BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Sokak emekçileri meydanlara indi, taleplerini sıraladı: “...

Sokak emekçileri meydanlara indi, taleplerini sıraladı: “Kabus yaşamak istemiyoruz!”

İzmir’de Seyyar Satıcılar Derneği basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında sokak çalışanlarının talepleri ve sorunları sıralanırken, “Soğuk, sıcak, yağmur, kar demeden sigortasız ve günübirlik çalışan bu kesimin en önemli talebi sigortalı olmak, zabıtayla gerginlik yaşamadan ve ondan kaçmadan denetlenebilir şekilde çalışmaktır” denildi.

0Yorumlar
Sokak emekçileri meydanlara indi, taleplerini sıraladı: “Kabus yaşamak istemiyoruz!”

ANIL ARABACI / EGE'YE BAKIŞ - İzmir'de Seyyar Satıcılar Derneği bugün Konak Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasına Menderes Belediye Başkan Aday Adaylığını açıklayan Sokak Ekonomisi Uzmanı Osman Sirkeci’de katıldı.

“EN ÖNEMLİ TALEBİMİZ SİGORTALI OLMAK”

Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin, sokak çalışanlarının sigortasız ve güvencesiz çalışmasına dikkat çekerek, “Ülke genelindeki seyyar satıcıların ülke ekonomisine bir günlük katkısı 1 milyar lirayı, yılda ise 200 milyar lirayı geçiyor. Vatandaşların alım gücünün düşmesi hem sabit esnafı hem de sokak emekçilerini çok zorladı ve artık dayanacak gücü kalmadı. Ekmek teknesi müzik aletlerini satarak evini geçindirmeye çalışan müzisyenler bile var aramızda. Soğuk, sıcak, yağmur, kar demeden sigortasız ve günübirlik çalışan bu kesimin en önemli talebi sigortalı olmak, zabıtayla gerginlik yaşamadan ve ondan kaçmadan denetlenebilir şekilde çalışmaktır” dedi.

“KABUS YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”

Laçin, yerel seçime de dönük açıklamalarda bulunarak, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer, belki de 100 yıldır yüzü gülmeyen, itilip kakılan, hor görülen biz sokak satıcılarını ilk kez muhatap alıp bizlerin yüzünü güldürdü. Biz bu mutlu rüyanın sona erip tekrar kabus yaşamak istemiyoruz. Biz asla nankör değiliz ve yapılan iyiliği de kötülüğü de unutmayız. Sayın Tunç Soyer ile gülen gözlerimizin tekrar yaş dolmaması için kendisinin bizi yalnız bırakmayacağına, CHP Genel Merkezi’nin de aileleriyle yarım milyonu bulan İzmirli seyyar satıcıları mutlu edip yine sayın Soyer’i aday göstereceğine yürekten inanıyoruz. Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel; lütfen İzmir’deki bu mutlu rüya bitip kabus başlamasın” ifadelerini kullandı.

“EŞİT YARIŞ”

Menderes Belediye Başkan Aday Adaylığını açıklayan Sokak Ekonomisi Uzmanı Osman Sirkeci ise demokrasinin güvencesinin ‘güvencesiz emekçiler’ olduğunu belirterek, “Ülkemizde demokrasi konusunda çok büyük sıkıntılarımız var. Adalet konusunda, hakkaniyet konusunda, vergi adaletsizliğinde, gelirin eşit paylaşımında çok büyük haksızlıklar ve adaletsizlikler hepimizi derinden yaralıyor, üzüyor. Bundan böyle İzmir’de ve 30 ilçemizde toplumun her tabakasının temsilcilerinin oluşturduğu belediye meclisleri ile toplumun her kesiminden adayların eşit yarıştığı belediye başkanlıkları ile örnek bir kent olmalıyız. Biliyoruz ki; haklar verilmiyor! ancak istenirse, mücadele edilirse, örgütlü hareket edilirse alınabiliyor” diye konuştu.

TALEPLER SIRALANDI

Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin ise basın açıklamasının sonunda taleplerini ve sorunlarını sıraladı. Laçin, şunları söyledi:

  • Sokak emekçilerini de kapsayan Esnaf Bakanlığı kurulmalı. Ayrıca belediyeler bünyesinde de Esnaf-Sanatkar Daire Başkanlığı oluşturulmalı.
  • Dijital kayıt sistemleriyle kayıt altına alınarak sokaklarda, pazar yerlerinde sokak satıcıları belediyelere işgaliye ve devlete vergi ödeyip kayıtlı hale getirilmeli.
  • Hiçbir sağlık ve sosyal güvenceye sahip olmayan bu kesim bir an önce güvenceye kavuşmalı.
  • İkinci el ürün satan esnafa kapalı pazaryerlerinde haftanın bir günü faaliyet izni verilmeli.
  • Geri Dönüşüm sektöründe sokaklar daha aktif kullanılıp üretimin yeniden kullanılabilir malzemelerle yapılması sağlanmalı
  • İnsan onuruna yaraşır çalışma hakkı tanınarak çalışma yerleri ve koşullarını sokak emekçileriyle birlikte belirlenmeli.
  • Seyyar esnaflar kendi oda ve birliklerini kurmalı, belediyeler ve ilgili bakanlıklar bu konuda kolaylaştırıcı olmalı.
  • Eğitim hakkı sokak esnafının da yararlanacağı şekilde düzenlenmeli.
  • Sokaklarda çalışan çocuklar başta olmak üzere tüm sokak çalışanları için onların durumlarına uygun eğitim programları hazırlanmalı.
  • Seyyar esnafına mali destek programı uygulanmalı. Faaliyetlerini üye oldukları dernek, kooperatif ve oda üzerinden sürdüren esnafa mali destek verilmeli.
  • Seyyar esnafın oda ve derneklere olan aidat borcu için sicil affı çıkarılarak silinmeli.
  • Seyyar esnafa kesilen tüm cezalar af edilmeli, vergi borçları silinmeli.
  • 8 milyon Sokak emekçimiz milli ekonomiye ödedikleri vergiler (ÖTV, KDV) oranında bütçeden hak ettikleri payı almalıdır.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

YENİ Parti Manisa İl Başkanı Özalper tutuklandı!

YENİ Parti Manisa İl Başkanı İlksen Özalper, yürütülen soruşturmada çıkarıldığı nöbetçi Sulh...

11 saat önce

CHP - YENİ Parti arasında 'Whatsapp' krizi: Cemil Tugay...

CHP'den istifa etmesinin ardından yoluna bağımsız devam edeceğini dile getiren İzmir Büyükşehir...

11 saat önce

Teğmenlerin komutanı Topsakal emekliliğe sevk edildi!

Kara Harp Okulu’ndaki kılıç çatma soruşturması kapsamında TSK’den ihraç edilen, açtığı davayı...

13 saat önce

Gazze'de can kaybı 73 bine yükseldi!

İsrail ordusunun Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını...

14 saat önce

İZENERJİ'den 968 milyonluk 'alışveriş kartı' ihalesi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZENERJİ’nin yaklaşık 12 bin çalışanını kapsayan...

15 saat önce

Karabağlar Meclisi'nde komisyonlar yeniden şekillendi

Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nın ikinci oturumu, Belediye Başkanı...

17 saat önce

İzmir İtfaiyesi’ne 13,5 milyon Euro’luk teknoloji yatırımı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, iklim kriziyle artan yangın risklerine karşı itfaiye teşkilatını...

17 saat önce

Erdoğan'dan Mekke Ortak Savunma Anlaşması mesajı: Hiçbir...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan...

1 gün önce

Kuşadası Belediyesi soruşturmasında 15 gözaltı

Kuşadası Belediyesi'ne yönelik yürütülen "rüşvet" ve "irtikap" soruşturması kapsamında hakkında...

1 gün önce

Başkan Çiçek hakkında tutuklama talebi!

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in de aralarında bulunduğu 16 şüphelinin savcılıktaki...

1 gün önce

Mahkemeden Ahbap Derneği kararı: Yönetimine kayyım atandı

Ahbap Derneği'nin feshi istemiyle açılan dava kapsamında mahkemeden dikkat çeken bir karar...

1 gün önce

Kardeş Foçalar dostluk için buluştu: Nihat Dirim...

İzmir'in Foça ilçesinde 1989-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan ve "efsane başkan"...

1 gün önce