem

Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde saat 03.42'de 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem,...

20 saat önce

Buca Metrosu'nda sona doğru

İzmir tarihinin en büyük yatırımında çalışmalar hız kesmiyor. 765 milyon Euro bütçeli Buca...

21 saat önce

Elektrik Fabrikası arazisinde 20 katlık yapılaşmanın önü...

İzmir’in Konak ilçesinde Tarihi Elektrik Fabrikası’nın da bulunduğu Umurbey Mahallesi’ndeki 3...

23 saat önce

YENİ Parti Manisa İl Başkanı Özalper tutuklandı!

YENİ Parti Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, yürütülen soruşturmada çıkarıldığı nöbetçi Sulh...

1 gün önce

CHP - YENİ Parti arasında 'Whatsapp' krizi: Cemil Tugay...

CHP'den istifa etmesinin ardından yoluna bağımsız devam edeceğini dile getiren İzmir Büyükşehir...

1 gün önce

Teğmenlerin komutanı Topsakal emekliliğe sevk edildi!

Kara Harp Okulu’ndaki kılıç çatma soruşturması kapsamında TSK’den ihraç edilen, açtığı davayı...

1 gün önce

Gazze'de can kaybı 73 bine yükseldi!

İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını...

1 gün önce

İZENERJİ'den 968 milyonluk 'alışveriş kartı' ihalesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZENERJİ’nin yaklaşık 12 bin çalışanını kapsayan...

1 gün önce

Karabağlar Meclisi'nde komisyonlar yeniden şekillendi

Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumu, Belediye Başkanı...

1 gün önce

İzmir İtfaiyesi’ne 13,5 milyon Euro’luk teknoloji yatırımı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle artan yangın risklerine karşı itfaiye teşkilatını...

1 gün önce