Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Hazine arazilerini satışa çıkardı: Dört ülkenin yüzölçümünden daha büyük
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, özellikle denize kıyısı olan bölgelerde yer alan Hazine arazilerini satışa sundu. Toplam büyüklüğü 30 bin 668 kilometre olan arazilerin yüzölçümü Belçika'nın, Arnavutluk'un, Slovenya'nın ve Makedonya'nın yüzölçümlerini aşıyor.
Türkiye'nin ekonomik zorluklar yaşadığı bir dönemde, devletin acil nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, geniş bir arazi portföyünü satışa sundu.
Başkanlık, Hazine'ye ait toplam 33,053 kilometrekarelik devasa bir arazi alanını potansiyel alıcılar için listeledi. Bu arazilerin toplam büyüklüğü, 30 bin 668 kilometrekare ile Belçika'nın toprak alanından daha geniş bir alana işaret ediyor. Bu önemli adım, ekonomik dengenin yeniden sağlanması amacıyla atılan bir adım olarak görülüyor.
4 ÜLKEDEN DAHA BÜYÜK
Özellikle denize kıyısı olan bölgelerde yer alan bu hazine arazileri, çeşitli illerde bulunuyor. 10 Haber'den Masum Gök'ün haberine göre, bu büyük arazi portföyü, Belçika'nın, Arnavutluk'un, Slovenya'nın ve Makedonya'nın yüzölçümlerini aşan bir alana eşdeğer.
Arazilerin yabancılara satışı konusunda da dikkate değer bir artış gözlemleniyor. 2003 yılında yürürlüğe giren ve yabancılara toprak edinimini kolaylaştıran 4916 Sayılı Kanun'un ardından, yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye'den satın aldığı arazi miktarı ciddi bir şekilde arttı.
Geçtiğimiz yıllarda CHP İzmir Milletvekili olan Tacettin Bayır'ın sorduğu soru önergesine göre, 2022-2023 yılları arasında yabancılar tarafından edinilen taşınmazların toplam büyüklüğü 8 milyon 338 bin 976 metrekare olarak açıklandı. Bu taşınmazlar arasında arsalar, konutlar, araziler ve işyerleri bulunuyor.
EN FAZLA SATIŞ İSTANBUL' DA
Türkiye genelinde satılan taşınmazların sayısına bakıldığında, 29,077 adet taşınmaz ile en fazla taşınmaz satılan ilin İstanbul olduğu görülüyor.
İstanbul'u sırasıyla 22,017 taşınmaz ile Antalya, 4,253 taşınmaz ile Mersin, 2,853 taşınmaz ile Ankara, 2,329 taşınmaz ile Bursa, 2,224 taşınmaz ile Yalova, 1,485 taşınmaz ile İzmir, 1,340 taşınmaz ile Muğla ve 1,292 taşınmaz ile Sakarya takip ediyor.
Ayrıca, belediyeler ve kamu kurumlarına ait gayrimenkullerin iller bazındaki toplam satış bedellerine bakıldığında, İstanbul'un 110 hisse ve 84,235,932 TL'lik toplam tutarla öne çıktığı görülüyor.
Bu gelişmeler, devletin ekonomik ihtiyaçları doğrultusunda attığı adımları yansıtırken, arazi satışlarındaki artış ve yabancı alıcıların ilgisi dikkat çekiyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Emek ve Demokrasi Güçleri’nden OVP ve özelleştirme çıkışı
İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri ile 8 otoyolun...
Özelleştirme tartışması İzBB Meclisi'nde: AK Partili...
Köprü ve otoyolların özelleştirme programına alınması Meclis gündemine taşınırken, AK Parti Grup...
İzmir’in ana ulaşım hattı için kritik dava: Özelleştirme...
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla özelleştirme kapsamına sokulan 2 köprü, 8 otoyol ve 2...
Güncel Haberleri
TümüÇeşme’de otoyol özelleştirmesine tepki: Bizi vatan haini...
İzmir-Çeşme Otoyolu'nun özelleştirme kapsamına alınmasına karşı Yarımada'da tepkiler devam...
Emeklilerin AYM önündeki eyleminde intihar girişimi!
Ankara’da emeklilerin, Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde gerçekleştirdiği eylem sırasında emekli...
Ümit Özdağ'dan İzmir'de taziye ziyareti
Zafer Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ, beraberindeki parti yöneticileriyle birlikte...
Öktem, Çağdaş Grubu’nun yeni dönem hedeflerini açıkladı
Çağdaş Avukatlar Grubu İzmir Barosu Başkan adayı Emre Öktem, avukatların ekonomik sorunlarının...
DİSK'ten AK Parti'li Fıçı'ya ziyaret!
CHP’den istifa ederek AK Parti’ye geçen Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, DİSK Ege Bölge...
İzmir'e hafta sonu için sağanak yağış uyarısı
İzmir’de hafta sonu hava parçalı ve çok bulutlu geçecek. Cumartesi yağış beklenmezken, pazar...
YENİ Parti'den özelleştirme hesabı: İzmir - Aydın 415 TL...
YENİ Parti Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 30 yıllığına özelleştirilmesi planlanan...
MMO İzmir’de işten çıkarma krizine şubeden açıklama!
MMO İzmir Şubesi’nde işten çıkarma sürecine ilişkin gerilim devam ediyor.
Ömer Çelik’ten İsrailli Bakana Sert Yanıt: 'Hesap...
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip...
Narin Güran davasında 99 hesaba erişim engeli
Diyarbakır'da katledilen 8 yaşındaki Narin Güran davasında Yargıtay'ın kesinleşmiş yargı...
Sırbistan'da Kabus Bitti: Tarihin En Büyük Orman Yangını...
Sırbistan'ın kuzeydoğusundaki Deliblato Kumları bölgesinde 2 Ağustos'ta başlayan ve Sırbistan...
İzmir'de sahte vatandaşlık işlemi operasyonu!
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, Türk vatandaşlığına geçmek...