BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Manşet Atila Sertel: Emekli maaşları açlık ve yoksulluk sınırını...

Atila Sertel: Emekli maaşları açlık ve yoksulluk sınırının altında

Bakanlık açıkladı: "Türkiye’de 11 milyon 882 bin emekli var" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye’deki emekli sayısının 11 milyon 882 bin 732 olduğunu açıkladı

0Yorumlar
Atila Sertel: Emekli maaşları açlık ve yoksulluk sınırının altında
Bakanlık açıkladı: "Türkiye’de 11 milyon 882 bin emekli var"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye’deki emekli sayısının 11 milyon 882 bin 732 olduğunu açıkladı. Bakanlık tarafından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel’in soru önergesine verilen yanıtta, en düşük işçi emeklisi maaşının bin 402 lira, en yüksek işçi emeklisi maaşının da 2 bin 596 lira olduğu belirtildi. Atila Sertel, ülkemizdeki emekli aylıklarının hem açlık hem de yoksulluk sınırının altında olduğunu söyledi. CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına “Ülkemizdeki toplam emekli sayısını, emeklilerin aldıkları en düşük ve en yüksek maaşları ve emekli maaşları ile ilgili yeni bir düzenlemenin söz konusu olup olmadığını” sordu.

2016 YILINDA 185.2 MİLYAR ÖDEME YAPILDI

Sertel’in soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Mehmet Müezzinoğlu imzasıyla verilen yanıtta şöyle denildi:

“2017 Mayıs dönemi itibarıyla 7 milyon 286 bin 548’i 4/1-a’lı, 2 milyon 576 bin 872’si 4/1-b’li, 2 milyon 019 bin 312’si 4/1-c’li olmak üzere toplam 11 milyon 882 bin 732 emekli ve hak sahibi bulunmaktadır.

Emekli aylıklarının seviyesi sigortalının sigortalılık başlangıç tarihi, emekli olduğu yaş ve prim ödeme gün sayısına göre farklılık göstermektedir. 2000 yılından önce emekli olan sigortalılar açısından bakıldığında en düşük 4/1-a’lı işçi aylıkları 1.402,4 TL, en düşük 4/1-a’lı tarım aylıkları 1.371,2 TL, en düşük 4/1-b’li esnaf aylıkları 1.255,8 TL, en düşük 4/1-b’li tarım aylıkları 998 TL ve en düşük 4/1-c’li aylıkları 1.750,1 TL’dir.

Söz konusu sigortalılar için en yüksek aylıklar açısından bakıldığında, en yüksek 4/1-a işçi aylıkları 2.596 TL, en yüksek 4/1-a tarım aylıkları 1.513 TL, en yüksek 4/1-b esnaf aylıkları 2.887 TL, en yüksek 4/1-b tarım aylıkları 1.857 TL ve en yüksek 4/1-c aylıkları 25 yıl üzerinden Başbakanlık Müsteşarı için hesaplanan emekli aylığı 6.949 TL’dir. Emekli aylık farklılıklarına neden olacak herhangi bir kademe sistemi bulunmamaktadır. 2016 yılında emeklilerimize ek ödemeler hariç 185.2 milyar TL ödeme yapılmıştır.”

“HALKTAN ALDIĞINI HALKA VERMİYOR”

Emekli maaşlarının birçok ülkenin kat be kat gerisinde olduğunu ifade eden CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şöyle dedi:

“Türk-İş tarafından Temmuz ayı için dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.479 lira, yoksulluk sınırı da 4 bin 878 lira olarak açıklandı. Emekli aylıklarına baktığımızda ise en düşük 4/1-a’lı işçi aylıkları 1.402 TL, en yüksek 4/1-a işçi aylıkları 2.596 lira. Her iki rakam da ülkemizdeki açlık ve yoksulluk sınırının altındadır. Yıllarca çalışan emeklilerimize tam dinlenecekleri zaman insanca yaşamalarına olanak sağlayacak ödemeler yapılmamaktadır. Avrupa’daki işçi emeklileri ülke ülke gezerken bizim emeklilerimiz dışarı adım atamıyor. Halkın sorunlarına kulak tıkayan AKP iktidarı milyonlarca emeklimizin feryadını da duymazdan geliyor. Bu iktidar halktan aldığını halka vermeyen, halkın emeğini sömüren bir iktidardır.”

 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Manşet Haberleri

Tümü

Karşıyaka Uğur Mumcu'yu andı

Türk basınının özgür kalemi; araştırmacı gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 33. yılında...

6 ay önce

Gülşah Başkanın ismi Bornova'da yaşayacak

7 ay önce

Seferihisar bağımsızlığı coşkuyla kutlayacak

Seferihisar Belediyesi, ilçenin 102'nci kurtuluş yıl dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor....

1 yıl önce

AK Partili Çankırı Zübeyde Hanım'ın Anıt Mezarını ziyaret...

AK Parti İzmir Milletvekili ve Milletvekili adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin...

3 yıl önce

Terra Madre Anadolu'da üzüm şöleni

Türkiye’de ilk kez İzmir’de kapılarını açan Terra Madre Anadolu’nun ‘İzmir Sanat Bahçesi’...

3 yıl önce

Başkan İduğ, esnafı dinledi

Saha çalışmaları ile Bornovalılarla biraraya gelen Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ...

4 yıl önce

TGC: Gazeteciler her gün biraz daha yoksullaşıyor

"Gazetecilerin Basın İş Sözleşmesi dışında imzalamaya zorlandıkları sözleşmelerin yarattığı hak...

4 yıl önce

Batıgöz'ün sahibi Dr. Söyler, Bakü'de hayatını haybetti

Batıgöz Sağlık Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Mehmet Söyler (54), Azerbaycan'ın...

4 yıl önce

İzmirliler'e kötü haber: Ekmeğe yüzde 20 zam

İzmir'de ekmeğe yüzde 25 zam geldi.

5 yıl önce

AK Parti İzmir'den yerel yönetimler zirvesi

AK Parti İzmir Yerel Yönetimler Başkanlığının düzenlediği Belediye Meclis Üyeleri Eğitim...

5 yıl önce

Halil Arda: 55 bin liralık faturayı çıkarın istifa edeyim

Gaziemir Belediyesi 2020 Yılı Faaliyet Raporu’nun görüşüldüğü ve oy çokluğuyla kabul edildiği...

5 yıl önce

CHP'li Bakan'ın şehit isyanı: 5 yıl boyunca defalarca...

Irak'ın kuzeyindeki Gara'da yürütülen Pençe Kartal-2 Harekatı esnasında terör örgütü PKK...

5 yıl önce