Randevu sisteminde kriz: Nasıl düzelecek?
İstanbul'daki kamu hastanelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle 'Merkezi Hekim Randevu Sistemi' ve 'Alo 182' üzerinden randevu bulmak oldukça zor
İstanbul'daki kamu hastanelerinde yaşanan yoğunluk nedeniyle 'Merkezi Hekim Randevu Sistemi' ve 'Alo 182' üzerinden randevu bulmak oldukça zor. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Saip, sorunun aile hekimlerinden sevk sistemiyle düzeltilebileceği görüşünde.
Son günlerde hastalar, Sağlık Bakanlığı'nın 2011 yılında faaliyete geçirdiği Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve Alo 182 üzerinden randevu alamamaktan şikayetçi.
Bazı polikliniklerde aylar sonrasına randevu verilebildiğini belirten vatandaşlar, şikayetlerini sosyal medyada ve online şikayet platformu olan 'sikayetimvar. com'da da paylaşıyor. Platformda 'MHRS' ve 'Alo 182 için yazılan binlerce şikayet var.
Milliyet gazetesinden Gökhan Kam'ın haberine göre şikayetlerin bazıları şöyle:
'1 yıldır alamıyorum'
"Tuzla Devlet Hastanesi kadın doğum a** ©**den randevu almak istiyorum, alamıyorum. Aylardır çabalıyorum tüm randevuları dolu. MHRS'den alamıyorum, arıyorum alamıyorum. Her gün deniyorum sürekli dolu diyor. Hamileyken yakınımda olan devlet hastanesine gitmek istiyorum gidemiyorum"
"Ümraniye Devlet Hastanesi'ne tıbbi onkolojiye herhangi bir doktora bir türlü randevu alamıyoruz. Doktor Eylül ayında randevu almamızı söyledi. 182'yi arıyoruz, 'Hastanenin en yoğun doktoru diye randevu vermiyor, öbür doktorlara da randevu alamıyoruz. Kasım sonu geldi"
"1 yıldır Bakırköy Sadi Konuk sağlık kuruluna randevu alamadım. Sürekli dolu uyarısı alıyorum. Yatağa bağlı çocuğuma rapor çıkarmam gerek. Özel bir çocuğum var."
"MHRS'den 1 aydır randevu talep ediyorum fakat randevu vermiyor. Çocuğum kırmızı reçete ile verilen ilaç kullanıyor ve bu ilacı sürekli kullanması gerekli. İlacı bitti, ilaç yazdırmaya gittiğimde doktor randevulu şekilde muayeneye gelmemizi istiyor. 1 aydır randevu talebi oluşturmama rağmen randevu alamadığımızı söylüyorum. 'Alan nasıl alıyor, bir şekilde alacaksın' diye azarlanıyorum."
"Doktor 1 ay sonra kontrole çağırıyor, randevu alana aşk olsun."
"Saat 16.00'da arayın' diyorlar. Ariyorum tüm randevular dolu. 184 'ü arayıp sorunumu dile getirdim. Sonuç 'vatandaş kaynaklı' denildi."
Şikayetler üzerine biz de MHRS ve Alo 182 üzerinden randevu almayı denedik. Polikliniklere en erken 10 gün sonrasına randevu alabildik. Ancak deri ve Zührevi hastalıkları ile ortopedi-travmatoloji poliklinikleri ne randevu bulamadık.
'ÇÖZÜM SEVK SİSTEMİ'
Sistemin neden bu kadar yoğun olduğunu da İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip'e sorduk.
Mevcut sağlık sisteminde aşırı bir talebin yaratıldığını belirten Prof. Saip şunları söyledi: "Sağlık Bakanlığı verilerine göre; ülkemizde kişi başı hekime müracaat 2002 yılında 3.1 iken 2017 yılında 8.9'a yükselmiştir. Son 15 yılda devlet hastanelerine başvurular yüzde 220 arttı, üniversite hastanelerinde yüzde 340, özel hastanelerde ise yüzde bin 150 başvuru artışı var. Kamuda bu sayıları karşılayacak sayıda hekim, sağlık çalışanı ve hastane olmadığı için beklentiler karşılanamaz duruma gelmiştir. Bir devlet hastanesinde çalışan hekim günde 100-120 hasta bakmaktadır. Oysa bir hekim hastaya en az 15-20 dakika ayırarak günde ancak 20-30 hasta bakabilir. Mevcut randevu sistemi 10 dakikada bir aynı anda 3 hastaya birden randevu verir hale getirilmiştir. Sağlık sistemi ve randevu sisteminin tıkandığını bir diğer göstergesi de acile başvuran hasta sayılarımız. 80 milyonluk ülkemizde acile başvuru sayımız yıllık 110 milyon.
Çözüm; birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerinin güçlendirilerek hastanelere başvuruyu azaltmak. Sevk zincirini sağlarak ihtiyacı olan hastaları hastanelere yönlendirmek, gereksiz tetkik ve girişimleri arttıran performans sisteminden vazgeçmek. Mevcut kapasitemiz doğru değerlendirildiğinde gerçek hastalar için uzayan hasta randevularının önüne geçilebilir."
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Randevusu Olmayan Okula Giremeyecek: Veliler İçin Yeni...
Milli Eğitim Bakanlığı, velilerin okul yönetimi ve öğretmenlerle daha düzenli iletişim...
MEB’in 'randevu sistemi' uygulamasına 'hak gaspı' tepkisi!
Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm veli görüşmelerini randevu sistemine bağlayan genelge tartışma...
İzmir futbolunda kriz derinleşiyor: Bir takım daha ligden...
İzmir futbolunda yaşanan kriz derinleşiyor. Altınordu'dan sonra Menemen FK de ligden çekildiğini...
Güncel Haberleri
Tümüİzmir Büyükşehir'in 2027 bütçesi belli oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2027 yılı bütçesi belli oldu. 2026’da 110 milyar olan bütçe...
Cemil Tugay'ın Başkan Olduğu Birlikten Kırşehir Ayrıldı
Kırşehir Belediyesi, meclis tarafından alınan oy birliği kararıyla Cemil Tugay'ın başkanlığını...
Narlıdere Belediyesi'nden 425 milyon TL'lik ödenek talebi!
Narlıdere Belediyesi’nin yüzde 100 hissesine sahip olduğu Nar-Bel’in SGK borçları ve...
İzmir'de taksiciler Erdoğan'a seslendi: Cumhurbaşkanım...
İzmir’de korsan taşımacılığa karşı mücadelelerini sürdüren taksi esnafı, Cumhurbaşkanı Recep...
Fatma Betül Sayan Kaya tutuklandı!
Fon krizinde yeni bir gelişme yaşandı. Fatma Betül Sayan Kaya tutuklama talebiyle sulh ceza...
Tüm Bel-Sen açıkladı: ESHOT'ta görev değişikliği...
ESHOT'ta şube müdürüyken rızası dışında uzman kadrosuna atanan sendika üyesinin açtığı davada,...
Emeklilerden iktidara bütçe tepkisi: Kaynak var, tercih yok!
2027 bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri sürerken Halkevleri İzmir Emekli...
Başkan Tugay TCDD heyetiyle görüştü: Kente hızlı ulaşımı...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)...
Basmane Çukuru satışı meclis gündemine taşındı
DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın Basmane Çukuru satışını TBMM gündemine taşıdı.
Eski Göztepelilere vergi şoku: Milyonluk borç ortaya çıktı!
Göztepe'nin eski futbolcuları Romulo Cardoso, Isaac Solet ve David Tijanic, Urla Vergi...
Erdoğan'dan 'fon krizi' çıkışı: Bu mikrobu temizleyeceğiz!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fon soruşturmasıyla ilgili yürütülen süreçte hiçbir şekilde...
Fon krizinde yeni gelişme: Fatma Betül Sayan Kaya...
Kamuoyunda “fon krizi” olarak bilinen soruşturmada eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma...