Beyaz Saray’dan Erdoğan’a cevap geldi: “NATO NATO’dur AB AB’dir”
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım isteğinin İsveç'in NATO üyeliğiyle bağlantılı olmadığını söyledi. Sullivan, "NATO NATO'dur, AB AB'dir" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO Zirvesi için Litvanya'nın başkenti Vilnius'a hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, İsveç’in İttifak üyeliğine ilişkin, “Önce gelin Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde önünü açın ondan sonra biz de nasıl Finlandiya’nın önünü açtıysak İsveç’in de önünü açalım” ifadelerinin yankıları sürüyor.
Erdoğan'ın açıklamalarına bir yanıt da Beyaz Saray'dan geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Vilnius'ta gazetecilere konuştu. Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımı ile ilgili adımını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Sullivan, İsveç'i NATO'nun yeni üyesi olarak bir an önce görmeyi istediklerini kaydetti.
ABD'li yetkili, Erdoğan'ın sözlerine ilişkin yaptığı açıklamada ise şu ifadeleri kullandı:
"NATO NATO'dur, AB AB'dir. Amerika Birleşik Devletleri AB'nin bir parçası değildir. ABD daha önce Türkiye'nin Avrupa ile bu müzakerelere girmesine ve üyelik konusunda AB ile bu müzakereleri yeniden başlatmasına desteğini dile getirmişti. Başkan (Joe) Biden, İsveç'in NATO üyeliği konusu masaya gelmeden çok önce de bu konuda kamuoyuna açık bir sicile sahipti. Dolayısıyla bize göre bu konular birbiriyle bağlantılı değil."
ÜÇLÜ ZİRVEDEN MUTABAKAT ÇIKTI
Litvanya'daki NATO Zirvesi öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson iki kez görüştü.
Görüşme sonra bir basın açıklaması yapan Jens Stoltenberg, üçlü zirveden mutabakat çıktığını açıkladı. Stoltenberg, görüşmeler sonrasında İsveç'in, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceğini bildirdi.
Türkiye'nin F-16 talebine ilişkin açıklama: Biden, Kongre ile istişare ederek süreci ilerletmek istiyor
Sullivan, Türkiye'ye F-16 satışı konusunda ABD Başkanı Joe Biden'ın Kongre ile istişare ederek bu süreci ilerletmeyi planladığını söyledi.
İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Türkiye'nin ABD'den F-16 talebine yanıtlarının ne olacağı sorusu üzerine Sullivan, Biden'ın bu satışı desteklediğini uzun zamandır dile getirdiğini anımsattı.
Satışın ABD'nin çıkarları ile de uyuştuğunu vurgulayan Sullivan, "Biden, Kongre ile de istişare ederek bu süreci ilerletmek istiyor" ifadesini kullandı.
Sullivan, Kongre'nin Türkiye'ye F-16 satışını ne zaman onaylayacağının sorulması üzerine ise "Bu konuda net bir tarih veremem ancak Kongre üyeleri ile temastayız" yanıtını verdi.
Biden ve Erdoğan'ın bugün görüşeceğine işaret eden Sullivan, görüşmede birçok ikili ve bölgesel konunun ele alınacağını belirtti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Trump'tan İran mesajı: "Anlaşmayı çok istiyorlar ama...
ABD Başkanı Donald Trump, İran'ın Washington ile anlaşma yapmak istediğini öne sürerek, Tahran...
NATO zirvesi bitti, gözaltılar serbest bırakıldı!
NATO karşıtı eylemlerde gözaltına alınan çeşitli sol-sosyalist partisi üyesi toplam 230 yurttaş,...
DEM Parti Aliağa'dan NATO Zirvesi açıklaması: "Halkların...
DEM Parti Aliağa İlçe Örgütü, 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi...
Siyaset Haberleri
TümüDevlet Bahçeli, 'Çerçeve Yasa' teklifini imzaladı!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çerçeve yasa teklifine imza attı.
Seferihisar YENİ Parti'ye geçti!
CHP'de mutlak butlan kararının ardından kurulan YENİ Parti'ye katılımlar sürüyor. Seferihisar...
Dikili Belediye Başkanı YENİ Parti'ye katıldı
CHP'de mutlak butlan kararının ardından kurulan YENİ Parti'ye katılımlar sürüyor. Dikili...
Özgür Özel'den 'net açıklama': İktidar olamazsak bırakırım!
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin ilk açık grup toplantısında gündemle ilgili...
Özgür Özel'den 'demokratik örgütlenme' açıklaması: Genel...
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin ilk grup toplantısında parti örgütlenmesinde...
DEM Parti MYK, 'çerçeve yasa' gündemiyle olağanüstü...
DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Barış ve Demokratik Toplum Süreci kapsamında hazırlanan...
Menderes Operasyonu'na YENİ Parti'den tepki geldi!
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek'in de aralarında bulunduğu 16 şüpheli hakkında gözaltı...
Menderes Operasyonu'na CHP'den tepki geldi!
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek'in de aralarında bulunduğu 16 şüpheli hakkında gözaltı...
Yeni Parti İzmir İlçe Yönetim Kurulu listeleri açıklandı
Yeni Parti’nin İzmir’deki ilçe teşkilatlanma çalışmaları sona erdi. 30 ilçenin Kurucu İlçe...
Doğum oranlarının düşüşüne, Bahçeli'den 'beka' çıkışı!
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, aile yapısının tehdit altında...
Mansur Yavaş'ın adaylık tartışmasına Burhanettin...
YENİ Parti Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı...
Başkan Güç, Roman vatandaşlarla bir araya geldi
YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Roman Soykırımı’nın ( Porajmos ) yıl...
