BIST 100 14.467,25 %0,51 Altın 6.784,88 ₺/gr %0,72 Bitcoin $77.184 %0,81 Dolar 48,66 ₺ %0,00 Euro 56,49 ₺ %0,30 Sterlin 65,92 ₺ %0,07 Gümüş 100,67 ₺/gr %1,44 Ethereum $2.514,87 %3,18 İsviçre Frangı 59,61 ₺ %0,41 Kanada Doları 35,09 ₺ %0,22 Avustralya Doları 34,90 ₺ %0,19 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,06 BAE Dirhemi 13,25 ₺ %0,04 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,27 Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,09
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Tacettin Çolak'tan İzmir Barosu'na 'grup' çıkışı: Başkan ...

Tacettin Çolak'tan İzmir Barosu'na 'grup' çıkışı: Başkan adayı olarak yarışacağım!

İzmir Barosu’nda başkanlık seçimleri yaklaşırken, 2024 Genel Kurulu’nda 221 oy alan Av. Tacettin Çolak, 2026 seçimlerinde bir grubun listesinden değil, başkan adayı olarak yarışacağını açıkladı.

Tacettin Çolak'tan İzmir Barosu'na 'grup' çıkışı: Başkan adayı olarak yarışacağım!

EGE'YE BAKIŞ - İzmir Barosu'nun başkanlık seçimleri yaklaşırken baro içinde adaylık yarışı da kızışıyor.

Geçtiğimiz dönem "Mücadeleci Avukatlar" olarak girdiği seçimde 221 oy alan Tacettin Çolak, bu yıl gerçekleşecek seçimde de adaylığını açıkladı.

Seçilememesinin sebebinin "grupçu eğilimler" olduğunu ifade eden Çolak, seçimlerdeki grup eğilimine son verilmesini ve çarşaf liste ile seçimin gerçekleştirilmesi gerektiğini dile getirdi. Çolak, bu görüşünün baro tarafında karşılık bulmadığını belirterek, "Seçimler çarşaf liste ile yapılmalı ve bütün gruplardan temsilcilerin baro yönetimlerinde yer alması sağlanmalıdır. Maalesef bu görüşümüz İzmir Barosu’nda bugüne kadar karşılık bulamadı" dedi.

"FARKLI ANLAYIŞLAR BİR ÇATIŞMA UNSURU DEĞİLDİR"

Baro yönetimlerinde farklı anlayış ve yaklaşımların varlığını savunan Çolak, şu ifadelerle açıklamasına devam etti:

"Oysa Baro yönetimlerinde farklı anlayış ve yaklaşımların varlığı bir çatışma unsuru değil; zenginlik ve gelişim kaynağıdır. Gerçeğin ışığının yansımasına katkı sunar. Nitekim bilinen o özdeyişte de ifade edildiği gibi: "Bârika-i hakikat, müsademe-i efkârdan doğar." (Gerçeğin ışığı fikirlerin çarpışmasından doğar.)

Barolarda blok listelerle "uyumlu" yönetimler oluşturulsa dahi; mesleğin başlıca sorunları olan avukat cinayetleri ve intiharları, mesleğin itibarsızlaştırılması, Avukat Hakları Merkezi, CMK, Adli Yardım, genç avukatların yaşadığı sıkıntılar, avukat emeğinin sömürülmesi ve iş alanlarının genişletilmesi gibi hayati konulara çözüm üretilememektedir"

"TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ TOPLUMSAL SORUNLARA KARŞI YETERLİ DUYARLILIĞI GÖSTERMEMEKTEDİR"

Açıklamasına Türkiye Barolar Birliği ve baroların toplumsal sorunlar karşısında yeterli duyarlılığı göstermediğini ifade ederek devam eden Çolak, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye Barolar Birliği ve baroların çoğunluğu toplumsal sorunlara karşı yeterli duyarlılığı göstermemektedir. Geçmişten pek çok örnek verilebileceği gibi, son olarak Meclis'ten geçirilen "çerçeve yasa" sürecinde baroların büyük kısmının sessiz kalmasını kabul etmek mümkün değildir.

Siyasi iktidar, Mecliste bir oldu bitti yaratarak; Batılı emperyalistlerin Osmanlı’ya dayattığı Sevr Antlaşması’nın imzalandığı 10 Ağustos gününde, içeriğini milletvekillerinden dahi gizledikleri "Çerçeve Yasa"yı çıkarmıştır.

Özel af niteliğindeki bu yasa; klasik yasa yapma tekniğine uymadığı gibi, başta Anayasa olmak üzere diğer tüm temel yasaları da yok saymaktadır. Evrensel hukuka aykırı olan bu düzenleme, geleceğimiz için son derece tehlikeli bir başlangıçtır. Yasanın uygulanmasının idari kurullara devredilmesiyle devlete ait yargı gücü bertaraf edilmektedir. Bu yasa ile ülkemiz, yine Batılı emperyalistler tarafından dayatılan ve bizler için "Yeni Sevr" anlamı taşıyan Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) bataklığına sürüklenmek istenmektedir.

Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararları keyfi biçimde uygulanmamakta; yargı organlarınca verilen hukuksuz, kanunsuz ve ısmarlama kararlar günden güne artmaktadır. Kısacası ülkemiz, Atatürk’ün Gençliğe Hitabe’de dikkat çektiği olumsuz koşullardan dahi ağır günlerden geçmektedir.

İşte tam da bugünlerde hukukun üstünlüğüne sahip çıkması, haksızlıklar karşısında kurumsal mücadele yöntemleri belirleyip öncülük etmesi gereken Barolar ve Türkiye Barolar Birliği; maalesef Avukatlık Kanunu’nun kendilerine yüklediği görevleri yerine getirmemektedir.

Baroların bu görevi, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 2. maddesinde: "Hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır." şeklinde; 95/21 ve 110/17. maddelerinde ise: "Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak, korumak ve bu kavramlara işlerlik kazandırmak" ifadeleriyle açıkça tanımlanmıştır.

Bu yasal görevler ortadayken baroların ezici çoğunluğu ve Türkiye Barolar Birliği, ülkemizdeki hukuksuzluklar karşısında sessiz kalmaktadır.

Oysa bugün; Hukukun Üstünlüğü, Adil Yargılanma Hakkı, Halk için Hukuk ve Halk için Baro mücadelesini yükseltme günüdür. Anlayışımız budur ve geçmişimizde bu anlayışın somut örnekleri mevcuttur. Nitekim İzmir Barosu, geçmiş dönemlerde, Meclis'e sunulan savaş tezkerelerine karşı Olağanüstü Genel Kurul toplamış, "Savaşa Hayır" bildirileri yayımlamış ve Baro önünden Gündoğdu Meydanı'na cübbeli yürüyüşler düzenleyerek siyasi iktidarın çatışmacı dış politikalarını eleştirmiştir"

"GRUBUN LİSTESİNDE DEĞİL, BAŞKAN ADAYI OLARAK YER ALACAĞIM"

Mücadeleci avukatlar olarak Laik Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ten ilham alacaklarını ve laik, demokratik bir Türkiye mücadelesi hedefleri olduğunu söyleyen Çolak açıklamasına şu şekilde devam etti:

"İşte bugün de Birinci Kurtuluş Savaşımızın Komutanı ve Laik Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR” sözünden ilham alarak anti-emperyalist, tam bağımsız, laik ve demokratik bir Türkiye mücadelesine omuz veren bir baro olmayı hedeflemeliyiz.

Saygıdeğer Meslektaşlarım;

Toplumsal ve mesleki sorunlarımız hakkında da her zaman bir sözümüz oldu, bugün de vardır. Bir kez daha söylüyoruz: Genç avukatlara uygulanan 5 yıllık kıdem barajı kaldırılmalıdır. Genç meslektaşlarımız da Baro yönetimlerinde yer almalıdır.

2022 Genel Kurulu’nda bu konuda bize hak verdiğini belirten ve bir sonraki seçimde ortak adım atma sözü veren gruplar, 2024 Genel Kurulu’nda bu sözlerini tutmamışlardır. Açıklanan listelere bakıldığında, aynı tutumun 2026 Genel Kurulu’nda da sürdürüldüğü görülmektedir.

Öyle ki mevcut yönetim; bugüne kadar kaçıncı olağan Genel Kurulun yapıldığını tespit edemediği gibi, 17-18 Ekim 2026 olarak belirlenen Genel Kurul tarihinin, sadece İstanbul ve Ankara’da yapılacak Marka-Patent Sınavı ile çakıştığını öngörememiştir. Bu durum, sınava girecek meslektaşlarımızı mağdur edecek ve gereksiz bir tercih yapmaya zorlayacaktır.

Sonuç olarak; sözümüzü söylemek ve bütünleştirici bir mücadele yürütmek amacıyla; İzmir Barosu’ndaki hiçbir meslektaşımızı ayrıştırmadan, her birimizin başlı başına bir değer olduğu bilinciyle ve Genel Kurulda seçilecek tüm arkadaşlarımızla uyum içinde çalışabileceğim inancıyla, 2026 Genel Kurulu’nda bir grubun listesiyle değil, BAŞKAN ADAYI olarak yer alacağımı bildiriyorum"



Güncel Haberleri

Tümü

Cinsel içerikli film skandalında hastaneden açıklama!

Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde çekildiği iddia edilen görüntüler sosyal...

2 saat önce

Kaşif Kazinoğlu’nun fethi kabir işlemi tamamlandı

Silivri Cezaevi’nde yaşamını yitiren eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun ölümüyle ilgili...

2 saat önce

Türk devletleri arasında seyahat kolaylaşacak!

Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri arasında seyahatleri kolaylaştıracak yeni bir uygulama için...

3 saat önce

Başkan Duman'dan 'itibar suikasti' çıkışı: Olmadığım...

Tutuklu Buca Belediye Başkanı Görkem Duman, Buca Belediyesi soruşturmasında hazırlanan bilirkişi...

4 saat önce

Menemen’in yeni hastanesinde ihale tamam: İşte kazanan...

İzmir Menemen’de yapılması planlanan 250 yataklı devlet hastanesinin uygulama projeleri ve ihale...

7 saat önce

Banka çalışanlarını rehin almıştı... Emniyetteki ifadesi...

İzmir’in Karabağlar ilçesinde güvenlik görevlisinin silahını alıp 5 banka çalışanını rehin tutan...

1 gün önce

44 gözaltı sonrası Seferihisar Belediyesi'nden açıklama!

Seferihisar Belediyesi’ne yönelik rüşvet ve usulsüzlük soruşturmasında gerçekleştirilen...

1 gün önce

EMO ve MMO üç santrali işaret etti: Kapatılmaları arz...

EMO ve MMO, Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan Termik Santralları'nı değerlendiren bir rapor...

2 gün önce

Özelleştirmelere bir tepki de TMMOB'tan: İşletme hakkının...

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, aralarında İzmir-Çeşme ve İzmir-Aydın...

2 gün önce

Kozinoğlu soruşturmasında 9 gözaltı!

Silivri Cezaevi’nde 2011 yılında yaşamını yitiren eski MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun...

2 gün önce

Seferihisar soruşturmasında yeni detaylar: Yüz binlerce...

Seferihisar Belediyesi'ne yönelik soruşturmada İsmail Yetişkin ile Sultan Acar arasındaki...

2 gün önce

Buca Belediyesi’nin teminatları SGK tarafından satışa...

Buca Belediyesi iştiraklerinin SGK borçlarına karşılık teminat gösterdiği iki tarla SGK...

2 gün önce