Pehlivan: “Tecavüzcülere öncelik verilen yasadan hakkım gereği faydalanmak istiyorum”
Yazdığı bir yazı gerekçe gösterilerek hakkında açılan dava sonucunda 8 ay ceza alan ve cezaevine gönderilen gazeteci Barış Pehlivan, TBMM’de çıkarılan yasadan yararlanamadığını ifade etti. Pehlivan, “Kimseden imtiyaz ya da torpil istemiyorum. 100 binden fazla insanın faydalandırıldığı, tacizcilere ve tecavüzcülere öncelik verilen yasadan hakkım gereği faydalanmak istiyorum.” dedi.
Sözcü Gazetesi yazarı İsmail Saymaz, 5’inci defa yazdığı bir yazı gerekçe gösterilerek 8 ay hapisle cezalandırılan gazeteci Barış Pehlilvan’la görüştü. Saymaz, Pehlivan’la gerçekleştirdiği görüşmesini köşesine taşıdı.
O görüşmeden satırbaşları şöyle:
* Yaşadıklarını nasıl yorumluyorsun?
"Her zaman söylediğimi tekrar etmek istiyorum: Gazi Meclis'ten çıkan yasadan neden faydalandırılmıyorum; yanıtını hâlâ bulabilmiş değilim. Kimseden imtiyaz ya da torpil istemiyorum. 100 binden fazla insanın faydalandırıldığı, tacizcilere ve tecavüzcülere öncelik verilen yasadan hakkım gereği faydalanmak istiyorum. Aksi halde, burada durduğum her saniye kendimi esir olarak hissediyorum. Cezaevinde gazetecilik yapmaya devam ediyorum ve edeceğim de.
* Ve burada, aslında cezaevlerine dair birçok şeyi bilmediğimizi görüyorum. Türkiye'de büyük bir adalet sorunu olduğunu, bilmediğimiz hayatların yok yere çürütüldüğünü gözlemliyorum.
Haber yaparak cezaevine girmesine katkı sağladığın Şeyh Eyyüp Fatih Şağban bırakılıyor. Hem de senden bir ay önce… Şağban gibi çok sayıda suçlu da infaz indiriminden yararlanıyor. Ne düşünüyorsun?
Ben açık cezaevine gelmeden önce buradaki taciz ve tecavüz suçlularının hepsini göndermişler. İlk onlara tanımışlar bu yasadan faydalanma hakkını. Yargı sistemi beni tecavüz sanıklarından daha tehlikeli görüyor ki, hakkım olan yasadan bile faydalandırmıyor.
* Muhalefetin tavrını yeterli buluyor musun?
Bu kadar adaletsizlik varsa, düzenli olarak hukuksuzlukları konuşuyorsak, bunda iktidar kadar, iktidarın bu uygulamalarına yeteri kadar tepki koyamayan muhalefetin de suçu olduğunu düşünüyorum. En azından büyük eşitsizliklerle dolu, kimsenin tam olarak anlayamadığı şu son Covid yasasının nelere yol açtığını toplumsal muhalefetin ve siyasi partilerin farkına varması gerekiyor.
* Cezaevinde sana yönelik bir kısıtlama ve hukuk dışı uygulama var mı?
Hayır. Cezaevinde hiçbir kimseden baskı ya da kötü muamele görmedim. Tüm hükümlülere uygulanan kurallar bana da uygulanıyor.
* Güvenlik endişen var mı?
Endişem vardı. Ancak cezaevi elinden geldiğince beni rahatlatacak önlemler aldı. Ancak ben ve benim gibi insanların cezaevi şartlarının değil, neden cezaevinde olduğumun ve neden yasalardan faydalandırılmadığımın tartışılmasının daha doğru olduğunu düşünüyorum."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Tutuklu gazeteci Pehlivan'ın yararlanamadığı yasa çocuk...
Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, kaleme aldığı yazısında çocuk istismarından tutuklanan Uşşaki...
Başkan Pehlivan'dan Zafer Bayramı mesajı
Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde...
Başkan Pehlivan'dan personele zam müjdesi
Menemen Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, belediye personeli ve aileleriyle iftar programında bir...
Güncel Haberleri
TümüDonald Trump’tan İran’a Hem Anlaşma Hem Saldırı Mesajı
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirerek,...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin Bu Adımlar İzlenecek
Bornovalı muhtarlardan yerel yönetim için reform çağrısı!
Türkiye'de muhtarlıkların geleceğinin tartışıldığı bir dönemde Bornova'da hazırlanan analiz,...
Büyükşehir'den iki parsel için kapalı ihale: Otopark ve...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Turan’da katlı otopark ve kültür-sanat...
Milas Belediye Başkanı Topuz ve oğlu tutuklandı!
Muğla merkezli 13 ilde gerçekleştirilen sahte ihale evrakı ve iş deneyim belgesi soruşturmasında...
Buca’da Hazine arazisi özelleştirme kapsamına alındı!
Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir’in Buca ilçesi Tınaztepe Mahallesi’nde yer alan ve mülkiyeti...
Balçova Belediyesi'nde memurlar iş bıraktı
Balçova Belediyesi’nde 1 Nisan 2026’dan itibaren geçerli olması gereken toplu sözleşmenin...
Karşıyaka'da çöp krizini aşmak için yeniden ihale düzenlendi
Karşıyaka’da belediye tarafından çöplerin toplanmaması üzerine başlayan kriz sürüyor.
Çalınan şifreyle İzmir Büyükşehir'e sızdılar: Veriler...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal e-posta...
Milas Belediye Başkanı Topuz adliyeye sevk edildi!
Muğla’da Milas Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturmada, Belediye Başkanı Fevzi Topuz ve...
Maden ocağında grizu patlaması: 2 ölü, 5 yaralı!
Zonguldak’ın Gelik beldesindeki özel maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 2 işçi yaşamını...
Vali yardımcısının intiharının altından yasak aşk çıktı!
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İhsan Ayrancı’nın, şehre 3 ay...