BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Mimarlar Odası İzmir Şubesi: “Kültürel miras öğeleri her ...

Mimarlar Odası İzmir Şubesi: “Kültürel miras öğeleri her koşulda korunmalıdır”

Geçtiğimiz günlerde İzmir’in köklü kültürel mirasları arasında olan iki sinagoga saldırı düzenlendi. Olayın ardından yazılı bir basın açıklaması gerçekleştiren Mimarlar Odası İzmir Şubesi, İzmir Yahudi Kültür Mirası’nın korunmasına yönelik tüm bilimsel çalışmaları desteklediklerini kaydetti. Kültür miraslarına yapılan saldırıların kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, “Kültürel miras öğeleri devletlerin politikalarından ve çatışmalarından bağımsız, her koşulda korunmalıdır.” denildi.

0Yorumlar
Mimarlar Odası İzmir Şubesi: “Kültürel miras öğeleri her koşulda korunmalıdır”

EGE’YE BAKIŞ – Yaklaşık iki hafta önce, UNESCO Programı’nda bulunan ve İzmir’in en köklü kültürel mirasları arasında yer alan Sinyora ve Algazi Sinagoglarının kapılarına kırmızı boyalarla zarar verildi. Kapılara, kırmızı boyalarla “560” sayısı yazıldı.

Yaşananların ardından, Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından basın açıklaması paylaşıldı. Açıklamada, İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi’ne yönelik inceleme yapıldığı belirtilirken, hangi sebeple olursa olsun kültürel miraslara saldırının kabul edilemeyeceği belirtildi.

 

“BU KÖKLÜ MİRASIN VARİSİ TÜM İZMİR HALKIDIR”

İzmir Yahudi Kültür Mirası’nın korunması için yürütülecek tüm bilimsel çalışmaların, şube tarafından destekleneceğinin belirtildiği açıklamada, “Bu köklü mirasın varisi tüm İzmir halkıdır. Dolayısıyla korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması da tüm İzmir'in ve onların iradesini temsil eden kurum ve kuruluşların sorumluluğundadır. Kültürel miras öğeleri devletlerin politikalarından ve çatışmalarından bağımsız, her koşulda korunmalıdır. Her ne sebeple olursa olsun onlara yapılan saldırılar kabul edilemez.” ifadeleri yer aldı.

Açıklama metninde şunlar kaydedildi:

“Mimarlar Odası İzmir Şube yönetim kurulu olarak İzmir Yahudi Kültür Mirası Projesi'ni, projenin genel koordinatörü Nesim Bencoya'nın anlatımıyla yerinde inceleme fırsatı bulduk.

8500 yıllık tarihe sahip İzmir'in köklü kültürel mirası pek çok kültürün bir arada yoğrulmasıyla oluşmuştur. Bu süreç bugün de devam etmekte ve farklı kültürler bir arada yaşamaya devam etmektedir.

Kültürel mirasımızın önemli ögelerinden biri de, Anadolu'daki hikâyeleri 15. yüzyılda başlayan Seferad Yahudilerinin mirasıdır. Akdeniz coğrafyasının farklı noktalarından bu coğrafyaya gelen Yahudilerin yaşam pratikleri, kentimize somut ve somut olmayan birçok miras bırakmış ve mimariden gastronomiye farklı alanlarda kültürel biraradalığın yere özgü, İzmir örneğini oluşturmuştur.

İzmir tarihi kent merkezindeki Havralar Bölgesi bunun en güzel, somut örneklerinden biridir. Yüzyıllarca barış içinde yaşamanın kentteki mekânsal karşılığı olan Havralar Bölgesi sadece bir kültürü değil, aynı inanç sistemindeki farklılıkları ve bu farklılıkların başka kültürlerle de biraradalığını günümüze taşımıştır.

Bu köklü mirasın varisi tüm İzmir halkıdır. Dolayısıyla korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması da tüm İzmir'in ve onların iradesini temsil eden kurum ve kuruluşların sorumluluğundadır. Kültürel miras öğeleri devletlerin politikalarından ve çatışmalarından bağımsız, her koşulda korunmalıdır. Her ne sebeple olursa olsun onlara yapılan saldırılar kabul edilemez.

Bu vesileyle, Mimarlar Odası İzmir Şube 47. Dönem Yönetim Kurulu olarak İzmir Yahudi Kültür Mirasının korunması için yürütülecek tüm bilimsel çalışmaları destekleteceğimizi beyan ediyor ve ilgili tüm kurum ve kuruluşları da yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz.”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Erdoğan'dan Mekke Ortak Savunma Anlaşması mesajı: Hiçbir...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan...

8 dakika önce

Kuşadası Belediyesi soruşturmasında 15 gözaltı

Kuşadası Belediyesi'ne yönelik yürütülen "rüşvet" ve "irtikap" soruşturması kapsamında hakkında...

2 saat önce

Başkan Çiçek hakkında tutuklama talebi!

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in de aralarında bulunduğu 16 şüphelinin savcılıktaki...

2 saat önce

Mahkemeden Ahbap Derneği kararı: Yönetimine kayyım atandı

Ahbap Derneği'nin feshi istemiyle açılan dava kapsamında mahkemeden dikkat çeken bir karar...

3 saat önce

Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim...

İzmir'in Foça ilçesinde 1989-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve "efsane başkan"...

4 saat önce

Başkan Çiçek ve 15 şüpheli adliyeye sevk edildi!

Menderes Belediyesi'ne yönelik 'rüşvet' ve 'irtikap' soruşturması kapsamında gözaltına alınan...

7 saat önce

İlkay Çiçek'in 'Whatsapp' krizine ilişkin ifadesi ortaya...

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü "rüşvet ve irtikâp" soruşturması kapsamında...

7 saat önce

Hayat kurtaran baba, kızını şampiyonluğa hazırlıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye eri Ramazan Karakoç, yangın ve kurtarma görevlerinde hayat...

8 saat önce

Karşıyaka'da 'asansör' tartışması sürüyor: MMO'dan...

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal'ın ilçedeki asansör denetimleriyle ilgili açıklamalarına...

8 saat önce

Folkart Terra'da yaşam başladı!

Çeşme’de hayata geç en Folkart Terra projesinde yaşam...

8 saat önce

Karşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...

23 saat önce

Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!

Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...

23 saat önce