Urla’da villa hayali tarihe takıldı: Parselde 83 mezar bulundu!
Urla’da villa yapımı için kazı gerçekleştirilen parselde tam 83 mezar ortaya çıktı. Buluntulardan dolayı alan 1. derece arkeolojik sit ilan edildi ve yeni yapılaşmaya izin verilmedi.
İzmir’in Urla ilçesinde özel mülkiyete ait bir parselde gerçekleştirilen kurtarma kazılarında çok sayıda tarihi mezar ortaya çıktı.
İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, bulunan kalıntılardan dolayı alanın sit statüsünü 3. dereceden 1. derece arkeolojik sit alanına yükseltti.
Atatürk Mahallesi'nde bulunan 4860 ada 3 parsel numaralı taşınmazda, Müze Müdürlüğü denetiminde gerçekleştirilen sondaj ve kurtarma kazıları sonucunda dikkat çekici bulgular tespit edildi. Kazılarda 27 pişmiş toprak lahit, 18 amphora mezar, 15 inhumasyon gömü, 13 kremasyon mezar ve 10 pithos gömü olmak üzere toplam 83 mezar ortaya çıktı. Ayrıca M.Ö. 6-7. yüzyıla kadar uzanan mezar bölme duvarları da tespit edildi.
Kurul, kazı başkanlığının görüşleri doğrultusunda parselin sit derecesini yükseltmesine karar kıldı.
Alınan bu karara göre:
- Taşınmaz artık 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tanımlanacak.
- Alanda yeni yapılanma talebi yapılmayacak.
- Tapu siciline “1. derece arkeolojik sit alanıdır” şerhi eklenecek.
- Mezar bölme duvarlarının yerinde korunması ve konservasyon uygulamalarının yapılmasına karar verildi.
Kurul, ayrıca üç yıl süreyle geçerli olacak geçiş dönemi koruma ve kullanma koşullarını da kabul etti. Korumak için imar planı tadilatına ilişkin idarelerce hazırlanarak kurula iletilmesi talep edildi.
Bölgede keşfedilen tarihi buluntuların korunması için Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü, ilgili Müze Müdürlüğü ve Klazomenai Kazı Başkanlığı’nın işbirliğiyle çalışmaların süreceği öğrenildi.
Kararda şu ifadeler yer aldı:
İzmir İli, Urla İlçesi, Atatürk Mahallesi'nde bulunan, tapunun 4860 ada, 3 parsel numarasında kayıtlı 3. derece arkeolojik sit sınırları içerisinde ve koruma amaçlı imar planı kapsamında kalan, özel mülkiyete ait taşınmazda gerçekleştirilen kurtarma kazısı sonucunda; 27 adet pişmiş toprak lahit, 18 adet amphora mezar, 15 adet inhumasyon gömü, 13 adet kremasyon mezar ve 10 adet pithos gömü olmak üzere toplamda 83 adet mezar ile MÖ 6.-7. yüzyıla ait mezar bölme duvarlarına rastlanılması nedeniyle kazı başkanlığı görüşü doğrultusunda taşınmazın sit statüsünün değiştirilerek 1. derece olarak tescil edilmesine, bu nedenle yeni yapılanma talebinin uygun olmadığına, sit sınırına yönelik kararımız eki pafta ile sit fişinin uygun olduğuna, 4860 ada, 3 parselin 2863 sayılı Kanun'un 17. maddesi gereğince 3 yıl süre ile geçerli olmak koşuluyla karar eki geçiş dönemi koruma ve kullanma koşullarının uygun olduğuna, 1. derece arkeolojik sit statüsü değişikliğine yönelik koruma amaçlı imar planı tadilatının ilgili idarelerce hazırlanarak iletilmesine, ilgili Tapu Müdürlüğünce taşınmazın tapu sicil kaydına "1. derece arkeolojik sit alanındadır." şerhinin konularak Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne bilgi verilmesine, taşınmazda ortaya çıkarılan mezar bölme duvarlarına yönelik hazırlanan belgelemele çalışmalarının uygun olduğuna, mezar bölme duvarlarının ilgili Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü, ilgili Müze Müdürlüğü ve Kazı Başkanlığı denetiminde, belirleyeceği teknik ve yöntemlerle yerinde korunacak şekilde koruma ve konservasyon uygulamalarının yapılarak üzerinin kapatılmasına karar verildi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Çeşme'de tartışma yaratan proje: Turistik tesisler, villa...
İzmir'in Çeşme ilçesinde turistik tesis (otel) alanı olarak planlanan Castello Fontana...
İYİ Parti'den AK Parti'ye toplu katılım: 370 kişiye rozet...
AK Parti Konak İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen törende, farklı siyasi partilerden AK...
Urla’da festival tanıtımı: Başkan Balkan’dan Marina ve...
İzmir’in Urla ilçesinde bu yıl 12’ncisi düzenlenecek Uluslararası Urla Enginar Festivali...
Güncel Haberleri
TümüKarşıyaka Meclisi'nde 'stadyum' tartışması: CHP'li...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Zübeyde Hanım Stadyumu için belediyeye herhangi bir...
Buca’da iştiraklerin borcu 3 milyar TL'yi aştı!
Buca Belediyesi Ağustos Ayı Meclis Toplantısı'nda belediye iştiraklerinin yaklaşık 3,2 milyar...
Aziz Yıldırım'ın şikayeti üzerine ilk gözaltı!
Aziz Yıldırım'ın, kızı Yaz Yıldırım'ı sosyal medya üzerinden hedef alan hesaplar hakkında...
İlaçlama can aldı: Anne yoğun bakımda, çocuk hayatını...
Çanakkale'de yan dairede yapılan böcek ilaçlamasından sızan kimyasal nedeniyle zehirlendikleri...
6,5 yıldır bitmeyen adalet mücadelesi: Orhan Demirkafa...
İzmir'in Selçuk ilçesinde 3 Ocak 2020 tarihinde çalıştığı elektrik dağıtım şirketinde meydana...
Bakan Gürlek, Behçet Oktay'ın ailesiyle bir araya gelecek!
Adalet Bakanı Akın Gürlek, eski Özel Harekat Daire Başkanı Behçet Oktay'ın ailesiyle bugün...
Karşıyaka Stadı'nda son durum ne? İzBB'den sürece ilişkin...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Zübeyde Hanım Stadı’nın yapım sürecine ilişkin...
Buca'da TİS sürecinde uzlaşı: İlk 6 ay için yüzde 24!
Yaklaşık 7 aydır devam eden görüşmeler neticesinde Buca Belediyesi kadrolu işçilerini kapsayan...
Başkan Çiçek’in avukatı açıkladı: Sahte yazışmalarla...
Geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek'e ait olduğu iddia...
Karabağlar’ da 80 milyon liralık atık yükü meclis gündeminde
Karabağlar Belediyesi Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı 1. oturumu Belediye Başkanı Helil...
Egeşehir operasyonunda Ağbaba'nın ağabeyine gözaltı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen 'yolsuzluk' soruşturmasında YENİ Parti Malatya...
AK Partili Yüksel'den Orgeneral Dalkıran'a tebrik mesajı
AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Sıtkı Yüksel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı...
