Osman Öztürk: "Süt üreticileri zor durumda"
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, sektörde yaşanan ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Öztürk, "Geciken ödemeler nedeniyle finansal sıkıntılar yaşanıyor ve maliyetlerini karşılamak daha da zorlaşıyor. Bu koşullar altında üretim yapamayacak hale geliyor." dedi.
Türkiye'nin süt sektörü, son dönemde ciddi bir krizle karşı karşıya. Çiğ süt fiyatlarının düşmesi, ödeme vadelerinin uzaması ve çeşitli gerekçeler sunularak alınan sütlerin iade edilmesi, süt üreticilerini büyük bir çıkmaza sürüklüyor. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Osman Öztürk, sektördeki bu olumsuz gelişmelere dikkat çekerek üreticilerin maruz kaldığı zorlukları ve alınması gereken önlemleri dile getirdi.
Öztürk, "Çiğ süt fiyatlarının temmuz ayı itibariyle önemli ölçüde düşmesi, üreticilerimizi ciddi bir şekilde zorluyor. Firmalar, fiyatlarını litre başına 0,60 TL indirerek üreticiyi daha da zor duruma soktu. Piyasadaki mandıraların bazıları ise fiyatları 13-13,5 bandına çekerek alımlarda yeni bir rekabet ortamı oluşturdu. Bu durum, üreticilerimizi daha fazla zarar etmeye itiyor" dedi.

"MALİYETLERİ KARŞILAMAK ZORLAŞIYOR"
Ödeme vadelerinin de uzadığını belirten Öztürk, " Süt üretim firmaları, doğrudan üreticiden veya üretici örgütlerinden aldığı sütlerin 40-45 günlük ödeme vadeleri, şu anda en az 60 güne hatta 75 güne kadar uzatılmış ve nakit yerine çek ile ödenerek üreticilerimizi ve üretici örgütü olan bizim gibi kooperatifleri daha da zor durumda bırakmıştır. Geciken ödemeler nedeniyle finansal sıkıntılar yaşanıyor ve maliyetlerini karşılamak daha da zorlaşıyor. Bu koşullar altında üretim yapamayacak hale geliyor," diye konuştu.
Öztürk, süt tozu projesinin de üreticiler üzerinde ek bir baskı oluşturduğunu ifade etti. "Et ve Süt Kurumu'nun süt tozu projesi, süt fazlasını azaltmayı hedefliyor ancak düşük süt tozu alım fiyatları, bizim gibi yüksek bedelden süt alan, üretici için çabalayan kooperatiflerin maliyetlerini karşılamasını zorlaştırıyor. Bu da süt alım fiyatlarının daha da düşmesine neden olabilir. Ayrıca süt tozu üretimini nakliye personel ve diğer giderleri en düşük seviyede hesapladığımızda dahi 1lt sütün fiyatı 13,30 TL’ye kadar geriliyor. Sanayici de üreticiden aldığı süt fiyatını düşürerek yine bu durumu üreticiye yansıtacak. Olan yine gece gündüz demeden güneşin doğuşu ile hayvanlarının başında olan üreticiye olacak," dedi.
Sanayicilerin yem alımını şart koşmasının da üreticiler üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Öztürk, "Yem alımı yapmayan veya az alan üreticilerin süt alımlarını durduran firmalar, üreticileri zora sokuyor ve sektördeki dengeleri bozuyor. Üreticiler, ineklerini kesime göndermek zorunda kalabilir," açıklamasında bulundu.

"ÜRETİCİLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Öztürk, konuyla ilgili açıklamasının devamında şunları kaydetti:
"Tire Süt Kooperatifi olarak üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Ancak bu sorunların çözülmesi için tüm paydaşların sorumluluk alması ve ortak çözümler üretmesi gerekmektedir. İlk olarak ithalatın kapatılması ve süt talebinin ülke genelinde tekrar artması gerektiğini savunuyoruz. Üreticilerimizin emeğinin karşılığını alabilmesi ve sektörde sürdürülebilir bir denge sağlanması için bu şekilde acil önlemler alınmalıdır. Üreticilerimiz bu zor günlerde yanında duran kooperatifleri unutmayacağını biliyoruz. 2-3 ay sonra sanayicinin süt ihtiyacı arttığında şimdi düşük fiyattan süt alan, sütleri iade eden veya 60 güne, 75 güne vadeyi çıkaran firmalar tekrar ortaya çıkıp süt alabilmek için 0,10 TL yüksek fiyat vererek piyasaya tekrar girme çabasını üreticimizin görmesini ve ellerinin tersiyle iterek kooperatiflerin yanında durmalarını bekliyoruz. Süt fiyatları azaldığında dahi birlik olmanın gücüyle sütünü en iyi fiyattan satma şansını her zaman ellerinde bulundurması gerektiğini vurgulamak istiyorum.
Üreticilerimizin yaşadığı zorluklara karşı sessiz kalmayacağız ve gerekli adımların atılması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Süt sektörünün bu zorlu dönemden güçlenerek çıkabilmesi için el birliği ile hareket etmeli ve üreticilerimizin yanında durmalıyız."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
23 saat oğlunu enkazda bekledi, şimdi başkalarına umut...
İzmir’de 30 Ekim depreminde 12 yaşındaki oğlu Berk’i ve köpeği Alf’i kaybeden Meryem Kaya...
Süt Kuzusu'nda yeni dönem: Binlerce çocuğa süt desteği...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hem yerel üreticiyi desteklediği hem de ihtiyaç sahibi ailelerin...
Sandıktan güçlü destek çıktı: Osman Öztürk, bin 29 oyla...
İzmir’in önemli tarımsal örgütlerinden Tire Süt Kooperatifi’nde gerçekleştirilen genel kurulda...
Güncel Haberleri
TümüBDDK 3. Daire Başkanı Bilal Soysal Fon Soruşturması...
Fon soruşturması kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 3. Daire Başkanı...
İzmir sokakları turuncuya büründü
LÖSEV Lösemili Çocuklar Vakfı Tarafından lösemiye dikkat çekmek ve toplumsal bilinci artırmak...
Polonya'da Vahşet Büyüyor: Saldırganın Evinden 3 Ceset Çıktı
Polonya'da 6 kişiyi katleden saldırganın evinde yapılan aramada 3 kişinin daha cesedi...
Başkan Yıldız 'peşkeş çekildi' demişti: Şirketten yanıt...
Çiğli Belediye Meclisi'nde 2021 yılında alınan ve bir şirkete 10 yıllık intifa hakkı...
Bağımsız Maden İş açıkladı: Madencilerin direnişi zaferle...
Manisa'nın Soma ilçesinde ödenmeyen maaşları ve birikmiş işçilik alacakları için direnişe geçen...
Manisa'da devrilen tanker alev aldı... 37 yaşındaki...
Manisa'nın Salihli ilçesinde karşı yöne geçen tanker devrilmesi sonucunda alev aldı. Kazada...
Dorukhan Büyükışık davasında 12 tahliye!
İzmir'de, 8 yıl önce inşaat şantiyesinde cesedi bulunan Dorukhan Büyükışık'ın (26) ölümüyle...
Fon soruşturmasında eski SPK Başkanvekili tutuklandı!
Sermaye piyasalarında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin yürütülen fon soruşturması kapsamında 4...
Kültürpark Platformu'ndan Büyükşehir'e 'protokolü açıkla'...
Kültürpark Platformu, Basmane Çukuru'nun geleceğine ilişkin açıklama yayımladı. Üç ayrı...
Ela Rümeysa Cebeci sessizliğini bozdu, o iddiaları reddetti
Sadettin Saran ile yargılandığı davada beraat eden spiker Ela Rümeysa Cebeci, Mehmet Akif Ersoy...
11 üniversiteye yeni rektör atandı!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 11 üniversiteye yeni rektör görevlendirildi.
Karşıyaka Stadı ve Opera Binası'na 1 milyar 600 milyon TL...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2027 yılı bütçesinde Karşıyaka Zübeyde Hanım Stadı’nın yapımı...