Menzil Tarikatı’nın eski üyesi anlattı: “Kendi arasında bir devlet”
Türkiye'de mensubu en fazla olan ve bürokrasi, polis teşkilatı, jandarma ve sanat dünyası da dahil olmak üzere pek çok kurumda kadrolaşmaya devam eden Menzil Tarikatı’nın eski üyesi Firuze, tarikatın karanlık dehlizlerini anlattı.
Gazeteci Canan Kaya, 2012-2014 yılları arasında Menzil Tarikatı'na üye olan eski mensup ile röportaj gerçekleştirdi. Tarikatın karanlık dehlizlerini anlattığını ifade eden Kaya, röportaj sırasında ses değişikliği yapıldığını belirterek, "Firuze" olarak kodladıkları üyenin "kendi aralarında bir devlet kurduklarını" anlattığını ifade etti.
Menzil Tarikatı'nın eski üyesi 'Firuze'nin hikâyesine göre; dönemin ünlü oyuncusu olduğu belirtilen erkek arkadaşı, Firuze'nin Müslümanlık diniyle olan merakını fark etti. Ardından Firuze'nin din arayışını, mensubu olduğu Menzil Tarikatı üzerinden ilk ayağı olarak Yenibosna üzerinden gerçekleştirildi.
İlk adımda işlenilen bütün günahlardan arınmak için tövbe seansı olduğunu anlatan Firuze, akşam 21:00, 00:00 arası yemek yenilmediğini, uyumadan önce belirli duaların edildiğini ifade etti. Gavs Hazretleri olarak adlandırdıkları kişinin geldiğinde, sadece 10 saniyelik bir süre için gören kadınların tepkilerinden korktuğunu, bu tepkinin nedeni ise o kişiyi görmenin nur getirdiğinin tepkisi olduğu ifade etti.
O dönemlerde sanat dünyasının içerisinde örgütlenme çabasına şahit olan Firuze, ''elhamdülillah her yerdeyiz'' denilerek, sağlık sektöründe de bazı yönelimlere şahit olduğunu dile getirdi. Sağlık Bakanlığı'nda ''full kadro'' şeklinde olmaktan mutluluk duyduklarını, turizm sektöründe çalışmaların yapıldığını aktardı.
Firuze ayrıca farklı zamanlarda her defasında farklı kişi olmak üzere altı kez tarikatın kendi içerisinde birisiyle evlendirilmeye zorlanıldığını belirtti. Kişinin İstanbul Boğazı'nda yalısı olacak kadar zengin, birkaç şirketi olan, mesleğe sahip, tarikat üyesi sofi olmasının altını çizdi.
“KENDİ ARASINDA BİR DEVLET''
Kendisine 21 yaşında alnına sofi olacağı yazıldığı söylenen Firuze, bu konuda soru soramadığını, başka herhangi bir bilgi öğrenemediğini dile getirdi. Her şekilde körü körüne bir inancın var olmasına dikkat çeken Firuze şunları kaydetti:
"Bir araştırmada bölgenin zorbalıkla alındığı ifade ediliyor dediğimde beni tersledi 'saçmalama, olamaz öyle şey. Elhamdülillah, Allah'ın bereketi' dedi. Mantıklı düşünmeyecek, soru sormayacak, tamamen yüzde yüz itaat edeceksiniz. Bunu özellikle kadınlarda görmek beni çok ürpertti, aydınlanma sebeplerimden bir tanesi buydu. Anneler geleceği yetiştiren insanlar ve çocukları var. Bu annelerin itaat ederken 'baba' çığlığını görmüş ya da duymuş olsaydınız gerçekten ürperirdiniz. Kendi içlerinde ekonomi, siyaset, evlendirme imkanları vardı. Aslında dış dünyada olan her düzen o küçücük köyde var. Kendi arasında bir devlet. Ticari bir dünya ve çok büyük bir ayrımı var."
“AİLESİNİN TEPKİSİ BENİ ŞAŞIRTMADI''
"Yaşadıklarım bana o dönemlerde çok içten, samimi geliyordu ancak çok sinsice bir durum var. Oraya her gittiğinizde bakıyorsunuz ki toplum buna inanıyor, öncesinde bende inanmıştım. Büyük bir boşluk, hayal kırıklığı ve bütün bunlarla yalnız kalıyorsunuz. Gördüklerim yaşadıklarım korkunçtu. Özellikle çocuklar ve genç kızlar için, Abdulbaki için ben açıkçası çok üzüldüm. Ailesinin 'olan oldu, şikâyetçi değiliz' tepkisi beni şaşırtmadı, şaşırtmaması ise çok üzdü."
(T24)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Eşki Avrupa kentlerine Bornova vizyonu anlattı
Energy Cities Yönetim Kurulu’nun çevrimiçi toplantısına katılan Bornova Belediye Başkanı Ömer...
Menzil'in gövde gösterisine ADD'den 'laiklik' çıkışı:...
Geçtiğimiz günlerde Menzil Şeyhinin İzmir'e gerçekleştirdiği ziyarette büyük kalabalıklar...
15 Temmuz'u örnek gösterdi ve uyardı... CHP'den Menzil'in...
CHP İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Menzil tarikatının binlerce kişiyi Karabağlar’da toplayıp...
Güncel Haberleri
TümüMMO İzmir’de işten çıkarma krizine şubeden açıklama!
MMO İzmir Şubesi’nde işten çıkarma sürecine ilişkin gerilim devam ediyor.
Ömer Çelik’ten İsrailli Bakana Sert Yanıt: 'Hesap...
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip...
Narin Güran davasında 99 hesaba erişim engeli
Diyarbakır'da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran davasında Yargıtay'ın kesinleşmiş yargı...
Sırbistan'da Kabus Bitti: Tarihin En Büyük Orman Yangını...
Sırbistan'ın kuzeydoğusundaki Deliblato Kumları bölgesinde 2 Ağustos'ta başlayan ve Sırbistan...
İzmir'de sahte vatandaşlık işlemi operasyonu!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, Türk vatandaşlığına geçmek...
Memurlardan Başkan Mutlu'ya kırmızı kart!
Konak Belediyesi’nde TİS alacaklarının ödenmediğini ifade eden Tüm Bel-Sen İzmir 2 No’lu Şube,...
Eğitimci Şahin’den bakanlıklara okul güvenliği eleştirisi!
Manisa'nın Turgutlu ilçesinde 11 öğrencinin yaralandığı silahlı saldırının ardından eğitimci...
Manisa Valiliği açıkladı: Yaralanan öğrencilerin son...
Manisa'daki saldırıda hafif yaralanan öğrenciler taburcu edildi, 3 öğrencinin yoğun bakımdaki...
Başkan Ünsal’dan ‘AKP transferi’ çıkışı: Seçildiğim...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, AKP’ye geçmeyeceğini belirterek, “Seçildiğim yerdeyim”...
Karşıyaka’da billboard krizi büyüyor: Ünsal’dan 'hukuka...
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesi arasında bu kez reklam panoları üzerinden...
Şanlıurfa'da şiddetli deprem! Tüm bölgede hissedildi
AFAD, saat 10.40'da merkez üssü Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesi olan 5,4 büyüklüğünde deprem...
Menderes Belediyesi'ne ikinci dalga operasyon: Eski...
Menderes Belediyesi'ne yapılan yolsuzluk operasyonunda Belediye Başkanı İlkay Çiçek...